Delen wordt gewaardeerd!
Waarom is het belangrijk om op je bloeddruk te letten?

Ruim een kwart van alle Nederlanders ouder dan 50 jaar heeft last van verhoogde bloeddruk. Dat is op zich geen ziekte, maar een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Door jarenlang verhoogde druk raken de bloedvaten beschadigd, waardoor deze mensen zo’n 25% meer kans op een hartaanval of een beroerte hebben. Het is goed te beseffen dat er ook andere, even belangrijke risicofactoren zijn voor het ontstaan van deze hart- en vaatziekten. Een aantal van deze factoren heeft u zelf in de hand. Ik zet ze voor u op een rij.


Belangrijke risicofactoren hart- en vaatziekten:Wat is bovendruk en wat is onderdruk?

De bovendruk is de druk waarmee het bloed in de bloedvaten wordt gepompt door het hart.
De onderdruk is de druk in de bloedvaten als het hart zich ontspant en weer vult met bloed.

Als er sprake is van hoge bloeddruk zijn meestal zowel de bovendruk als de onderdruk verhoogd. Het kan echter voorkomen dat alleen de bovendruk of alleen de onderdruk te hoog is. Een verhoogde bovendruk is vooral risicovol voor de grote bloedvaten. Een verhoogde onderdruk is vooral risicovol voor de kleine bloedvaten.


Wat zijn de gevolgen van hoge bloeddruk (hypertensie)?

De gevolgen van een hoge bloeddruk kunnen zijn:


Slagaderverkalking;
Door een hoge bloeddruk kan de binnenwand van de slagaderen beschadigen: hij wordt stugger. Omdat de wand stugger wordt, kan hij minder goed uitzetten; de ader wordt dus ook nauwer. Dit wordt slagaderverkalking (atherosclerose) genoemd.
Slagaderverkalking kan onder meer leiden tot een hartaanval of beroerte omdat een slagader volledig afgesloten kan raken, zodat een deel van het hart of de hersenen geen bloed meer krijgt.


Hartproblemen
Door slagaderverkalking in de kransslagaderen – de slagaderen die het hart zélf van zuurstofrijk bloed voorzien – kunnen verschillende problemen ontstaan, zoals hartritmestoornissen, angina pectoris (een drukkend respectievelijk zwaar gevoel of pijn midden op de borst) en zelfs een hartaanval.
Een hartaanval is levensbedreigend. Ook als de hartaanval wordt overleefd zijn de gevolgen vaak ernstig, omdat een deel van het hart zijn werking verliest.


Er kunnen ook andere hartproblemen ontstaan, zoals hartfalen. Bij hartfalen is het hart te zwak geworden om het bloed met voldoende kracht rond te pompen. Net als een hartaanval kan hartfalen levensbedreigend zijn.


Beroerte
Slagaderverkalking kan ook leiden tot een afsluiting van een slagader die de hersenen van bloed voorziet. Door de afsluiting beschadigt een deel van de hersenen: dit heet een beroerte. De gevolgen zijn vaak ernstig, zoals een verlamming van een lichaamshelft.
In veel gevallen overlijden mensen door een beroerte.


Nierproblemen
Een ander gevolg van een hoge bloeddruk kan zijn dat de bloedvaten in de nieren beschadigd raken. Hierdoor wordt de werking van de nier aangetast. Daar merk je lange tijd niets van. Pas na verloop van tijd krijg je klachten, zoals moeheid.
Dan is het echter al te laat en zijn de nieren onherstelbaar beschadigd. Spoelen (nierdialyse) is dan vaak noodzakelijk.


Oogproblemen
In het netvlies in het oog lopen zeer kleine bloedvaten. Door een hoge bloeddruk kunnen deze beschadigen, waardoor het zicht achteruitgaat. Uiteindelijk kun je zelfs blind worden.


EENVOUDIG EN SPECTACULAIR: Met het DASH Dieet kunnen mensen hun bloeddruk verlagen door het volgen van gezonde recepten met weinig zout. In Amerika is het DASH dieet niet alleen erg populair, het wordt ook regelmatig tot beste dieet uit geroepen, zo ook in 2014 door het landelijke US News.
    DASH Dieet voordelen:
  • Gevarieerd eten
  • Bewezen lagere bloeddruk
  • Géén jojo dieet
  • All-round gezond en lekker eten
  • Slechts één Nederlandstalig boek beschikbaar
Meer info en waar kan ik het boek bestellen


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: