Delen wordt gewaardeerd!
Als je bleekselderij in de winkel of op de markt koopt let dan op of hij fris ruikt, mooi gekleurd is, geen verkleuringen of bruine plekken heeft en zonder beschadigingen is.
Wat is bleekselderij?

Bleekselderij is een selderij waarvan alleen de bladstelen gegeten worden. De smaak van bleekselderij vindt niet iedereen lekker, bleekselderij heeft wel een frisse smaak. Eten van bleekselderij is wel ontzettend gezond. Bleekselderij kun je rauw eten maar ook gebakken, gekookt en gestoofd.

Als je bleekselderij in de winkel of op de markt koopt let dan op of hij fris ruikt, mooi gekleurd is, geen verkleuringen of bruine plekken heeft en zonder beschadigingen is. Bleekselderij kun je wel een aantal dagen bewaren: koel en donker zoals in de koelkast tot 1 week. 2-3 minuten blancheren en dan kun je bleekselderij tot 1 jaar in de diepvries bewaren.


Bleekselderij en gezondheid

Bleekselderij bevat veel vitamines, met name vitamine C en B. Verder zit er veel kalium in bleekselderij. Kalium helpt het voorkomen van hoge bloeddruk en verbetert het functioneren van je zenuwstelsel en de spieren.
Het eten van bleekselderij werkt cholesterol verlagend.
Bleekselderij bevat weinig caloriŽn en past uitstekend in een afslankdieet. Bovendien werkt bleekselderij doordat het kalium bevat evenals asperges ook vochtafdrijvend.


Bleekselderij en voeding

Schoonmaken van bleekselderij doe je door een stukje van de voet en de top te verwijderen, harde nerven (haren) van de stengel te verwijderen en goed te wassen in schoon water. Bereidingtijd bleekselderij: koken 10-12 minuten, roerbakken 6 minuten, smoren 20 minuten, stomen 25 minuten.

Bleekselderij past uitstekend in vegetarische gerechten en in de Mediterrane keuken. Bleekselderij wordt gebruikt in salades, sauzen, soepen, gekookt of als tussendoortje. Het blad van de bleekselderij is bitter van smaak en niet eetbaar.
In de Italiaanse keuken wordt bleekselderij gebruikt in bijna elke klassieke tomatensaus zoals de welbekende Bolognesesaus. Een fijngesneden ui, een wortel en wat bleekselderij is de basis voor menige saus.

Verder kun je reepjes bleekselderij in een salade gebruiken met appel, ananas en/of aardappel. Ook even roerbakken met een wortel is lekker. Bleekselderij in de oven gratineren met kaas en ham. Wat dacht je van stukjes bleekselderij als borrelhapje met een dipsausje. bleekselderij bevat weinig caloriŽn en past uitstekend in een afslankdieet. Bovendien werkt bleekselderij doordat het kalium bevat evenals asperges ook vochtafdrijvend.


Bleekselderij en voedingswaarde

100 gram bleekselderij bevat 2 gram koolhydraten, 1 gram eiwitten en 0,2 gram vet.
Bleekselderij bevat de volgende vitamines: Vitamine C, B1 en B2, foliumzuur.
Mineralen in bleekselderij zijn voornamelijk kalium, natrium, calcium, fosfor en in mindere mate ijzer.


Recepten bleekselderij
Bleekselderijsoep past in een vermageringsdieet
Bleekselderijsoep past in een vermageringsdieet
IngrediŽnten voor 4 personen: 1 struik bleekselderij, 1 ui of prei, 1 liter groente- of vleesbouillon, 100 gram ongebrande, gehakte noten naar keuze (cashew, walnoten, paranoten of een mix hiervan)
Bereidingswijze De bleekselderij wassen en de draden zorgvuldig verwijderen. In kleine stukjes snijden en samen met de fijngesneden ui of prei ongeveer 3 minuten in wat olie fruiten. Hier de bouillon bij schenken; de noten erover strooien en 30 minuten zachtjes koken. Pureren met een staafmixer of met een keukenmachine. Nog even laten warmen alvorens op te dienen.Bleekselderij/appel/sinaasappelsap
IngrediŽnten: 2 appels, 2 sinaasappels, 2 stengels bleekselderij
Bereidingswijze Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de rest in stukjes. Snijd de bleekselderij in stukjes. Doe de appel en de bleekselderij in de sapcentrifuge en pers het sap eruit. Pers ook de sinaasappel uit. Roer de sappen door elkaarBleekselderij stengels met dipsaus borrelhapje
IngrediŽnten: 6 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels sinaasappelsap, rasp van 0,5 sinaasappel, 2 eetlepels koriander, vers gemalen zwarte peper, 6 stengels bleekselderij
Bereidingswijze Snijd reepjes van de bleekselderij en snijd ze in stukjes van 10 cm. Meng de yoghurt, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, koriander en peper tot een romige dipsaus. Serveer de stengels met de dipsaus.Witlofsalade met bleekselderij
IngrediŽnten: 3 struikjes witlof, 2 stengels bleekselderij, klein blikje of verse mandarijntjes of sinaasappelschijfjes, slasaus of yoghurt (ca. 6 eetlepels), 1 theelepel azijn liefst appelazijn, 3 eetlepels witte basterdsuiker
Bereidingswijze Was de witlof en snijd het klein. Was de bleekselderij en snij. Laat de mandarijnen uitlekken en voeg de mandarijnen toe aan de witlof en de bleekselderij. Maak een saus van de slasaus of yoghurt, appel)azijn en suiker en meng dit met de witlof, bleekselderij en mandarijnen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: