Delen wordt gewaardeerd!
Hou je gewicht perfect onder controle: eet meer azijn! Een beetje azijn op je salades? Azijnzuur, het hoofdbestanddeel van azijn, vertraagt de snelheid waarmee je maag zich leegmaakt. Met andere woorden: je voelt je langer verzadigd. Azijn kan op salade, maar roer gerust enkele eetlepels door je soep of neem gewoon twee eetlepels voor elke maaltijd.


Wat is azijn?

Azijn is niet meer alleen wijn wat te lang in een vat heeft gestaan en daardoor zuur is gaan smaken! Azijn is een mengsel van azijnzuur en water. Azijnzuur, ook wel ethaanzuur genoemd, is een vluchtig organisch zuur met een typische sterke geur. De chemische formule is; C2H4O2 of CH3COOH.


Natuurazijn, ook wel brandewijnazijn genoemd, is neutraal van smaak en gemaakt van suikers en water en daardoor een stuk goedkoper dan vruchtenazijn. Ook wordt er natuurazijn gemaakt van biologische rogge. Deze wordt veelal gebruikt in de biologische sektor bij het inmaken van (zoet)zure produkten.


Bij vruchtenazijn wordt de azijn gevormd door bijvoorbeeld appelsap of druivensap op natuurlijke wijze te laten gisten zodat er alcohol ontstaat. Door deze appelcider of wijn in aanraking te laten komen met lucht zorgt de van nature aanwezige azijnzuurbakterie (die overgebracht wordt door fruitvliegjes) er vervolgens voor dat de alcohol omgezet wordt in azijnzuur. Aan dit azijnzuur wordt water toegevoegd weaardoor de dagelijks bruikbare azijn ontstaat.
Alle sporen, mineralen en zouten van het beginprodukt zitten nog in de vruchtenazijn, daarom is vruchtenazijn ook het gezondste om te gebruiken in de bereiding van voedingsmiddelen. Azijn wordt in de dagelijkse keuken gebruikt om meer smaak toe te voegen aan gerechten als salades, groenten en vlees.


Synthetische of kunstazijn is op basis van synthetisch azijnzuur. Hierbij is geen natuurlijk produkt aan te pas gekomen. Gebruik hiervan is af te raden want bij langdurig gebruik is deze azijn niet goed voor de gezondheid.
Vroeger werd azijn alleen gebruikt om groenten langer in te bewaren. Italie kent zijn Balsamico azijn, Engeland kent zijn moutazijn, Japanse sushi wordt niet gegeten zonder rijstazijn. Mayonaise, mosterd, curry, tomatenketchup, chutneys, marinades, vinaigrettes, allemaal smaken ze niet zonder een deel azijn.


Azijn heeft een enorme invloed op het in- en uitwendig functioneren van het menselijk lichaam. Azijn is een zeer onderschat product voor de dagelijkse dosis gezonde voedingsmiddelen.


natuurazijn goed voor je gezondheid
De 11 voordelen van azijn voor je gezondheid


Dagelijks een dosis azijn draagt bij aan een goede gezondheid
Vroeger werd de mensen al aangeraden een dagelijkse dosis appelazijn te nemen.

Azijn bevordert de gezondheid, bestrijd allergiŰn, werkt bloedzuiverend en laat de eetlust onder controle houden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat azijn een natuurlijke bron is van o.a. vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, pectine en beta-caroteen.

Diverse studies tonen aan dat beta-caroteen het risico op kanker vermindert en het verdedigingsmechanisme van het lichaam, het immuunsysteem, stimuleert. Pectine helpt het lichaam om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart-en vaatziekten te verminderen.

Azijn is een uitstekende natuurlijke ontstekingsremmer.


Top 5 medicinale toepassingen van azijn
azijn kent allerlei gezonde toepassingen
Helpt appelazijn bij het afslanken en jong blijven?

Appelazijn is een 100% natuurlijk product. Vroeger werd de mensen al aangeraden een dagelijkse dosis appelazijn te nemen. Ook bevat deze vruchtenazijn talrijke minerale stoffen. Appelazijn hoort eigenlijk in elk huishouden thuis. Het is zeer goed te gebruiken in vele salades.

Appelazijn bevordert de spijsvertering, ontgift je lichaam en kan in het begin wat laxerend zijn. Het azijnzuur in de appelzazijn is verantwoordelijk voor dit alles. Appelazijn versnelt de spijsvertering terwijl je hongergevoel afneemt. Als je dagelijks appelazijn vermengt met wat honing in water draagt dit bij aan een goed evenwicht.
Niet voor niets wordt appelzijn in allerlei afslankmiddelen gebruikt. Ontslakken met appelazijn: het heeft ook een urineafdrijvende werking. Bovendien bevordert deze vruchtenazijn de afbraak van vetten en koolhydraten.

Sterren als Miranda Kerr en Megan Fox zijn overtuigd van de gezondheidsvoordelen van azijn en hebben azijn dan ook uitgeroepen tot het nieuwste gezondheidsproduct. Megan Fox gebruikt een mix van appelazijn en water om regelmatig te detoxen. Miranda Kerr besprenkelt haar salade met azijn, actrice Gwyneth Paltrow en zangeres Madonna gebruiken azijn als ingrediŰnt om hun looks jong te houden. Voedingsexperte Katy Mason zegt dat azijn al eeuwenlang voor de behandeling van heel wat kwaaltjes wordt gebruikt.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: