Delen wordt gewaardeerd!
Wat is een beroerte

Een herseninfarct, in de volksmond ook wel beroerte genoemd, ontstaat door een blokkade van een bloedvat in de hersenen. Een deel van de hersenen komt zonder zuurstof en voedingsstoffen en ondervindt hiervan schade en gaat minder functioneren of sterft af.


Beroerte herkennen

Snel handelen als iemand een beroerte heeft door de waarschuwingstekens van een beroerte zelf te kennen:


Beroerte herkennen, probleem voor veel vrouwen

Veel vrouwen weten wel dat ze het alarmnummer moeten bellen als ze een beroerte krijgen. Vaak herkennen vrouwen de verschijnselen van een beroerte niet.
Uit een onderzoek van de American Heart Association, die onderzoek deed onder ruim 1200 vrouwen. Meer dan 20 procent bleek geen enkel teken dat op een beroerte wijst te kennen. Ongeveer de helft wist wel dat een verdoofd gevoel of verlamming aan ÚÚn kant van het lichaam (waaronder in het gezicht of in lichaamsdelen) kan wijzen op een beroerte. 44 procent was ervan op de hoogte dat problemen met praten te maken kunnen hebben met een beroerte. Bijna 25 procent herkende plotselinge hevige hoofdpijn, onverklaarbare duizeligheid en ineens slecht zien met ÚÚn oog als teken van een beroerte.


Factoren CVA

Onbe´nvloedbare risicofactoren
Be´nvloedbare risicofactoren


Beroerte voeding en beweging

Witte groente of fruit verlaagt kans op een beroerte. De consumptie van veel witvlezig fruit zoals appels en peren en witte groente als witlof of bloemkool kan de kans op een beroerte met de helft verminderen vergeleken met personen die weinig hiervan eten.'Koffie en seks ontketenen beroerte' Voor risicogroepen kunnen dagelijkse activiteiten als het drinken van koffie, het hebben van seks of het snuiten van de neus tot een beroerte leiden. Dit blijkt uit onderzoek aan het UMC Utrecht. De resultaten gelden niet voor iedereen. Alleen voor mensen met een onbehandeld hersenaneurysma. Dit is een zwakke plek in wand van een bloedvat in de hersenen. De wand kan uitrekken, maar op een gegeven moment barst het vat. Hierdoor ontstaat een bloeding in de hersenen." Hoewel 2 procent van de mensen een hersenaneurysma heeft, vindt het barsten en de daarmee gepaard gaande beroerte, maar bij een beperkt aantal mensen plaats.


Wie elke dag tenminste drie kopjes thee drinkt, vermindert de kans om een beroerte te krijgen met 20 procent. Dat komt omdat thee flavonolen bevat, die een beschermende werking hebben tegen een herseninfarct of hersenbloeding, zegt Peter Hollman van de afdeling Humane Voeding en onderzoeksinstituut RIKILT, onderdeel van de Wageningen Universiteit.
Het was al bekend dat theedrinken goed is voor hart en bloedvaten. Wetenschappers vermoedden dat dat te danken zou zijn aan het voorkomen van flavono´den in thee, een stof die een sterk anti-oxiderende werking heeft. Maar niet duidelijk was welk stofje precies voor het gunstige effect van theedrinken zorgde.13 jaar lang werden 80.000 gezonde Japanners van 45 tot 74 jaar oud door onderzoekers gevolgd. Bij deze groep bleek dat hoe meer koffie en groene thee men dronk, hoe kleiner het risico was op een beroerte. Vermoedelijk is dit te danken aan de in groene thee aanwezige catechine. Catechine werkt als een antioxidant in je lichaam. Koffie bevat de stof chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur verlaagt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en daarmee ook het risico op een beroerte.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: