Delen wordt gewaardeerd!
Wat is astma?
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Door de ontsteking vernauwen de luchtwegen, waardoor ze prikkelbaarder worden
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Door de ontsteking vernauwen de luchtwegen, waardoor ze prikkelbaarder worden.


Bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning kan er een astma-aanval optreden. Deze wordt gekenmerkt door benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. De klachten zijn per patiënt verschillend en variëren van licht tot levensbedreigend.


De slijmvliezen van de luchtwegen zwellen op en raken ontstoken. Er wordt extra slijm geproduceerd en de spieren van de luchtwegen trekken zich samen. Er is dan minder ruimte waardoor de lucht in en uit kan stromen.


Aanvallen kunnen vaker voorkomen of ernstiger zijn bij mensen die een luchtweginfectie hebben.


Hoe ontstaat astma?Wat zijn de oorzaken van astma aanvallen?

Aanvallen worden veroorzaakt door veel verschillende prikkels, met name bepaalde prikkels waar iemand overgevoelig voor is. Allergie-opwekkende stoffen noemen we allergenen.


Hoe ernstig is astma?

Door het onvoorspelbare karakter van astma heeft het gevolgen voor de kwaliteit van leven.

Dankzij medicijnen is astma over het algemeen goed te behandelen. Medicijnen verlichten de klachten en voorkomen dat het astma erger wordt. Er blijft echter een schaduwzijde. Astma is een chronische aandoening aan de luchtwegen met een variabel klachtenpatroon.

Astmaklachten als kortademigheid, benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten kunnen plotseling optreden.


Wat kun je zelf doen bij astma?
behandel zelf actief je astmaprobleem: neem je medicijnen op de voorgeschreven wijze in en vermijd de bij jezelf bekende factoren waarvan je de aanvallen krijgt


Type astma en behandeling

Er bestaan meerdere soorten astma die elk een eigen behandeling verdienen. Op dit moment bestaan er verschillende standaardbehandelingen die om de beurt op een patiŽnt worden 'uitgeprobeerd' om te kijken welke aanslaat. Je krijgt eerst een aantal behandelingen waarbij de mogelijkheid bestaat dat die niet direct voor jou het beste resultaat opleveren.


Met name zijn er verschillen in onder meer ontstekingen, longweefsel en bloed. Ook de genen en de afweercellen kunnen per type astma afwijken.


Wat is COPD?

COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is een chronische longaandoening, waarbij je niet meer de gehele capaciteit van je longen kunt gebruiken. COPD is in Nederland doodsoorzaak nummer 5. Met name de uitademing vormt een probleem als je COPD hebt. Bij copd zijn de luchtwegen vernauwd en de lucht die je binnenkrijgt komt er vertraagd weer uit. Bij COPD zijn de longen ontstoken en beschadigd. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.


De omgeving, je medemens ziet er niets van als je COPD hebt,zolang je maar in rust bent. Als je inspanningen verricht krijg je het gevoel dat je stikt, je moet als COPD patient leren om rustig aan te doen.


Bij chronische bronchitis zijn de bronchiŽn (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger.


Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.


Wat zijn de oorzaken van COPD?

Oorzaken van COPD zijn vaak het gevolg van roken, een erfelijke ziekte, het hebben van veel longontstekingen, slecht behandeld astma. Ook langdurige blootstelling aan giftige stoffen of kleine stofdeeltjes kan de oorzaak van COPD zijn. Denk aan stoffen als houtstof, uitlaatgassen, chemische stoffen, asbest en sigarettenrook.

Een aantal mensen krijgt zieke longen door langdurig meeroken met anderen.

Met de COPD risicotest kun je online je longconditie checken. Deze test van het Longfonds bevat 10 vragen.


Je hebt COPD. Wat nu
astma, krijg meer lucht met je astmapompje
Bij lichte en matige COPD kun je, met wat aanpassingen in de leefstijl en omgeving, prima leven. Denk bijvoorbeeld aan overstappen op een gezonde voeding, voldoende bewegen en therapietrouw zijn (medicijnen nemen zoals voorgeschreven door de arts).

Bij ernstige en zeer ernstige COPD zijn de klachten vaak zo hevig, dat je misschien extra zuurstof nodig hebt. Ook kun je in dit stadium zo benauwd en moe zijn, dat een rolstoel of veel bedrust nodig is. In het eindstadium van de ziekte nemen de klachten in een snel tempo en in hevigheid toe. In deze fase moet je waarschijnlijk regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling en observatie.

De symptomen van COPD kunnen per dag verschillen in ernst.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: