Delen wordt gewaardeerd!
Wat zijn asperges?

Asperges zijn planten waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groenten. We kennen witte asperges die onder de grond groeien en groene asperges die boven de grond groeien en dus beinvloed zijn door de zon.

In Nederland duurt het aspergeseizoen ongeveer 2 maanden vanaf half april tot en met half juni. Asperges kunnen je kopen in verschillende klasse afhankelijk van de dikte, de lengte of ze mooi recht zijn en geen verkleuringen hebben.

Geoogste asperges goed vochtig gehouden worden daar ze anders uitdrogen. Bewaren liefst in de koelkast in een afgesloten plastic zak of in een vochtige handdoek.

Witte asperges moeten heel goed geschild worden anders zijn ze draderig. Het beste is het achterste van de asperge af te breken op het natuurlijke breekpunt. Het achterste stukje van een asperge is namelijk taai en kun je beter niet eten.

Groene asperges hebben langer aan de wortel van de plant en bovengronds groeien. Groene asperges zijn behalve krachtiger en kruidiger van smaak, ook rijker aan vitamines dan de witte exemplaren. Groene asperges hoef je niet of nauwelijks te schillen.

Asperges kook je een brede en diepe pan of een zogenaamde aspergepan. Rechtop in de pan moet je de groene asperges hooguit 5 minuten te koken om ze zacht en gaar te krijgen. Witte asperges dien je ook ongeveer 5 minuten te koken maar je moet ze vervolgens wel nog 15 tot 20 minuten in de pan laten nagaren.

Bijnamen van asperges zijn koningin van de groente, het witte goud, parel van het land en points d'amour. De laatste bijnaam slaat op het fallische uiterlijk waardoor asperges ook aangeprezen worden als afrodisiacum.


wat doen asperges met onze gezondheid? Asperges boordevol vitmaines en mineralen
9 redenen waarom het eten van asperges goed is voor je gezondheid

Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid.


100 gram asperges bevatten 12 verschillende stoffen:
asperges en gezondheid. Asperges bevatten eiwitten, water , vet, calcium, okzer, kalium, natrium en diverse vitamines


Waar ruikt je urine naar na het eten van asperges?

Asperges kunnen een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt ongeveer bij de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten. En dat ruiken we dan op het toilet.


Hoe zit dat nu met asperges en allergie?
lekkere gezonde asperges, asperges en allergie
Er zijn enkele gevallen bekent dat asperges een allergische reactie veroorzaken, wat zich uitte in dermatitis. Het ging hierbij om langdurige en hoge blootstelling aan met name de jonge scheuten, zoals bij telers en mensen die werken in restaurants. Asperges bevatten o.a. de stoffen asparagine en vanilline, welke verantwoordelijk gehouden werden voor deze reactie. Onderzoek heeft aangetoond dat dit niet het geval is. Welke stof wel verantwoordelijk voor deze reactie is nog onduidelijk.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: