Delen wordt gewaardeerd!
Wat is een aubergine

De aubergine: groente of vrucht? Een aubergine is het meest bekend als een paarsblauwe vrucht en wordt evenals paprika, tomaat en komkommer als groente gegeten. De aubergine smaakt lekker en is gezond. Verder is de aubergine eindeloos te combineren met andere gerechten.


Wist je dat er ook witte, gele en gestreepte aubergines zijn? De aubergine heeft sponsachtig witachtig vruchtvlees, kleine pitjes, een groen steeltje met groene kroonblaadjes. De smaak van de aubergine is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil.


Zijn aubergines gezond?

De aubergine is erg gezond, de voedingswaarde draagt bij aan een goede gezondheid.


Hoe bereid je een aubergine?

Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken! Invriezen van aubergines kan alleen in verwerkte vorm.


De eenvoudig te bereiden aubergine neemt gemakkelijk andere stoffen op. Aubergines zuigen zich vol met olie en zouten tijdens de bereiding. Zwe zijn lekker om te grillen of te bakken en gaat prima in salades (let op niet rauw!). De smaak van de aubergine is goed te combineren met andere smaken zoals courgette, paprika en tomaat. Ook goed te combineren met rijst zoals witte rijst en couscous. Mooie kruiden voor aubergines zijn munt, tijm en basilicum.


Recepten aubergine

Couscous met pittige aubergine
IngrediŰnten: 4 el plantaardige olie, 1 grote aubergine in blokjes van 2 cm, 1 el lichte olijfolie, 280 g couscous, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl chilipoeder, 4 dl kippenbouillon, bosje koriander blaadjes en steeltjes grofgehakt, 50-60 g jonge spinazie, 1/4 dl naturel yoghurt ~ partjes citroen voor erbij.
Bereiding: Verhit de olie en roerbak de blokjes aubergine op hoog vuur 3-4 minuten tot ze rondom goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Doe de couscous, paprika- en chilipoeder erin en roerbak 2 minuten. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de couscous afgedekt 10 minuten opzwellen. Haal de korrels met een vork van elkaar en laat nog eens 5 minuten afgedekt staan. Doe de couscous in een grote schaal, voeg de aubergine, koriander en spinazie toe en schep alles luchtig door elkaar. Verdeel de couscous over de borden met een partje citroen ernaast. Geef de yoghurt er apart bij.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: