Delen wordt gewaardeerd!
Wat is hoge bloeddruk (hypertensie)?

Als de bovenwaarde hoger is dan 140 of de onderwaarde hoger dan 90 (bij ouderen 160/ 90), spreken we over een verhoogde bloeddruk of hypertensie.

Nieuwe richtlijnen over verhoogde bloeddruk (hypertensie)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld in verband met de diagnose en de behandeling van verhoogde bloeddruk of hypertensie.


Het meten van de bloeddruk gebeurt best door de (huis)arts met een klassieke bloeddrukmeter, liefst vier maal herhaald.


Thuismetingen door de patiënt of een continue registratie van de bloeddruk gedurende 24 uur kunnen in bepaalde omstandigheden (o.m. bij mensen wiens bloeddruk verhoogd door de spanning bij een arts) een alternatief zijn. Er is sprake van verhoogde bloeddruk of hypertensie wanneer de systolische bloeddruk (= bovendruk) gelijk is aan of hoger ligt dan 140 mm Hg en/of de diastolische bloeddruk (= onderdruk) gelijk aan of hoger dan 90 mm Hg.


BloeddrukwaardenSystolische bloeddruk (mm Hg)diastolische bloeddruk (mm Hg)
Optimale bloeddruk 12080
Normale bloeddruk13085
Hoognormale bloeddruk130-13985-89
Graad 1 hypertensie140-15990-99
Graad 2 hypertensie160-179100-109
Graad 3 hypertensie180 of meer110 of meer
Geïsoleerde systolische hypertensie140 of meer90Is hoge bloeddruk gevaarlijk?
Wat zijn de oorzaken van hoge bloeddruk?

Er is niet één specifieke oorzaak van een hoge bloeddruk. Vaak is het een combinatie van erfelijkheid en levensstijl. Aanpassingen in je dagelijkse gewoontes kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen.
Wanneer je meer dan drie alcoholische drankjes per dag drinkt, verhoog je je bloeddruk. Roken zorgt voor een stijging van de bloeddruk.
Bij één op de vijf mensen met een hoge bloeddruk is overgewicht de oorzaak. Vermageren helpt. Als je één kilo afvalt, neemt de bovendruk al af met 1,6 mmHg en de onderdruk met 1,3 mmHg. Voldoende beweging kan ook de bloeddruk helpen verlagen.


EENVOUDIG EN SPECTACULAIR: Met het DASH Dieet kunnen mensen hun bloeddruk verlagen door het volgen van gezonde recepten met weinig zout. In Amerika is het DASH dieet niet alleen erg populair, het wordt ook regelmatig tot beste dieet uit geroepen, zo ook in 2014 door het landelijke US News.
    DASH Dieet voordelen:
  • Gevarieerd eten
  • Bewezen lagere bloeddruk
  • Géén jojo dieet
  • All-round gezond en lekker eten
  • Slechts één Nederlandstalig boek beschikbaar
Meer info en waar kan ik het boek bestellen


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: