Delen wordt gewaardeerd!

Ga bewegen met plezier

Verminderen buikomvang doe je dit door buikspieroefeningen of door fietsen? Het juiste antwoord is door fietsen, plaatselijk afvallen in de buikstreek is niet mogelijk, alleen door in zijn geheel af te vallen. Daarom: spring maar achterop bij mij, achterop mijn fiets. Pak wat vaker die fiets!! Hij jij daar, wel je eigen fiets hé.

Bewegen is om vele redenen belangrijk - het houdt de gewrichten soepel, stimuleert de bloedsomloop.Lichaamsbeweging is een gezonde bezigheid. Na een lichte inspanning voelen we ons vaak opgewekt en sterk. Toch bewegen wij Nederlanders niet genoeg.


Lichaamsbeweging verbetert de gezondheid, bewegen voorkomt ziektes en vergroot de geestelijke veerkracht. Bovendien wordt je lichaam sterker van gezonde beweging, wat ook handig is bij iets alledaags als tuinieren of zware boodschappentassen dragen. Lichaamsbeweging is zo belangrijk dat het zelfs gevaarlijk is om te weinig te bewegen. Dagelijks bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en kwaadaardige tumoren, waaronder borstkanker en darmkanker.
Sta er eens bij stil als je niet meer zou kunnnen bewegen: als je wel kunt bewegen doe het dan. Ook al kost het inspanning om te bewegen. Gezonde inspanning doe je om je eigen lichaam in evenwicht te houden.


Ook voor kinderen is lichaamsbeweging erg belangrijk. Een kind moet minstens een tot anderhalf uur per dag flink bewegen. Beweging bij kinderen voorkomt overgewicht en is verder belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling, de groei en ook voor de houding in de klas. Een kind dat genoeg beweging krijgt kan helderder nadenken en let vaak beter op.


Blijf bewegen
Tijdens de winter zijn we beduidend minder soepel dan in de zomer. De oorzaak is simpel. Door kou, wind en regen blijven we eerder binnen waardoor we minder bewegen en onze spieren en gewrichten onvoldoende worden gesmeerd. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, vooral bij stijfheid van de spieren is het belangrijk om actief te blijven. Kom dus in actie!


Regelmatig bewegen is altijd beter dan af en toe fel tekeer gaan in het beoefenen van een bepaalde sport


Voor je hart is matig intensief bewegen al genoeg. Om gezond door het leven te gaan hoef je jezelf niet af te beulen in een fitnesszaal.
Voor een volwassene komt het gemiddeld neer op minimaal vijf dagen in de week dertig minuten matig intensief bewegen. Dat is bijvoorbeeld in rustig tempo joggen, fietsen, zwemmen of skaten. Deze dertig minuten mogen overigens in verschillende blokken uitgevoerd worden (bijvoorbeeld drie maal tien minuten per dag).


Bij matig intensieve beweging ga je iets sneller ademhalen, je krijgt het warmer en je hartslag wordt hoger, maar je kunt wel gewoon blijven praten tijdens het sporten. Na twintig minuten (op 50-70 procent van je maximale hartslag) schakelt je lichaam over op vetverbranding. Je moet dus volhouden voor het beste resultaat. Daarom is het belangrijk om niet te fanatiek, maar juist op een matig tempo een wat langere tijd te bewegen.


Je blijft gezond doordat je vetverbranding verhoogt, je je spierweefsel versterkt en vetverdeling verbetert, en je je zuurstofopname vergroot. En dat is allemaal goed voor je hart- en bloedvaten.


Indirecte voordelen van bewegen en sportenWat zijn de voordelen van gezonde beweging?
Ga eens lekker in de tuin werken

Uit onderzoek van de universiteit van Utah onder 200 mensen blijkt dat tuinieren goed is om overgewicht tegen te gaan.


Door te tuinieren hebben vrouwen 46 procent minder kans op gewichtsproblemen. Mannen hebben door actief in de tuin te zijn maar liefst 62 procent minder kans op overgewicht.


Heb je groene vingers, gebruik deze dan. Je kunt dan gaan voor een maatje minder in je kleding.


Te weinig lichaamsbeweging vergroot het risico op:
Wat is gezond bewegen?
Wandelen is de meest elementaire beweging, goed voor iedereen, kost helemaal niets, kan overal beoefend worden, op eigen tempo en ideaal te combineren met andere activiteiten

Stevig wandelen beter voor hart dan hardlopen

Uit onderzoek van de Lawrence Berkeley National Laboratory in Californie blijkt dat een flinke wandeling beter is dan hardlopen, als het gaat om de kans op hartziekten te bestrijden. De onderzoekers vergeleken 6 jaar lang de resultaten van ruim 33.000 hardlopers en 15.000 wandelaars tussen de 18 tot 80 jaar.


Wandelen verlaagt de kans op een hartziekte met 9,3 procent, hardlopen met 4,5 procent. De kans op hoge bloeddruk is bij hardlopen 4.2% lager terwijl dit bij wandelen 7,2% is. De kans op hoog cholesterol is 7% bij wandelen en 4,3% bij hardlopen terwijl het risico op diabetes bij beiden 12% minder is!


Gezonde botten

Op jonge leeftijd intensief aan een balsport doen, zorgt ervoor dat je op latere leeftijd sterkere botten hebt. Dat blijkt uit Japans onderzoek.

Jeugd
De onderzoekers volgden 46 vrouwen die al hun menopauze achter de rug hebben, meldt nu.nl. Ze werden in 3 groepen gedeeld: vrouwen die tijdens balsporten hadden uitgeoefend tijdens hun jeugd, degenen die toen aan 'zachtere' sporten als zwemmen deden en als laatste waren er de vrouwen die niet sporten tijdens hun jonge jaren.


Lang merkbaar
Uit het onderzoek bleek dat sporten als basketbal, tennis en handbal tijdens de jeugd op latere leeftijd voor sterkere botten zorgt. Niemand van de deelnemers beoefende tijdens het onderzoek nog een belastende sport. Daarom concluderen de wetenschappers dat intensief sporten tijdens de lichaam goed is voor de gezondheid. Het effect is zelfs 40 jaar later nog merkbaar. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de gewrichten het tijdens de jeugd zwaar te verduren kregen, waardoor de botten sterker worden. Zo is bij balsporters het dijbeen groter, opdat ze beter de schokken kunnen opvangen


Tien regels voor beginnende bewegers

Bron www.gezondheid.be

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: