Delen wordt gewaardeerd!
Verminderen buikomvang doe je dit door buikspieroefeningen of door fietsen? Het juiste antwoord is door fietsen, plaatselijk afvallen in de buikstreek is niet mogelijk, alleen door in zijn geheel af te vallen. Daarom: spring maar achterop bij mij, achterop mijn fiets. Pak wat vaker die fiets!! Hij jij daar, wel je eigen fiets hé.
Meer dan 100 minuten bewegen per dag heeft weinig zin

21-11-2015 Uit onderzoek blijkt dat meer dan 100 minuten bewegen per dag met het oog op de gezondheid weinig zin heeft. Vijftien minuten lichte inspanning per dag verlaagt de kans op vroegtijdig overlijden. Meer dan een kwartiertje actief zijn, is overigens geen slecht idee. Acht minuten per dag intensief sporten levert al een merkbaar resultaat op.

Al met al blijkt uit het onderzoek dat de aanbevolen norm van dertig minuten per dag bewegen de kans op vroegtijdig overlijden flink verkleint. Maar ook kortere perioden van inspanning werpen dus hun vruchten af. Er is ook een limiet, zo stellen de onderzoekers. Vanaf 100 minuten beweging per dag neemt de gezondheidswinst niet meer toe wanneer je extra beweegt.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat regelmatig matig intensief bewegen – denk aan fietsen of stevig wandelen – de kans op diabetes, coronaire hartziekten, beroerte, botontkalking, depressie, dikke darmkanker en borstkanker kan verkleinen. Officieel wordt geadviseerd om minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen of 75 minuten per week hoog intensief te bewegen


Te lang zitten op je werk, doe het niét.

20 september 2014 Het vergroot de kans op hart- en vaatziektes. De nieuwe werkvloer zal het personeel uitdagen om te bewegen. Met zitballen, loopbanden en fietsdesks. Staan tijdens een vergadering. En waarom zou je dat werkoverleg niet doen tijdens een korte wandeling in de buitenlucht?


Extra inspanning nodig tegen te weinig bewegen en teveel zitten

11 maart 2013 TNO adviseert VWS om in het komende Nationaal Preventie Plan extra aandacht te besteden aan een actievere leefstijl, gecombineerd met het tegengaan van langdurig zitten. Het aantal Nederlanders dat voldoende beweegt groeit niet meer en de Nederlander zit steeds meer uren per dag. Langdurig achtereen zitten blijkt ongezonder dan vaak gedacht, ook als je dagelijks voldoende minuten beweegt. Verhoogde sterfte en een verhoogde kans op diverse chronische ziekten zijn de gezondheidsrisico’s hiervan. De meest recente beweeg- en zitcijfers staan in het nieuwe Trendrapport Bewegen & Gezondheid 2010-2011 dat vandaag is verschenen.

Langdurig achtereen zitten is ongezond, dat is bekend. Minder bekend is dat het zelfs ongezond is als je daarnaast wel voldoende beweegt.


Slenteren beter voor de gezondheid dan sporten

19 februari 2013 Uit onderzoek van Dr. Hans Savelberg van de Universiteit Maastricht blijkt dat dagelijks meer staan en bewegen, bijvoorbeeld slenteren, beter is voor je gezondheid dan een uur intensief sporten. Hans Savelberg stelt dan ook dat de Nederlandse beweegnorm, die inhoudt dat je elke dag een half uur intensief moet bewegen, onjuist is.

Volgens de odnerzoeker heeft laagintensief, alledaags bewegen, zoals staan, slenteren, wandelen en fietsen, een veel positiever effect op risicofactoren voor suikerziekte en hart- en vaatziekten dan één uur per dag sporten. Voorwaarde is wel dat het calorieverbruik bij beide vormen ongeveer aan elkaar gelijk is.


Fietsen is een zegen voor de gezondheid

26-07-2012 Ter gelegenheid van de Olympische Spelen heeft het gezaghebbende medische tijdschrift ‘The Lancet’ een serie artikelen gepubliceerd over de gezondheidseffecten van te weinig bewegen. En die zijn niet mis: door bewegingsarmoede zijn wereldwijd 9 % van alle sterfgevallen voortijdig. Uiteraard overlijden mensen niet aan te weinig bewegen zelf, maar aan ziektes die daardoor ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en borst- en darmkanker. Gemiddeld overlijden mensen hierdoor 0,68 jaar eerder. Dat lijkt niet zo veel, maar bedenk dat dit een gemiddelde is over mensen die wel en niet voldoende bewegen. Beperk je je tot de doelgroep van mensen die te weinig bewegen, dan is het aantal verloren levensjaren bijna twee jaar.


Om voldoende te bewegen, hoef je echt geen Olympiër te zijn. Iedere dag in totaal een half uur gewoon fietsen (bijvoorbeeld naar werk of school) is al voldoende om aan de bewegingsnorm te voldoen. In Europa voldoet een kwart van de bevolking niet aan deze norm. Uit het artikel blijkt dat Nederland in de kopgroep zit van landen die het veel beter doen. Opvallend is dat in ons land vrouwen meer bewegen dan mannen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het hoge fietsgebruik onder vrouwen in ons land. Doordat we in Nederland nog relatief goed bewegen, is het aantal ziekte- en sterfgevallen ten gevolge van onvoldoende bewegen ongeveer de helft van het Europese gemiddelde. Nederland is uniek door het hoge aandeel mensen dat fietst. Natuurlijk heeft fietsen ook risico's (luchtverontreiniging en verkeersonveiligheid), maar de gezondheidsvoordelen van het fietsen blijken vele malen groter. Met onze fietscultuur hebben we goud voor de volksgezondheid in handen.


Flink wandelen goed voor mensen met diabetes type 2

20 juli 2012 NIJMEGEN (ANP) - Flink wandelen lijkt goed te zijn voor mensen met diabetes type 2, de vorm van suikerziekte die wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en overgewicht. Dat blijkt volgens inspanningsfysioloog Maria Hopman uit bloedtesten van een groep lopers die meegedaan heeft aan een training voor de Vierdaagse van Nijmegen.

Hopman zei dinsdag dat de insulinegevoeligheid van de groep wandelaars met 38 procent is verbeterd, wat volgens haar een ,,enorm grote verbetering'' is. Ook is de kans dat de patiënten binnen 30 jaar aan de gevolgen van hun ziekte overlijden, aanzienlijk afgenomen. Bij mannen met 20 procent en bij vrouwen met 15 procent


Eén op de tien doden door gebrek aan beweging

20 juli 2012 Eén op de tien doden wereldwijd is te wijten aan een gebrek aan beweging. Te weinig bewegen eist daarmee een bijna even grote tol als tabak en obesitas. Gemiddeld genomen overlijden ieder jaar 57 miljoen mensen, ongeveer 5,3 miljoen daarvan overlijden aan de gevolgen van te weinig bewegen, net geen één op de tien dus. Te weinig beweging legt het daarmee maar net af tegenover roken, obesitas en kanker als belangrijkste doodsoorzaken. Een van de onderzoekers stelt dat "de impact van fysieke inactiviteit op de gezondheid blijft onderschat, ondanks de solide bewijzen ervan sinds zestig jaar". Volgens hem wordt het tijd om het gebrek aan beweging te benaderen als een daadwerkelijk probleem voor de volksgezondheid.

In 2008 zou het gebrek aan beweging verantwoordelijk zijn voor 5,3 miljoen sterftes, op een totaal van 57 miljoen wereldwijd, zo luidt het in een studie die het Britse medische tijdschrift Lancet publiceert.

"De impact van fysieke inactiviteit op de gezondheid blijft onderschat, ondanks de solide bewijzen ervan sinds zestig jaar", stelt onderzoeker Harold W. Kohl van de Universiteit van Texas. "Er ligt nog veel werk op de plank om het gebrek aan beweging te benaderen als een echt probleem voor de volksgezondheid."

Volgens dr. I-Min Lee van de Harvard Medical School is zes tot tien procent van de vier grote niet-overdraagbare ziektes (hart-en vaatziektes, type 2 diabetes, borst- en darmkanker) te wijten aan het gebrek aan beweging, met name minder dan 150 minuten gematigde activiteit per week. Die inspanning is vergelijkbaar met 30 minuten snelwandelen, vijf dagen per week.

Dokter I-Min Lee hoopt dat mensen die niet bewegen in de toekomst beschouwd worden als ‘sociale paria’s’ zoals dat is gebeurd met tabak. ‘Jaren geleden rookten de meeste mensen, maar nu ben je een paria als je rookt’, zegt ze


Joggen kan leven met zes jaar verlengen

5 mei 2012 DUBLIN - Een rondje joggen kan uw leven flink verlengen. Wie dit regelmatig doet verlengt zijn leven met 6,2 jaar (voor mannen) of 5,6 jaar (voor vrouwen).

Dat blijkt uit een onderzoek dat deze week in Dublin werd gepresenteerd. De wetenschappers komen tot hun conclusies uit de gegevens van het grote Kopenhagen City Heart Study. Deze loopt al sinds 1976 en waarvoor 20000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 93 jaar worden gevolgd. Deze gegevens uit het onderzoek worden gebruikt om meer te weten te komen over onder meer allergieën, hartfalen, dementie, epilepsie en genetica.

Onderzoek De gegevens van 1116 mannelijke joggers werden vergeleken met de gegevens van 762 vrouwelijke joggers. Ook werd gekeken naar de statistieken van mensen die nooit aan hardlopen hadden gedaan.
Uit een grondige analyse blijkt dat mannen die jogden gemiddeld 6,2 jaar langer leven dan mannen die dit niet deden. Joggende vrouwen gaan gemiddeld 5,6 jaar langer mee.
De hoeveelheid baat die je hebt, hangt wel af van hoe vaak je gaat joggen. Wie twee tot drie keer per week gaat rennen en dit in totaal 1 tot 2,5 uur bleek optimale profijt te hebben. Dit moet dan vooral niet te hard zijn, een gemiddelde snelheid of langzaam bleek het beste te werken.

Zuurstof Het enorme effect van joggen is te verklaren, zeggen de onderzoekers. De opname van zuurstof wordt verbeterd, de bloeddruk verlaagd, doet het immuunsysteem goed, voorkomt overgewicht en werkt erg goed voor de psyche


Fitheid belangrijker dan vetpercentage

4 december 2007 WASHINGTON - Om ouder te worden is fitheid mogelijk belangrijker dan het vetpercentage. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het vakblad Journal of the American Medical Association.

Mannen en vrouwen die fit waren volgens een zogeheten tredmolentest, maar die overgewicht hadden of zwaarlijvig waren, hadden minder kans snel te overlijden dan niet fitte mensen met normaal gewicht.

Wetenschappers analyseerden hoe de fysieke fitheid en lichaamsvet van ruim 2500 mensen van zestig jaar en ouder hun sterftecijfer in de twaalf jaar daarna beïnvloedde.


Groen bewegen op recept

8 oktober 2007 Staatsbosbeheer wil graag dat Nederlanders minder vaak naar de sportschool gaan, maar vaker het bos induiken. Zij stellen 'groen bewegen op recept' voor.

Uit een proef in Groot-Brittannië is gebleken dat bewegen in de natuur beter werkt tegen overgewicht dan bewegen in de sportschool. Mensen vinden bewegen in een groene omgeving leuker en ze houden het daardoor langer vol. Staatsbosbeheer wil deze aanpak ook in Nederland overnemen. Ze stellen voor om in de 240.000 hectare groen die de organisatie in beheer heeft, een Nederlandse proef 'groen bewegen op recept' te houden.

Uit onderzoek van Staatsbosbeheer blijkt dat Nederlandse huisartsen nu zelden 'groen' doorverwijzen. In de gesprekken waarbij een advies voor de levensstijl (bewegen, houding, sport) aan de orde kwam, werd een wandeling in de natuur geen enkele keer genoemd. Dit werd vastgesteld na bestudering van video-opnames van bijna 3000 consulten.

In Engeland schrijven dokters al enkele jaren 'bewegen in de natuur' voor. Om wandelen zonder tussenkomst van een arts te stimuleren, zijn inmiddels 350 wandelroutes uitgezet.


Om gezond te blijven moet je zweten

17 augustus 2007 AMSTERDAM - Volgens het Amerikaanse college van sport en medicijnen is het advies dat mensen fit blijven als ze iedere dag 30 minuten bewegen niet juist. Bewegen alleen is niet voldoende, men moet er echt bij zweten.

Dit is een melding van de BBC. Mensen interpreteren het advies vaak verkeerd. Wandelen of in het huis werken is onvoldoende. Het college adviseert dan ook meer structuur aan te brengen in het sporten.

Volgens professor Paul Gately van de Leeds Metropolitan University kun je hier niet een eenduidig advies voor geven. Mensen met overgewicht moeten elke dag een uur sporten om op gewicht te blijven als ze hun dieet niet veranderen."


Nederlander beweegt meer

26 april 2007 AMSTERDAM - Nederlanders bewegen steeds meer. Was in 2000 nog 52 procent van de Nederlanders voldoende actief, in 2005 was dit aantal gestegen tot 63 procent. Dat blijkt uit de TNO-monitor Bewegen en Gezondheid.

Die werd donderdag in Arnhem gepresenteerd bij de start van de campagne '30minutenbewegen', die is bedoeld om het 'stilzitten' aan te pakken. Ruim een derde van de Nederlanders beweegt nog steeds te weinig.

Het aantal helemaal niet actieve mensen daalde van negen naar zes procent, meldt het onderzoeksinstituut TNO. Nederlanders zijn vooral actiever geworden in hun vrije tijd. Ze bewegen dan door te klussen, sporten, wandelen of fietsen.

Zitten
De gemiddelde Nederlander brengt 6,5 uur per dag zittend of liggend door, nog los van de nachtrust. Volgens TNO is dit een gezondheidsrisico op zich, ook al beweegt men verder voldoende. Veel mensen oefenen een zittend beroep uit, en de jeugd brengt veel tijd door in de schoolbanken, achter de computer of voor de televisie.

Voor een goede gezondheid is dertig minuten 'matig intensieve beweging' op ten minste vijf dagen in de week noodzakelijk, luidt de officiële norm sinds 2000. Sinds 2005 wordt ook drie maal in de week twintig minuten intensief bewegen goed gerekend.

Campagne
Donderdag ging de vierjarige campagne '30minutenbewegen' officieel van start. Deze spoort alle Nederlanders aan meer te bewegen.

Oud-staatssecretaris Clémence Ross, nu directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, bezoekt in het kader van de campagne alle provincies met een bus. Ook staan beweegclinics voor beginnende sporters en evenementen op vmbo-scholen gepland.


Beweging geen garantie voor langer leven

13 maart 2007 AMSTERDAM - Veel bewegen is geen garantie voor een langer leven. Dat concludeert gedragsbiologe Lobke Vaanholt van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deed drie jaar onderzoek naar de gevolgen van verhoogd energieverbruik voor mens en dier.

Volgens de zogeheten 'rate of living'-theorie overlijden mensen of dieren eerder naarmate zij meer energie verbruiken. Net als een elektrisch apparaat dat intensief wordt gebruikt, zou biologisch leven eerder eindigen door intensieve inspanning. Volgens Vaanholt klopt deze theorie niet. Een hoger energieverbruik verkort het leven niet, maar verlengt het ook niet, luidt haar conclusie.

Muizen
Voor het onderzoek volgde de onderzoeker drie jaar lang drie groepen muizen die aan verschillende niveaus van energieverbruik werden onderworpen. De eerste groep leefde in normale omstandigheden, de tweede rende veel rondjes in een loopwiel en de derde werd blootgesteld aan lage temperaturen.
Na drie jaar bleek dat de 'sportieve' muizen en de muizen in de kou niet langer leefden dan muizen die rustig en bij huiskamertemperatuur leefden.

Slijtage
Een hoog energieverbruik zorgt voor slijtage van het lichaam, maar het lagere vetgehalte van actieve mensen en dieren kan dat compenseren.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: