Delen wordt gewaardeerd!
Wat zijn anti-oxidanten?

Anti-oxidanten vormen een groep stoffen die weefsels, cellen en andere belangrijke bestanddelen zoals DNA beschermen tegen de vernietigende kracht van zuurstof en zijn verwanten.


Wat zijn vrije-radicalen?

Je dacht dat zuurstof alleen maar goed was? Als we daar verder over nadenken, blijkt dit gas een gevaarlijke vriend te zijn. Bij zuurstofverbruikende reacties zoals het verbranden van vetten en koolhydraten worden zuurstofbevattende bijproducten gevormd die vrije radicalen worden genoemd.


Deze moleculen bevatten te weinig elektronen, die ze wanhopig proberen op te slokken uit alles wat voorhanden is. Maar al te vaak is dat DNA met te weinig eiwitten, LDL-cholesterol en zelfs celmembramen.

Vrije radicalen en oxiderende stoffen zitten ook in de lucht die je inademt, het voedsel dat je eet en het water dat je drinkt. Ze zitten in grote hoeveelheden in sigarettenrook. Zonlicht dat de huid verwarmt of de ogen raakt, vormt ook vrije radicalen.


Anti-oxidanten zijn in staat om vrije radicalen te neutraliseren. Tegenwoordig wordt de term anti-oxidant meestal gebruikt voor Vitamine C, Vitamine E, Bètacaroteen en andere Carotenoïden, evenals Selenium en Mangaan. In werkelijkheid zitten er waarschijnlijk honderden anti-oxidanten in ons eten.


We weten vrijwel zeker dat het geheel aan anti-oxidanten, vezels en andere stoffen die in groente en fruit zitten, bijdraagt tot het voorkomen van kanker, hartziekten, beroerten, diverticulose, grijze staar en allerlei andere chronische ziekten.

(Bron: ′Eat, Drink and Be Healthy′ van Dr. Walter C. Willett).


Onze top 10 van heilzame effecten van antioxidanten
In de voeding komen anti-oxidanten voor die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken.


Vrije radicalen zijn stoffen die normaal in de stofwisseling ontstaan, maar extra veel bij roken, overmatige blootstelling aan zonlicht en door binnendringende ziekteverwekkers (bacteriën en virussen). Als ze overvloedig aanwezig zijn, beschadigen de vrije radicalen de lichaamscellen.


Dit proces wordt oxidatie genoemd. Het roesten van een spijker en het bruin worden van een appel zijn ook voorbeelden van oxidatie. Flavonoïden zijn anti-oxidanten. Het zijn stoffen die op vitamines lijken, maar het niet echt zijn.


Flavonoïden komen vooral voor in groente en fruit en ook in thee en rode wijn. Andere voedingsstoffen met een antioxidant werking; vitamines C, E en caroteen en het mineraal seleen.


Anti-oxidanten beschermen tegen hartziekten, gaan de veroudering tegen en helpen bij het herstel van verkoudheid en infectie.Nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat Amerikanen hun antioxidanten niet zozeer via fruit en groenten binnen krijgen, maar via koffie. Het is bekend dat deze stoffen het menselijk lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden en aangetaste cellen herstellen.
Antioxidanten zitten vooral in rood fruit en zoals kersen, aalbessen en rode druiven en groenten als tomaten.


Ook van koffie is bekend dat het deze stoffen bevat. Uit Japans onderzoek bleek dat mensen die nooit koffie dronken, twee maal zo veel kans hadden om leverkanker te krijgen dan de koffiedrinkers.


De Amerikaanse onderzoekers laten overigens niet na te zeggen dat het nu niet zo mag zijn dat iedereen nu liters koffie moet gaan drinken. Bij grote hoeveelheden kunnen op langere termijn problemen als slapeloosheid en rusteloosheid ontstaan. Bovendien is er een risico van aantasting van hart- en bloedvaten. Het zou veel beter zijn om de antioxidanten uit groenten en fruit te halen, omdat je daarmee ook mineralen en vezels naar binnen krijgt.


Pure chocolade. Ben je een echte chocoladeliefhebber en is de drang groot om die reep op je bureau tot het laatste stukje op te eten? Zorg dan in ieder geval dat het een reepje puur is. Hoe puurder de chocolade, hoe gezonder. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je de reep in ÚÚn keer opeet, maar een stukje op zijn tijd kan heus geen kwaad.Is pure chocola wel goed voor hart- en bloedvaten?

Van chocolade PUUR gaat je bloeddruk omlaag. Onderzoek door de Universiteit van Boston heeft dat uitgewezen. Twintig mensen met hoge bloeddruk werden twee weken lang op een dieet van chocola gezet. De een helft kreeg pure- de andere helft witte chocolade.


Alleen pure chocolade zorgt voor bloeddrukverlaging. Dit komt doordat er flavonoïde in pure chocola zit. (niet in witte).


Flavonoïden vormen een grote groep van plantaardige stoffen.
Tot nu toe zijn er ruim 4000 soorten flavonoïden beschreven.Flavonoïde is een antioxidant dat de aders wijder maakt, de structuur van de bloedvaten beschermt en gezond houdt waardoor de bloedsomloop goed blijft functioneren. Ook beschermt de stof het lichaam tegen schadelijke processen die ontstaan door het inademen van zuurstof, en stoffen als de vrije radicalen.


Flavonoïden zitten ook in kruiden, soja, rode wijn, fruit, groene thee, peulvruchten appelen, broccoli, boerenkool, blauwe druiven, uien, wortelen, tomaten, sinaasappelen, spruitjes, koolsoorten, broccoli en knoflook. Daarom is het zo belangrijk dat we veel groenten en fruit eten.


De Amerikaanse wetenschappers waarschuwen er dan ook voor dat pure chocolade weliswaar gezond kan zijn, maar dat je er ook weer niet teveel van moeten eten, omdat het nu eenmaal veel vet, suiker en calorieën bevat. En overgewicht is nu juist weer slecht voor hart- en bloedvaten.


Zijn frambozen wel zo gezond?

Frambozen zijn enorm gezond. Frambozen bevatten veel meer gezonde stoffen dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi′s en broccoli, die bij de meeste mensen veel beter bekend zijn als gezonde voedingsmiddelen.

Door wetenschappers zijn alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van de framboos op een rijtje gezet. Zo zit er een geneeskrachtige stof in frambozen, die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Waarschijnlijk komt de stof ook voor in sommige geneeskrachtige Chinese kruiden, aldus dezelfde onderzoekers.

Frambozen bevatten naast de geneeskrachtige stof per gram ook tien keer meer beschermende anti-oxidanten dan tomaten. De anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.

Duur
Het nadeel van frambozen is, dat de vrucht erg duur is en slechts in kleine hoeveelheden op de markt komt. De onderzoekers van de universiteit van Wageningen pleiten voor onderzoek naar verhoging van de opbrengst van frambozen per struik en naar verbetering van de smaak van de framboos.


10 bronnen van antioxidanten


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: