Delen wordt gewaardeerd!
Wat is het zichtbare verschil tussen boerenkool en groene savooi kool?

Boerenkool is een losse kool: losse stelen met bladeren terwijl de groene savojekool echt een vaste knolkool is


Wat is boerenkool?
Boerenkool is een eenvoudig te telen groentegewas en groeit op alle grondsoorten.
Boerenkool wordt ook wel krulkool of krolkool genoemd. Boerenkool is een eenvoudig te telen groentegewas en groeit op alle grondsoorten.

Boerenkool is een echte wintergroente. 2 varianten boerenkool: struikboerenkool en de dwergboerenkool. De struikboerenkool wordt in de herfst geoogst en in de winter de winterboerenkool. Boerenkool is de meest oer-Hollandse groente die er is, en dan ion combinatie met een rookworst.


Boerenkool en gezondheid

Voedingswaarde van boerenkool: enorme hoge voedingswaarde, staat in de VS bekend als superfood. Boerenkool bevat calcium, koper en vitamine A, C, K en mangaan. Verder levert boerenkool natuurlijk vezels. De vezels zorgen voor een verzadigdgevoel en verbeterde werking van de darmen.

Ook bevat boerenkool veel antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en glucosinolaten. Glucosinolaten helpen kankercellen te bestrijden. Boerenkool is wetenschappelijk getest en werkt tegen blaaskanker, darmkanker, eierstokkanker, borstkanekr en prostaatkanker. Boerenkool bevat verder 45 werkzame flavonoïden.
Boerenkool is wetenschappelijk getest en werkt tegen blaaskanker, darmkanker, eierstokkanker, borstkanker en prostaatkanker. Boerenkool bevat verder 45 werkzame flavonoïden.
Allerlei welvaartsziektes als diabetes, hart- en vaat, overgewicht kun je bestrijden met het regelmatig nuttigen van boerenkool.
Boerenkool is nog rijk aan folaat. Studies hebben aangetoond dat folaatrijke voeding het geheugen verbetert door ontstekingen tegen te gaan en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren.


Boerenkool en voeding

Verse boerenkool moet mooi frisgroen van kleur zijn. Boerenkool kun je niet rauw eten. Boerenkool smaakt heerlijk als stampot, in een ovenschotel maar is ook geschikt om te roerbakken.


Voedingswaarde boerenkool

Per 250 gram gekookte boerenkool is de voedingswaarde: energie 115 kcal. vet 2,5 g verzadigd vet 0,5 g eiwit 10 g koolhydraten 10 g vezels 6,2 g zout 0,31 g


Boerenkool vers of diepvries

Er zit niet echt verschil tussen boerenkool vers of uit de diepvries als we het hebben over de voedingsstoffen. Uitzondering is groenten uit blik of pot. Lees goed het etiket want er kan suiker of zout zijn toegevoegd. Groente à la crème is minder gezond omdat er meer vet en zout in zit.


Wat is groene kool of savoiekool?

Groene kool is een echte vaste knol. Groene savooikool wordt ook wel groene kool genoemd. Het blad van de savooiekool is gebobbeld. De groene kool is minder vast dan witte of rode kool. Het is een winterharde groente die zelfs met het koude winterklimaat geen problemen heeft.


Groene kool, groene savooikool en gezondheid

Savooikool bevat weinig calorieën, ideaal in een vermageringsdieet.
Groene savooi kool bevat mineralen: ijzer, kalium, natrium, calcium en fosfor.
Bétacaroteen zorgt voor een gezonde huid.
De koolhydraten in de groene kool geven je extra energie terwijl de vezels de darmwerking bevorderen.
De vitamines zorgen voor een de aanmaak van rode bloedcellen en het aanwezige ijzer bevordert het zuurstoftransport in het bloed.


Groene kool en voeding

Groene kool of groene savooi kool moet een mooie groen kleur hebben bij de aankoop. Groene kool of groene savooikool is lekker als stampot en om te roerbakken. Savooikool smaakt ook lekker in soepen. Groene kool en spek: de ideale combinatie. In de Oosterse keuken wordt best veel savooikool of groene kool gebruikt. Lekker reepjes laen meebakken met de nasi goereng. Groene kool of groene savooi kool moet een mooie groen kleur hebben bij de aankoop.

Verse savooikool of groene kool heeft donkergroene los van de kern zittende buitenbladeren. Van de vaste krop groene kool verwijder je deze donkergroene buitenste bladeren. Het onderste deel, het harde gedeelte snij je er eveneens vanaf. Afhankelijk van de bereiding snijden. Als je de bladeren wilt vullen en stoven dan laat je ze heel. Een andere manier is de groene kool in vieren te snijden en vervolgens in repen. Fijnhakken in de keukenmachine kan ook voor gebruik in stampot.

Groene kool niet langer koken dan 7-10 minuten anders zorgen de zwvelzuurverbindingen voor een nare koollucht en de groene savooikool wordt ook zwaar verteerbaar.

Groene savooikool koolrolletjes recept: Bladeren van savooikool zijn geschikt voor kool rolletjes: maak de bladeren voorzichtig los, stoom of blancheer ze enkele minuten tot ze soepel zijn en vul ze dan op met een gehaktmengsel, kip, gepureerde visfilets, vleesstukjes met groenten, rijst en kaas. In de oven


Boerenkool verovert de wereld via shakes, smoothies, pasta en cocktails

Boerenkool wordt populair in grote delen van de wereld. Niet als ingrediënt voor een stamppot, maar in bijvoorbeeld een shake, smoothie, pasta en zelfs in cocktails. Met name in de Verenigde Staten is de belangstelling enorm. De groente is er amper aan te slepen. Supermarktketen WholeFoods verkoopt 22.000 stronken per dag. De afgelopen 2 jaar is het aantal gerechten met boerenkool op de menukaarten van Amerikaanse restaurants meer dan verdrievoudigd.

Dat de boerenkoolindustrie groeit is ook waarneembaar in Salinas Valley in Californië, waar op grote schaal groenten wordt geteeld. Een van de grootste telers daar is het bedrijf Church Brothers, waar de Nederlander Ernst van Eeghen werkzaam is. Hij vertelt dat de productie van boerenkool op het bedrijf de laatste 3 jaar is verzesvoudigd. "Op dit moment leveren wij 8000 kilo boerenkool per week."

Ook in Nederland is boerenkool erg populair. Sinds het in Amerika is gehypet als supergroente is dat in Nederland ineens ook zo. Het wordt gebruikt in shakes, smoothies, salades en dressings. Een belangrijke verklaring voor de populariteit is dat boerenkool erg gezond is. Er zitten heel veel antioxidanten in en daarnaast is de groente rijk aan vitamine A en C.


Doe meer met boerenkool. Hier zijn 4 tips


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: