Wat is een appel? ** 6 redenen waarom het eten van appels gezond is ** Bevatten appels suikers? ** mag je appels eten tijdens de zwangerschap? ** Is appelsap goed voor je gezondheid? ** Groene, rode, gele appelsDelen wordt gewaardeerd!
Wat is een appel?

Een appel is een vlezige vrucht, bestaand uit drie verschillende lagen. De buitenzijde is een schil die veel vitamines bevat: ook opeten dus. Direct onder de schil zit het vruchtvlees van de appel hetgeen de smaak geeft en het vocht bevat. Het hart van de appel is het klokhuis. Dit is een endocarp, waarin de pitjes zitten. Van binnenuit loopt de vaatbundel naar het steeltje.


6 redenen waarom het eten van appels gezond is
  • 1. Appels zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen. Een appel is rijk aan koolhydraten, mineralen, vitaminen, vezels en antioxidanten.
  • 2. Appels bevatten enorm veel vocht, namelijk 85%. Een appeltje voor de dorst is niet alleen maar een gezegde. Daarnaast zitten in appels zeer weinig calorieŽn. Een appel bevat ongeveer 60 calorieŽn.
  • 3. Een appel bevat 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels. De oplosbare vezels verlagen het ldl cholesterol. De onoplosbare vezels bevorderen de stoelgang.
  • 4. Dagelijks een appel eten kan een belangrijke rol spelen in de vermindering van de kans op dementie en Alzheimer.
  • 5. Wist je dat er pectine in appels zit? Pectine is een stof die een reinigende werking heeft en zorgt dat er o.a. kwik en lood uit je lichaam wordt gehaald. Pectine is ook aan te bevelen bij diarree en ter bestrijding van een hoge cholesterol.
  • 6. Knapperige en vezelrijke voedingsmiddelen doen de mond meer speeksel produceren. Dat is rijk aan zuurstof, een natuurlijke vijand van de geurverspreidende bacteriŽn in je mond. Vooral appels zijn een goeie keuze, want die helpen ook om tandplaque en restjes van je tanden te halen. Na het eten van groene appels is het echter wel verstandig even de mond te spoelen: de zuren kunnen de tanden behoorlijk aantasten. Niet meteen tandenpoetsen omdat de tanden tijd nodig hebben om te herstellen van een 'zuuraanval'.

One apple a day keeps the doctor awayBevatten appels suikers?

De suikers in een appel bestaan voor 10 tot 20% uit glucose en sacharose en voor 80 en 90% uit fructose. Fructose wordt langzaam in het bloed opgenomen. Als je een appel hebt gegeten neemt de bloedsuikerspiegel langzamer toe en wordt beduidend minder hoog dan dat je snoep met suikers zou nuttigen. Een appel is een goede snack om tussendoor te pakken, het is makkelijk bereidbaar en gezond. Daarom ook het gezegde: snoep verstandig, eet een appel!


Mag je appels eten tijdens de zwangerschap?

Iit een onderzoek van de American Thoracic Society blijkt het positieve effect van het eten van appels op de ongeboren baby. De kans op astma in het later leven is stukken kleiner, mede veroorzaakt door de aanwezigheid van antioxidanten.
Snack verstandig eet een appel, bijvoorbeeld s'avonds voor de televisie!Is appelsap gezond?

Pure appelsap is super gezond. Pure appelsap is te herkennen aan het troebele. Helaas zijn de meest voorkomende appelsappen helder en op basis van appelsapconcentraat, dus minder gezond.


Groene, rode, gele appels
  • De Granny Smith is de meest bekende groene appel met een felgroene kleur. De Granny Smith smaakt licht zuur tot zuur, bevat veel vitamine C. De Granny Smith kun je na het wassen direct eten, fijn snijden in salades of meekoken in gerechten.
  • De Greenstar smaakt minder zuur en is veel sappiger dan de Granny Smith. Ook de Greenstar bevat een hoge hoeveelheid vitamine C. Groene appels bevatten bovendien veel antioxidanten.
  • De Jonagold heeft meer een rood gele kleur.
  • Goudreinette worden veel gebruikt voor het maken van appelmoes en appelsap. De schil van de goudreinette is gelig tot roestbruin.