Delen wordt gewaardeerd!
Hoe kun je de kans op hoge bloeddruk (hypertensie) voorkomen?
Zijn er natuurlijke middelen tegen hoge bloeddruk?

Een aantal natuurlijke middelen tegen hoge bloeddruk kun je vinden in voeding zoals: visolie, olijfolie, meidoorn, vitamine c, kalium, magnesium, calcium en knoflook.


Zoutarme voeding, veel groenten en fruit eten helpt ook om de bloeddruk te verlagen. Kalium werkt bloeddrukverlagend en het beschermt tegen hartritmestoornissen. Dit mineraal zit in grotere hoeveelheden in groente, fruit, aardappelen en zuivelproducten. Het dagelijks eten van twee ons groente en twee keer fruit helpt dus om de bloeddruk op peil te houden.


Heb je hoge bloeddruk, wees dan spaarzaam met vlees, koffie, alcohol, verzadigd vet en suiker.


Ook voldoende beweging en afvallen bij overgewicht helpen om de bloeddruk omlaag te krijgen.


Uit een onderzoek van de Barts Health NHS Trust en London Medical School in het tijdschrift Hypertension blijkt dat het drinken van bietensap de bloeddruk verlaagt. Het effect na het drinken van bietensap is tussen 3 en 6 uren het grootst. Bietensap bevat nitraat dat de bloedvaten verwijderd, waardoor het bloed er makkelijker doorheen stroomt.


Pure chocola, goed voor hart- en bloedvaten

Van chocolade PUUR gaat je bloeddruk omlaag. Onderzoek in 2005 door de Universiteit van Boston heeft dat uitgewezen. Twintig mensen met hoge bloeddruk werden twee weken lang op een dieet van chocola gezet. De een helft kreeg pure- de andere helft witte chocolade.
Alleen pure chocolade zorgt voor bloeddrukverlaging. Dit komt doordat er flavonoïde in pure chocola zit. (niet in witte)


Flavonoïden vormen een grote groep van plantaardige stoffen.
Tot nu toe zijn er ruim 4000 soorten flavonoïden beschreven. Flavonoïde is een antioxidant dat de aders wijder maakt, de structuur van de bloedvaten beschermt en gezond houdt waardoor de bloedsomloop goed blijft functioneren.
Ook beschermt de stof het lichaam tegen schadelijke processen die ontstaan door het inademen van zuurstof, en stoffen als de vrije radicalen.


Flavonoïden zitten ook in kruiden, soja, rode wijn, fruit, groene thee, peulvruchten appelen, broccoli, boerenkool, blauwe druiven, uien, wortelen, tomaten, sinaasappelen, spruitjes, koolsoorten, broccoli en knoflook. Daarom is het zo belangrijk dat we veel groenten en fruit eten.


De Amerikaanse wetenschappers waarschuwen er dan ook voor dat pure chocolade weliswaar gezond kan zijn, maar dat je er ook weer niet teveel van moeten eten, omdat het nu eenmaal veel vet, suiker en calorieën bevat. En overgewicht is nu juist weer slecht voor hart- en bloedvaten.


Zijn energiedrankjes goed of slecht voor je bloeddruk?

Het drinken van energiedrinken blijkt het natuurlijke hartritme duidelijk te verstoren. Dit kan leiden tot een ernstige onregelmatige hartslag en zelfs tot een plotselinge hartstilstand.


Als je een hoge bloeddruk of een hartritmestoornis hebt kun je beter voorzichtig zijn met het drinken van energiedranken.


Wat hebben Huisdieren met je bloeddruk te maken?
Het houden van honden voor een aanzienlijk lagere kans op obesitas, hoge bloeddruk en cholesterol Het houden van honden voor een aanzienlijk lagere kans op obesitas, hoge bloeddruk en cholesterol
Volgens professor Glenn Levine van het Baylor College of Medicine in Houston zorgen huisdieren, met name honden, voor een aanzienlijk lagere kans op obesitas, hoge bloeddruk en cholesterol. Uit onderzoek bij een groep van 5.200 volwassenen blijkt dat huisdierbezitters meer aan lichaamsbeweging doen omdat ze hun huisdier uitlaten. Huisdieren houden blijkt hiermee te helpen tegen hartklachten.


EENVOUDIG EN SPECTACULAIR: Met het DASH Dieet kunnen mensen hun bloeddruk verlagen door het volgen van gezonde recepten met weinig zout. In Amerika is het DASH dieet niet alleen erg populair, het wordt ook regelmatig tot beste dieet uit geroepen, zo ook in 2014 door het landelijke US News.
    DASH Dieet voordelen:
  • Gevarieerd eten
  • Bewezen lagere bloeddruk
  • Géén jojo dieet
  • All-round gezond en lekker eten
  • Slechts één Nederlandstalig boek beschikbaar
Meer info en waar kan ik het boek bestellen


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: