Delen wordt gewaardeerd!
Wat is aderverkalking?

Aderverkalking is de benaming van een aantal processen waarbij slagaders als het ware dichtslibben. De benaming is foutief omdat aderverkalking suggereert dat de dichtslibbing in alle bloedvaten gebeurt, maar het gaat om dichtslibbing van de slagaders.


Wat is arteriosclerose?

Arteriosclerose is het gevolg van afzetten van calcium.
Slagaders zijn bloedvaten voor transport van zuurstof en voedingsmiddelen van je hart naar de rest van je lichaam. Gezonde slagaders zijn flexibel, sterk en elastisch. Gedurende het ouder worden kan teveel druk in je slagaders de slagaderwanden stug en stijf maken - soms met beperkende bloedstroom tot je organen en weefsels.Dit proces noemen we arteriosclerose, ookwel het verharden van de slagaders. Arteriosclerose is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door abnormaal verdikken en verharden van de wanden van de slagaders, met als resultaat een verlies van elasticiteit van de slagaders.


Wat is atherosclerose?

Atherosclerose is het gevolg van vetophopping in de slagaders.
Als de slagaders die tot je ledematen leiden worden beïnvloed, krijg je bloedcirculatieproblemen in je armen en benen. De atherosclerose kan ook tot een zwelling van de slagaderwand (aneurisma) leiden.Een van de processen atherosclerose, is het ophopen van vetten in de wand van bloedvaten. Hierdoor wordt onder andere de binnenste laag van het vat beschadigd en ontstaan er uiteindelijk dikke plaques, vetknobbels die de holte van de bloedvaten smaller maken. Doordat de vetophopingen bovendien kunnen verharden (onder andere door kalkaanslag) worden de vaten na verloop van tijd ook harder en (dus) stugger.Deze combinatie van processen leidt tot een verminderde bloeddoorstroming, hetgeen kan betekenen dat de weefsels en organen die door de bloedvaten van bloed worden voorzien minder, te weinig of soms zelfs geen bloed meer krijgen.

Normale verouderingsprocessen, ongezonde voedings- en andere levensgewoonten (met name roken!) dragen in belangrijke mate bij.


Weet jij het verband tussen verworven hartziekten en aderverkalking?

Ziekten van de kransslagaders, zoals angina pectoris en een hartinfarct, zijn vrijwel altijd het gevolg van vernauwing of afsluiting van de kransslagader(s). Dit begint met een kleine beschadiging van de gladde binnenwand van het bloedvat.Het lichaam probeert die beschadiging te herstellen; er klonteren dan bloedplaatjes samen op de beschadigde plaats en witte bloedcellen dringen de vaatwand binnen. Die witte bloedcellen nemen cholesterol op, wat een brijachtige massa geeft waar zich later ook kalk op afzet. Hierdoor worden de kransslagaders steeds nauwer en kan het zuurstofrijke bloed de hartspier moeilijker bereiken.


TIA Transcient Ischemic Attack

Wanneer de slagaders die bloed leveren aan je hersenen worden beïnvloed, kun je een TIA, voorbijgaande beroerte krijgen. TIA staat voor Transcient Ischemic Attack, ofwel een voorbijgaande beroerte. Iemand spreekt plotseling wartaal, heeft last van dubbelzien of blindheid aan één oog of krachtsverlies/verlamming van één arm of been, dan wel last van hevige draaiduizelingen,


8 tips om aderverkalking te voorkomen
Ken je de voedingstip om aderverkalking te voorkomen?

Eet meer vezels! Voedingsvezels hebben tal van deugden. Voedingsvezels bevorderen de darmtransit, werken verzadigend, voorkomen sommige kankers en beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes en te hoge cholesterol.

Van voedingsvezels is al lang bekend dat ze goed zijn voor de gezondheid. Ze verhogen het gewicht en het volume van de stoelgang, bevorderen de darmtransit en zijn dan ook geschikt bij de behandeling en preventie van constipatie. Bovendien houden ze de galzouten en de cholesterol vast, waardoor ze nuttig zijn bij een te hoog cholesterol. cholesterolgehalte.

Ten slotte vertragen ze de opname van koolhydraten, waardoor ze gebruikt worden als hulpmiddel bij de behandeling van diabetes. Vezels zitten in verse of gedroogde groenten en fruit, en in volkorengranen.

Zie ook onze pagina over voeding en koolhydraten

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: