Delen wordt gewaardeerd!
Wat is alcohol?
heerlijk helder heineken, ook in de alcoholvrije versie
Alcohol ontstaat door het gisten van suikers in granen en vruchten.

Het alcoholpercentage in dranken kan erg verschillen. Hoe hoger het percentage alcohol, hoe ‘sterker’ de drank. In bier (5%), wijn (12%), sterke drank zoals jenever of whisky (35%), mixdrankjes (5 tot 8%), shooters (15% tot 35%).

Mixdrankjes en shooters zijn nieuw en zeer populair onder jongeren. Mixdrankjes bestaan uit sterke drank (wodka, rum) vermengd met frisdrank. Het zit in flesjes of blikjes van 275 ml. De bekendste is de Bacardi Breezer. Door het wisselende alcoholpercentage in mixdrankjes weet je niet goed hoeveel alcohol je binnenkrijgt.

Shooters bevatten eveneens sterke drank. Het zijn vaak likeuren die in kleine flesjes van 20 ml. zitten en in een teug leeggedronken worden. Mixdrankjes en shooters zijn vaak zoet. Je proeft daardoor de alcohol minder waardoor je snel teveel drinkt.


Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol wordt via de maag in het bloed opgenomen en verdeeld zich dan over het lichaamsvocht. Via het bloed bereikt het vervolgens ook de hersenen.

Als je nog klein of in de groei bent heb je minder lichaamsvocht dan een volwassene. Bij eenzelfde hoeveelheid alcohol heb je daarom sneller een hogere concentratie in je bloed.

Meisjes en vrouwen hebben gemiddeld minder lichaamsvocht en meer vet dan mannen. In vet verdund de alcohol niet. Meisjes en vrouwen hebben daarom sneller een hoger alcoholpromillage dan mannen.

Een lichaam went geleidelijk aan alcohol. De eerste keer dat je drinkt raak je snel onder invloed. Geleidelijk aan kun je wat meer hebben. Ben je er enigszins gewend aan dan treden de volgende effecten op. Let op!

Bij het aantal glazen is uitgegaan van de standaardglazen voor bier, wijn en sterke drank. Een dubbele whisky telt dus voor 2. Bij 1 tot 3 glazen werkt alcohol opwekkend. Je voelt je ontspannen en praat makkelijker. Je eetlust neemt toe.

Bij 3 tot 7 glazen in een uur raak je aangeschoten. Je wordt zorgeloos en je zelfkritiek neemt af. Soms doe je dingen die je in nuchtere toestand niet zo vlug zou doen. Je reactiesnelheid neemt af evenals de spierbeheersing.

Bij 8 of meer glazen alcoholhoudende drank worden de negatieve effecten versterkt. Een vrolijke stemming kan omslaan in een neerslachtige of agressieve stemming. Je gezicht wordt rood en je pupillen verwijden zich. Zien, lopen en praten gaat steeds moeilijker.

Bij meer dan 20 glazen kan alcoholvergiftiging optreden. Als iemand zoveel in korte tijd (binnen een uur) drinkt, kan bewusteloosheid optreden en kan deze drinker in coma raken en zelfs overlijden.


Wat doet alcohol met je gezondheid?
af en toe een glaasje alcohol.....


Is alcohol van invloed op je vruchtbaarheid?

Gebruik van cannabis, alcohol, heroïne of cocaïne kan de vruchtbaarheid verminderen. Zelfs bij kleine hoeveelheden (één glas alcoholhoudende drank per dag). Er is geen veilige ondergrens.

Alcohol onderdrukt testosteron, waardoor je erectie- en ejaculatieproblemen kan krijgen en het verstoort het transport van zaadcellen. Sommige studies wijzen uit dat tot 40% van de verminderde mannelijke vruchtbaarheid te wijten zou zijn aan alcoholgebruik. Bij vrouwen interfereert het gebruik van alcohol met de hormoonhuishouding en remt overmatig alcoholgebruik de eisprong af.

Regelmatig cannabisgebruik vermindert de seksuele verlangens, je krijgt moeilijker een orgasme, de menstruatiecyclus geraakt in de war, de spermakwaliteit wordt aangetast, het testosterongehalte daalt enz.

beperk het gebruik van sterke drank met hoge alcoholprecentages Gebruik van alcohol ofcocaïne en andere oppeppende drugs vóór de bevruchting vergroot bovendien de kans op een miskraam of afwijking bij het kind. Vrouwen èn mannen kunnen daarom beter minstens enkele maanden voor de bevruchting stoppen met gebruiken. 3 maanden is immers de tijd die een spermacel nodig heeft om helemaal matuur te worden. Overweeg om in het geheel niet te drinken (vooral tijdens de eerste zwangerschapsweken). Maar drink zeker nooit meer dan 2 glazen alcohol per dag, en drink liefst niet elke dag alcoholhoudende dranken.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: