Delen wordt gewaardeerd!
Ben jij vatbaar voor stress?

Je kiest niet bewust voor stress: gevolg van drukke baan, minder goede thuissituatie, je karakter. Piekeraars hebben meer kans op stress dan dagdromers. Daar kun je niets aan doen maar je kunt wel zorgen voor je ontstressmomenten.

De allerbeste oplossing tegen stress is simpel: voorkom stress. Makkelijk gezegd, daarom een paar tips en adviezen waarmee je toekomstige stressvolle situaties beter te lijf kunt gaan.


De voorouders achterna

Wandelen in de natuur. Omdat stress ook een primitieve emotie is, kun je terug gaan naar de die primitieve kant van jezelf. Loop lekker tussen de bomen, onze vooruders deden dit ook. Je brein wordt er rustig van.

Brits onderzoek toont aan dat 84% van een groep proefpersonen die eerst gestresst waren, na een wandeling in de natuur, zich veel meer ontspannen voelde.
Een soort gelijk onderzoek toont aan dat ook het wandelen aan zee een rustgevende invloed heeft. Maak daarom ook eens een strandwandeling.


Zijn er hormonale effecten als gevolg van stress?

ALs je iemand knuffelt wordt het hormoon oxytocine aangemaakt dat ontspannend werkt. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat de stressveroorzakende hormonen blijken af te nemen. Met name vrouwen voelen zich enorm ontspannen na het knuffelen met hun partner.


Is een huisdier goed tegen stress?

Het aaien van een hond, kat, konijn e.d. zorgt voor een lagere bloeddruk en dus een afname van de stress. Een kat gaat ook nog eens spinnen, het geluid dat nogeens een extra ontspannen gevoel geeft. Dus als je geen knuffelende partner hebt!


Werkt een massage ontspannend?

Een massage met muziek op de achtergrond, een prettige omgeving, een zwijgende masseur zijn de ingrediënten om een wonderbaarlijke rust te ervaren. Aangetoond is dat massage je bloeddruk kan verlagen. Ervaar de weldaad van een rustgevende massage in een ontspannende omgeving.
Meer info bloeddruk


Stress: ga eens op reis met je hoofd

Dagdromen werkt ontspannend: denk eens aan mooie, gelukkige momenten die ver van de realiteit staan. Maak droomreizen, denk aan een supermooie auto of een prachtig gelegen huis dat je nooit zult bezitten, maar toch. Neem even afstand van dagelijks beslommeringen. De endorfinen oftewel gelukshormonen die aangemaakt worden zorgen ervoor dat je een gelukkig en opgetogen gevoel krijgt.


Helpt warm en zoet drinken tegen stress?

Neem een lekkere kop hete thee met suiker of een kop warme chocomel. Dit verlaagt de hoeveelheid van het stresshormoon glucocortisoid. Absoluut geen koffie: door de cafeïne kun je je juist minder goed ontspannen.


Is roken goed of slecht bij stress?

Sigaretten werken stimulerend en versterken de effecten van een stressvolle situatie. Daarom hebben rokers dan ook 80% meer kans op stress. Stop met roken! Hulp nodig om te stoppen, kijk ook eens op de pagina Ik stop met roken.


Meer info over ontspanning op onze pagina Stress en ontspannen
Meer info over stress op onze pagina Alles over stress: gezonde, ongezonde, klachten, signalen, opgebrand


STRESS ERUIT!
Probeer eens iets spectaculairs:


Een ander survival weekend Net dat beetje extra voor een uniek survival weekend of dag, quadrijden of paintball, maar ook de ouderwetse onderdelen.

Een fun dagje weg Grotten, vliegen, safari en gewoon in nederland?

Ballonvaart Geef eens een ballonvaart cadeau in geheel Nederland.

Parachute springen Maak nu de sprong van uw leven of geeft u hem liever weg?

Probeer eens te vliegen Een vliegles in een vliegtuig of helikopter.

Racen in een formulewagen, Porsche, Ferrari en meer. Zelf racen is nu mogelijk.


eCursus Nooit Meer Zorgen Of Stress te bestellen op www.preventievegezondheidszorg.comTip: eCursus Nooit Meer Zorgen Of Stress


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: