Delen wordt gewaardeerd!
Steun borstkankerinitiatieven

Oktober is borstkankermaand, maar de ziekte (en het onderzoek ernaar) gaan natuurlijk onverminderd door. Om de beste en nieuwste behandelingen te kunnen aanbieden is geld nodig, en dat hoeft niet altijd veel te zijn: elke euro telt, van iedereen.


Ontstaan borstkanker en oestrogeen

Borstkanker ontstaat door een hormonale disbalans in de borst. Bij te dikke vrouwen, maar bijvoorbeeld ook bij vrouwen die hun borsten niet gebruiken voor borstvoeding, is de kans daarop groter.


Het hormoon oestrogeen, dat normaal de ontwikkeling van de borst stimuleert, is bij hen overactief, waardoor er kankercellen kunnen ontstaan. Als die zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen vormt zich een tumor in de borstklier (een mammacarcinoom).
Het gezwel is eerst klein, maar wordt in de loop der tijd groter.


Zelfonderzoek borstzelfonderzoek KWF) is cruciaal in het vroegtijdig ontdekken van borstkanker. Hoe sneller de vrouw zelf een knobbeltje ontdekt, hoe groter de kans is op een succesvolle behandeling. Vrouwen tussen de 49 en 75 jaar krijgen automatisch eens in de twee jaar een oproep voor een borstonderzoek.


Als de huisarts iets vermoedt zal hij/zij je doorverwijzen naar een specialist, die een mammogram (röntgenfoto van de borst) zal maken met aanvullend een microscopisch onderzoek van een biopsie (stukje weefsel).
Als blijkt dat het een kwaadaardig gezwel betreft zal het operatief worden verwijderd. Ook hormoon- of chemotherapie behoren tot de mogelijkheden.


Maar liefst 1 op de 9 vrouwen wordt door borstkanker getroffen. Naar schatting zijn er ruim 100.000 vrouwen in Nederland die met borstkanker te maken hebben gehad. Jaarlijks overlijden ruim 3400 vrouwen aan de ziekte. Borstkanker is daarmee de kanker met het grootste aantal dodelijke vrouwelijke slachtoffers.


Borstkanker komt ook bij mannen voor, maar veel minder vaak. Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 65 mannen borstkanker. Dat kan met een erfelijke aanleg te maken hebben.


Controle is belangrijk: het persoonlijke verhaal

Ik ben een vrouw uit 1963 en zo’n 2 weken voor Kerst 2009 kwam ik uit douche en zag dat er een echt mini-deukje in mijn linkertepel zat. Er was helemaal niks te voelen verder maar toch maar dus meteen naar de huisarts die ook niks kon voelen maar me doorstuurde voor een mammografie. Lees op www.eenpatientalsik.com het hele verhaal.


Borstkanker en overgang

Een onderzoek van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle turfde bij ruim 1400 vrouwen met en zonder borstkanker het aantal opvliegers. Daarnaast legde men een relatie met hun kans op borstkanker. Het bleek dat de vrouwen die borstkanker hadden veel minder opvliegers en andere overgangsklachten kregen. Bij vrouwen van 50 jaar is de kans op borstkanker gemiddeld 2 procent, in de overgang vermindert die kans tot de helft

Onderzoek gember en borstkanker

September 2015 Uit studie blijkt dat het bestanddeel gingerol dat in gember zit bij de bestrijding van kankerstamcellen tot wel 10.000 keer effectiever kan zijn dan chemotherapie. De studie laat zien dat gingerol borstkanker effectiever bestrijdt dan chemotherapie.

Stamcellen worden soms ook wel moedercellen genoemd mede omdat ze verantwoordelijk zijn voor de verschillende soorten cellen waar tumoren uit bestaan. Hoewel een tumor voor slechts 0,2 tot 1 procent uit kankerstamcellen bestaat, zijn deze cellen resistent tegen chemotherapie en kunnen ze nieuwe tumoren vormen.

Om te voorkomen dat de kanker op een later tijdstip terugkomt, moeten ook de stamcellen worden vernietigd. Dat is precies wat gingerol doet. Bovendien brengt dit stofje in tegenstelling tot chemotherapie geen schade toe aan gezonde cellen.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: