Delen wordt gewaardeerd!
Wat is een aardbei
De aardbei (fragaria) behoort tot rozenfamilie (Rossacea). De aardbei is inheems.
De aardbei (fragaria)


Helpt aardbeien eten bij overgewicht?

De aardbei is een caloriearme bes, je kunt dus ongehinderd veel aardbeien eten! 33 Kcal per 100 gram! Aardbeien passen dus in een caloriearm dieet.

De kleurstof in de vruchtjes van de aardbei, anthocyaan, gaat de ongezonde stoffen in het lichaam te lijf. Anthocyaan verlaagt bovendien het cholesterolgehalte en werkt ook nog eens als ontstekingsremmer.


Is een aardbei goed voor je Huid?

Aardbeien hebben een reinigend en verstrakkend effect op de huid en zijn dan ook uitermate geschikt voor de behandeling van een vette huid en grove poriŰn.


Wat is de voedingswaarde van aardbeien?
aardbei een gezonde snack
Aardbeien


8 manieren om aardbeien te eten
Wat doet het eten van aardbeien met je gezondheid?

De kleurstoffen in de aardbeien zoals Anthocyanine en katechine zorgen voor een betere darmwerking, verwijderen van zware metalen en giftstoffen, verdrijven darmgassen en bovendien voorkomen van diarree en herstellen geirriteerde darm.
Andere gezonde eigenschappen van de aardbei veroorzaakt door de hoeveelheid kalium: waterafdrijvend, bloeddrukverlagend, gezichtsvermogen, libidoverhogend, bescherming tegen reumatische artritus, voorkomen cellulitus en te gebruiken om tandaanslag te verwijderen.
Het aanwezige mangaan speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling, de vorming van de botten, hersenen en zenuwstelsel, bij de kleurvorming van het haar en de huid.
Foliumzuur, ook aanwezig in de aardbei, is belangrijk voor zwangere vrouwen en voor de bloedvorming en de celgroei.
Katechine, een ontstekingsremmende stof komt ook in de aardbei voor waardoor aardbeien een natuurlijk antibioticum zijn.


Weet jij de relatie tussen aardbeien en alcoholgebruik?
lekkere gezonde aardbeien vol met antioxidanten
Het eten van aardbeien helpt de maag te beschermen tegen de gevolgen van alcoholgebruik.

Een onderzoeksteam met Italiaanse, Servische en Spaanse onderzoekers kwam tot de conclusie dat het eten van aardbeien de schadelijke effecten van alcohol op de maag vermindert. De aardbeien beschermen het slijmvlies in de maag.

Volgens Sara Tulipani, onderzoeker aan de Universiteit van Barcelona, komt dit niet alleen door de anti-oxidanten in de aardbeien. "De aardbeien zijn ook in staat om anti-oxidanten en enzymen in het lichaam te activeren."

Een ontsteking van alcoholconsumptie, maar ook door virale infecties of bepaalde geneesmiddelen.

Een voedingspatroon rijk aan aardbeien zou dus wellicht ook maagziekten kunnen voorkomen. De vrucht vertraagt volgens de onderzoekers de vorming van maagzweren.

De Italiaanse hoofdonderzoeker Maurizio Battino van de Marche Polytechnic University denkt dat aardbeien ook tijdens ziekte de schade van het maagslijmvlies kunnen verminderen


Aardbei in het nieuws

Aardbei beschermt tegen overgewicht
RTL nieuws 29-05-2010 Wie de kans op welvaartsziekten als overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes wil verkleinen, moet veel aardbeien en blauwe bessen eten. aardbeien zijn zeer gezond om te eten

Anthocyaan wondermiddel Onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Wageningen wijst dat uit. De kleurstof in de vruchtjes van de aardbei, anthocyaan, blijkt ook veel ongezonde stoffen in het lichaam weg te vangen. Anthocyaan verlaagt bovendien het cholesterolgehalte en werkt ook nog eens als ontstekingsremmer.

Rauw of bewerkt
Het maakt voor de werking niet heel veel uit of de aardbeien en blauwe bessen rauw of bewerkt worden gegeten. Voorheen werd aangenomen dat rauwe aardbeien veel gezonder zouden zijn.

Sappen en jams
Van aardbeien was al bekend dat ze gezond zijn door het hoge gehalte aan vitamine C. Aardbeien zijn in Nederland bijzonder populair. Maar blauwe bessen worden hier nog niet vaak 'rauw' gegeten. De vrucht wordt wel veel verwerkt in sappen en jams.

Frambozen
Enkele jaren geleden bleek al uit ander onderzoek dat frambozen meer gezonde stoffen bevatten dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi's of broccoli. Sindsdien is de verkoop van frambozen aanzienlijk toegenomen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: