Delen wordt gewaardeerd!
Wat is een allergie?
Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde prikkels waarbij het afweersysteem is betrokken
Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde prikkels waarbij het afweersysteem is betrokken. Hierbij wordt een bijzondere soort antistoffen gevormd. De stoffen die de prikkels veroorzaken worden allergenen genoemd.
Ongeveer een kwart van de mensheid lijdt aan enige vorm van allergie.

In de westerse samenleving nemen de allergische reacties in ernst en omvang snel toe. Zo is het aantal allergiepatiënten in Nederland in de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Dat betekent dat bijna iedereen zelf of in de eigen omgeving wel te maken heeft met een of andere allergische reactie.


Worden de mensen steeds allergischer?

Dertig tot veertig procent heeft al last van een allergie, vaak in combinatie met astma. En het percentage allergische problemen zal de komende jaren alleen maar verder stijgen. Dat verwacht het Astma Fonds.

Het fonds denkt dat over tien tot vijftien jaar ruim de helft van de bevolking aan een allergie zal lijden en grote delen van het jaar niezend, met tranende ogen of met huidproblemen door het leven zal gaan.

Een allergie is dan heel normaal. Bijna zou ik zeggen: je wijkt af als je niet allergisch bent, zegt woordvoerder C. Berends. Allergieën horen bij de westerse levensstijl. Hoe dat komt? De wetenschappers hebben er geen eenduidig antwoord op. Nederlandse kinderen groeien op in schone, bacteriearme huizen. Ziekteverwekkers krijgen weinig kans. De gezinnen zijn klein, zodat ook de besmettingskans kleiner is dan in niet-westerse landen.

De aangeboren afweer tegen bacteriën en ziektekiemen verdwijnt naarmate pasgeboren kinderen opgroeien. Behalve bij kinderen die op een boerderij wonen, of babys die tijdens hun eerste levensjaar naar de crèche gaan. Volgens Berends komen allergieën en astma bij die groepen minder voor.

En ook al lijkt allergie een luxe aandoening, leuk is het allerminst, stelt Berends. Jeuk kan erger zijn dan pijn. Een aanval van benauwdheid voelt alsof er een hele dikke man bovenop je borstkas gaat zitten.
Is het wel een allergie? Doe de online allergietest dan weet je het zeker!


Wat zijn allergenen:

Allergie is het gevolg van een reactie van het immuunsysteem. Dit systeem reageert op één of meerdere stoffen, allergenen genaamd.

Voorbeelden van deze stoffen zijn: Allergenen kunnen het lichaam binnenkomen via: Inhalatie, allergie aan de luchtwegen:  schimmelsporen, pollen van planten (het bekende hooikoorts) en huidschilfers en haren van (huis)dieren zoals honden, katten en paarden.


Zorgt een allergie voor veranderingen in het lichaam?

Allergische reacties in het lichaam:


Wat zijn de klachten bij een allergie?
allergische reactie: niesbui
Het lichaam reageert op een allergie met het aanmaken van afweerstoffen. Deze reactie veroorzaakt klachten zoals:


Waar richt de preventie van allergie zich op?

Preventie van allergie richt zich op het voorkómen van een allergie of het uitstellen daarvan. Om te weten welke maatregelen daarvoor nodig zijn, is het eerst nodig te weten waardoor bepaald wordt dat een allergie ontstaat.

Is het allergie? Doe de online allergietest dan weet je het zeker!


Hoe zit dat nu met allergie en paddestoelen?

Extracten van de amandelpaddestoel verminderen de allergische reacties zoals astma en versterken het afweersysteem.

Amandelpaddestoelen bevatten een grote hoeveelheid aan bètaglucanen, suikermoleculen die deel uitmaken van de celwand van planten en bovendien bekend om versterking van het afweersysteem.

Amandelpaddestoelen worden voornamelijk in Brazilië gegeten en gebruikt in de volksgeneeskunde.Steeds meer mensen blijken allergisch te zijn voor methylisothiazolinon, een stof die aan cosmetica wordt toegevoegd als conserveermiddel. Methylisothiazolinon wordt gebruikt bij de productie van zonneproducten, gezichtscrèmes, shampoos en reinigingdoekjes van diverse grote merken. Huideczeem of een andere huidallergie blijken vaak het gevolg te zijn.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: