Delen wordt gewaardeerd!
wie wil er niet gezondouder worden?
Zijn er slechte gewoonten die goed zijn voor je gezondheid?

Why being a slob can be good for you zo schrijft de SUN


Lichaamsgewicht en ouder worden Naarmate we ouder worden, neemt ons lichaamsgewicht vaak langzaam toe. Dit kan komen door een trager werkende stofwisseling. Voldoende bewegen en een aangepast voedingspatroon kunnen helpen om de extra kilo’s te verliezen of op een gezond gewicht te blijven.


Zo zorg je voor weerstand
Gezond leven levert tot 15 jaar extra op
Vrouwen die “gezond leven” kunnen maar liefst 15 jaar ouder worden dan vrouwen die dat niet doen. Bij mannen is dat 8,5 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.


De onderzoekers volgden 25 jaar lang 120.000 mensen tussen 55 en 69 jaar oud. De resultaten liegen er niet om: een gezonde leefstijl leidt tot 15 extra jaar voor vrouwen en 8,5 voor mannen. Vijftien jaar is bijna een vijfde van hoe oud de gemiddelde vrouw wordt (82,43 jaar). Voor een man (gemiddeld 77,15 jaar) gaat het om ongeveer een negende.


Een gezonde leefstijl bestaat uit niet roken, iedere dag minimaal 30 minuten bewegen, een mediterraan dieet volgen en een gezond lichaamsgewicht hebben (BMI tussen 18,5 en 25). Een mediterraan dieet wordt gekenmerkt door veel groenten en fruit, peulvruchten, noten, vis, volkoren granen en onverzadigde vetten. Ook alcohol maakt deel uit van het dieet: dagelijks 0,5 tot 2 glazen per dag.


Dus: heb je je hele leven op al deze elementen positief gescoord, dan word je gemiddeld vijftien jaar ouder dan een vrouw die bij alle factoren een minnetje heeft staan. Ook als man kun je door gezonder te leven 8,5 jaar toevoegen aan je leven.Gelezen op een blog: Bewegen: Kinderen bewegen nog relatief veel. Ze spelen en ravotten. Maar, naar mate we ouder worden, hoe meer het bewegen afneemt. Te veel mensen leiden een zittend bestaan met een groot tekort aan fysieke activiteit. Gezond leven betekent minstens 10.000 stappen per dag zetten.


Met gezond eten en sporten, voor een lang gezond leven help je jezelf met de kwaliteit van je leven te verbeteren en het voorkomen van gebreken, kwalen en ziekten. Je hart en vaten varen er wel bij.


Regulier onderzoek door een geneesheer blijft echter noodzakelijk.


Denk eens aan de mogelijkheid om bloeddonor te worden, in elk geval krijg je gratis controle van je bloed. Verder is het nu de tijd om na te denken over orgaandonatie. Laat deze moeilijke keuze niet over aan je nabestaanden. Aan jou de keuze: uitgebreid artikel orgaan donor worden.

Chinese levenswijsheid: Wie lacht en vriendelijk is, blijft jong; boosheid en verbittering versnellen de ouderdom.


Om gezond te zijn en te blijven moet je goed eten. Je voelt je prettiger, zit beter in je vel en je concentratievermogen neemt toe als je gezonde voeding eet. Door het eten van gezonde voeding kun je ernstige en minder ernstige kwalen en aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas, verhoogde bloeddruk en bepaalde allergieën, voorkomen. Voeding is voor iedereen, jong en oud, belangrijk omdat goede voeding er voor zorgt dat we blijven leven én in goede gezondheid blijven leven.


Gelezen op een blog:
Een pil die veel ouderdomsziekten kan voorkomen en ervoor zorgt dat je mooi oud wordt. Zelf geloof ik er niet in, maar professor Linda Partridge, expert in de genetica van het ouder worden, denkt dat de ‘voor altijd jong’-pil binnen 10 jaar een feit kan zijn.

De wetenschap gaat zo snel, dat het volgens haar snel mogelijk moet zijn om ouderdomsziekten zoals hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer te voorkomen. We zouden langer door kunnen werken of volop van ons pensioen kunnen genieten. Sommige deskundigen geloven zelfs dat onze huid en haren hun jeugdigheid weer terug krijgen.

Toch knap dat er nog steeds geen geneesmiddel tegen Alzheimer is gevonden en dat mevrouw Partridge denkt het middel binnen 10 jaar in een pil te kunnen stoppen!

Maar Partridge, werkzaam aan het University College Londen, zegt: Ik zou erg verbaasd zijn als de pil er niet binnen 10 jaar is. Als ik je zou vertellen dat je een pil kunt nemen met nauwelijks bijwerkingen, die ervoor zorgt dat je nog 5 of 10 jaar gezond blijft en dat je er dan zonder ziekte tussen uit kunt piepen, dan zouden de meeste mensen dan willen.’

Maar ja, ontwikkel maar eens een medicijn zonder bijwerkingen. Veel zogenoemde wonderpillen die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen tegen bijvoorbeeld obesitas en hart- en vaatziekten, bleken later toch ernstige bijwerkingen te hebben.

De voorspelling van de professor is gestoeld op verschillende wetenschappelijke studies uit de hele wereld. Wetenschappers hebben genen ontdekt die in verband staan met levensverwachting en gezondheid. En ze hebben manieren gevonden om met die genen te knutselen, althans bij dieren.

In één opmerkelijk onderzoek van de Harvard Universiteit lukte het om oude muizen weer jong te krijgen. An het begin van het experiment hadden de diertjes de huid, het brein en de organen van een 80-jarige. Binnen twee maanden nadat zij een medicijn kregen dat een belangrijk eiwit activeert, ondergingen de muizen een verjonging.

Volgens Partridge liggen sommige medicijnen al klaar in de kast en snapt ze niet waarom ze niet gebruikt worden. Maar, voegt ze toe, medicijnen moeten wel 100% veilig getest zijn voordat ze aan mensen worden voorgeschreven om veroudering tegen te gaan.
Bron: Daily Mail

Gezonde mensen leven 14 jaar langer Sonja Crielaard schrijft op een blog: Gezond leven loont: wie extreem gezond leeft, kan gemiddeld 14 jaar ouder worden dan degene die er met de pet naar gooit.
Met extreem gezond leven wordt dan ook wel écht extreem bedoeld: veel bewegen, weinig alcohol, veel fruit en groente eten en niet roken. En dat je hele leven lang, meldt de BBC.

45 jaar of ouder: dan heb je meer kans op diabetes. Doe daarom de diabetestest.
Doe nu ook de zelftest hepatitis
Een overzicht van alle bekende zelftestenZomaar 12 voor de hand liggende tips om gezond ouder te worden.


In 2030 worden mensen 100 jaar!

STANFORD - Over 25 jaar zullen mensen in de meeste geindustrialiseerde landen gemiddeld 100 jaar worden in plaats van tegen de 80 zoals nu het geval is.

Dit voorspelt Shripad Tuljapurkar, een onderzoeker van de Amerikaanse Stanford universiteit.

Voortschrijdende technologie bij het bestrijden van veroudering en de behandeling van ziektes als kanker zal ervoor zorgen dat de gemiddelde leeftijd wordt opgeschroefd, denkt Tuljapurkar.

Het werk van Tuljapurkar wordt in de VS gebruikt om modellen te maken voor de toekomstige sociale ontwikkeling.Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: