Delen wordt gewaardeerd!
Steun borstkankerinitiatieven

Oktober is borstkankermaand, maar de ziekte (en het onderzoek ernaar) gaan natuurlijk onverminderd door. Om de beste en nieuwste behandelingen te kunnen aanbieden is geld nodig, en dat hoeft niet altijd veel te zijn: elke euro telt, van iedereen.


Eťn glas per dag verhoogt kans op borstkanker aanzienlijk

29 augustus 2013 Meisjes die tussen de eerste menstruatie en zwangerschap in ťťn glas alcohol per dag drinken, verhogen kun kans op borstkanker met elf procent. Elk glas daar bovenop vergroot het risico met weer elf procent.

Deze schokkende resultaten laten zien dat het effect van alcohol op borstkanker significant is. De verhoging van het risico op borstkanker door alcohol kan oplopen tot wel 81 procent. De reden van het hogere risico omdat de borsten van een vrouw gevoeliger zijn tussen eerste ongesteldheid en de zwangerschap.

De bevindingen komen uit een onderzoek onder 91.000 Amerikaanse verpleegsters die mee deden aan de test, in de leeftijdscategorie van vijftien tot veertig. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of National Cancer Institute.

De onderzoekers zeggen voorts dat het uitstellen van zwangerschap een negatief effect heeft op kans op borstkanker. Eerder was al bekend dat het niet krijgen van kinderen de kans op borstkanker verhoogd


Heb je bestraling gehad? Kies voor regelmatig hartonderzoek

16 juli 2013 Europese en Amerikaanse cardiologen geven in het tijdschrift European Heart Journal - Cardiovascular Imaging aan dat als je kanker hebt gehad en daarom ooit bestraald bent je elke 5-10 jaar op hartziekten gecontroleerd moet worden.

Door bestraling veroorzaakte hartziekten openbaren zich 5 tot 20 jaar na de behandeling. Met name patiŽnten met Hodgkin en borstkanker hebben in het verleden hoge doses bestraling op hun borst gekregen. De kans op overlijden door een ziekte van de hartslagader of door een verminderde bloedtoevoer van het hartspierweefsel is daardoor toegenomen.

Nu worden bij bestraling lagere doses gebruikt maar ex-kankerpatiŽnten hebben nog altijd een grotere kans op het krijgen van hartziekten. Controle is daarom noodzakelijk.


Soja kan overlevingskansen bij borstkankerpatiŽnten vergroten

8 juni 2012 Vrouwen met borstkanker hebben tot 29 procent meer overlevingskans bij een dagelijks gebruik van twee glazen sojadrank. Dat komt naar voren in een onderzoek bij 616 Chinese borstkankerpatiŽnten.

Onderzoeker Zhang onderzocht de relatie tussen het gebruik van soja en de prognose van borstkanker. In het onderzoek zijn 616 borstkankerpatiŽnten gedurende 52 maanden gevolgd van januari 2004 en januari 2006.

Uit het onderzoek blijkt dat een inname van dertien gram soja-eiwit per dag de overlevingskans tot 29 procent kan verhogen in vergelijking met vrouwen die zelden soja gebruiken. Een hoeveelheid van dertien gram soja-eiwitten komt overeen met een inname van twee glazen ofwel vierhonderd ml sojadrink.


De geneeskrachtige werking van gember helpt te beschermen tegen het effect van chemische parabenen.

22 mei 2012 Traditionele genezers maken vaak gebruik van de werking van gember om kwalen te behandelen deze variŽrend van misselijkheid tot artritis en zelfs pijnklachten.
Recente studies benadrukken de effecten van gember op parabenen.

Een chemische stof die op grote schaal zit in de voedingsmiddelen-en dranken maar ook als conserveermiddel in producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen en cosmetica.
Parabenen zijn onlangs in het nieuws geweest dankzij studies waaruit blijkt de overgrote meerderheid van de Amerikanen tekenen van blootstelling hebben.

Parabenen kunnen worden gekoppeld aan borstkanker
Verschillende onderzoeken hebben na weefselondrzoek van een biopsie van een vrouw met borstkanker meetbare niveaus van parabenen gevonden, die worden geassocieerd met de groei van kankercellen.
Een artikel is gepubliceerd in januari van 2012 in hetJournal of Applied Toxicologygemeten Parabenen gevonden in borstweefsel van 40 vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. De metingen werden genomen op vier locaties in de borst.
Een of meer parabenen werden gevonden in 99% van de monsters en vijf verschillende parabenen werden gevonden in 60% van de monsters.
De studieresultaten toonde ook aan dat de hoogste concentraties parabenen, binnengekomen door de huid werden gevonden in de oksels.


Steeds minder vrouwen overlijden aan borstkanker

woensdag 29 februari 2012 Dit jaar sterft 9 procent minder vrouwen in Europa aan borstkanker ten opzichte van vorig jaar. Vooral jongere vrouwen, tussen 20 en 49 jaar, hebben betere overlevingskansen bij borstkanker.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Milaan in het vakblad Annals of Oncology. Het aantal vrouwen tussen 20 en 49 dat aan borstkanker overlijdt, daalt dit jaar met 13 procent. De daling komt door betere behandelmethodes.
Steeds minder patiŽnten met kanker overlijden aan de ziekte. In 2012 zullen 139 van de 100.000 mannen aan kanker sterven, dat is 10 procent minder dan in 2007. Bij vrouwen overlijden 85 van de 100.000 aan kanker. Dat is 7 procent minder dan vijf jaar eerder.

Longkanker
Bij vrouwen komt de laatste jaren longkanker wel vaker voor. Onder mannen neemt dit juist af. Alvleesklierkanker komt steeds vaker voor. Dit komt volgens de onderzoekers doordat meer mensen overgewicht hebben en er duidelijkere diagnoses kunnen worden gesteld.

Onder vrouwen neemt longkanker wel toe, terwijl er onder mannen juist een afname is. Bij beide neemt wel alvleesklierkanker toe, mogelijk door het groeiende overgewicht of betere diagnoses.


Matig drinken verhoogt risico op borstkanker licht

08-11-2011 Matig alcoholconsumptie van drie tot zes glazen per week verhoogt de kans op borstkanker bij vrouwen licht. Dit blijkt uit een studie van Harvard University. De onderzoekers beschrijven ook het dilemma tussen enerzijds het iets verhoogde risico op borstkanker versus anderzijds de verlaging van het risico op met name hart- en vaatziekten.

Risicotoename. Uit het onderzoek blijkt dat consumptie van drie tot zes glazen wijn per week het uitgangsrisico op borstkanker verhoogt met 15 procent. Bij elke zes glazen per week die extra worden gedronken stijgt het risico nog eens met 10 procent.

Extra risico. Een gemiddelde vrouw van 50 heeft een risico op borstkanker van 3 procent. Bij zes glazen alcohol per week stijgt dit risico dus met 15 procent, resulterend in een risico van 3,45 procent. Voor de meeste vrouwen is de risicotoename dus niet erg groot, aldus de onderzoekers, maar dit hangt vooral af van het absolute uitgangsrisico van de individuele vrouw. Dit uitgangsrisico hangt af van diverse factoren, o.a. leeftijd, leeftijd bij de eerste menstruatie, aantal zwangerschappen, periode dat borstvoeding is gegeven etc.


3 op 10 borstkankers te wijten aan obesitas

26/03/10 www.hln.be
25 tot 30 procent van alle borstkankergevallen zouden vermeden worden als vrouwen dunner en actiever zouden zijn". Aan het woord is dr. La Vecchia, kankerspecialist aan de Universiteit van Milaan. Onze moderne levensstijl biedt de ideale brandsstof voor de toenemende ziekte.

Levensstijl
Obesitas, regelmatig alcoholgebruik, gebrek aan beweging: het zijn factoren die borstkanker ongunstig kunnen beÔnvloeden. Dat scheen een belangrijke conclusie op de European Breast Cancer Conference. Volgens dr. Carlo La Vecchia is intussen alles gezegd op het vlak van screening. Het wordt volgens hem tijd om naar andere zaken te kijken. Zo zouden jaarlijks duizenden vrouwen de ziekte niet ontwikkelen als ze er jaren geleden een gezondere levensstijl op nahielden.

Hormonen
Waarom zwaarlijvige dames meer kans maken om de ziekte te ontwikkelen, is nog niet helemaal duidelijk. Wel blijken vrouwelijke oestrogeenhormonen een rol te spelen, zo zou een toenemende wildgroei verantwoordelijk zijn voor bepaalde tumors.

Alcohol
Volgens de World Cancer Research Fund kan 40 procent van de diagnoses vermeden worden door een gezondere levensstijl. Een dagelijks groot glas wijn bijvoorbeeld doet de kans op de ziekte met een vijfde toenenemen. Alcohol doet immers de oestrogeenwaarden stijgen.


IJstherapie vernietigt borstkankercellen zonder operatie

17/03/10 www.hln.be
Als je borstkankercellen omringt met ijs, dan worden deze vernietigd. Dat doet de hoop leven dat borstkanker ook op een niet-chirurgische manier kan behandeld worden. De therapie, cryotherapie genaamd, wordt al gebruikt om prostaatkanker te behandelen.
De theraptie bestaat uit het inbrengen van naaldachtige 'cryoprobes' in de tumor. Door deze wordt een ijskoud gas gestuurd. Rond elke site worden dan een soort ijsballetjes gevormd, die gevaarlijke kankercellen vermoordt.

5 jaar kankervrij
In de laatste studie werden 13 vrouwen ermee behandeld. Ze bleven tot vijf jaar kankervrij en er werden geen belangrijke neveneffecten vastgesteld. "Cryotherapie is veilig en effectief als manier om borstkanker te controleren en te behandelen. Het behoudt de borsten en bezorgt de vrouwen maar weinig discomfort", aldus hoofdonderzoeker Peter Littrup van het kankerinstituut in Detroit.

Jaren
Het is niet de eerste keer dat vriestherapie wordt geprobeerd op borstkanker, maar het is wel de eerste keer dat er zo weinig ingrepen bij komen kijken en dat de techniek de kanker volledig behandelde. Het slechte nieuws is dat het nog jaren kan duren voor de techniek toepasbaar is op grote schaal, ook al omdat hij nog veel getest moet worden.

Neveneffecten
Op dit moment wordt borstkanker vooral behandeld door operaties, waarbij meestal een of meerdere borsten worden geamputeerd om het aangetaste weefsel iot het lichaam te hebben. Deze techniek geeft de beste kansen op overleven, maar de patiŽntes betalen een zware psychologische prijs. Het gemis van een of beide borsten is niet iets waar velen zich snel mee verzoenen. Ook chemotherapie en radiotherapie worden vaak toegepast, met als belangrijkste nadelen complicaties en neveneffecten.

Zachte therapieŽn
Daarom weigeren sommige vrouwen behandeling omdat ze geen zin hebben in agressieve behandelingen of de vele neveneffecten. Om hen toch te bereiken wordt steeds vaker gedacht aan 'zachte' therapieŽn, die de kankercellen wel doden maar voor de rest weinig ingrepen vragen. (edp)


Drie drankjes per dag verhogen kans borstkanker

28 september 2007 BARCELONA - Vrouwen die drie alcoholische drankjes per dag drinken, lopen 30 procent meer kans borstkanker te krijgen. Of het nu bier, wijn of sterke drank is, maakt niet uit. Dat blijkt uit onderzoek dat donderdag werd voorgesteld op de bijeenkomst van de Europese Kanker Organisatie in Barcelona. Het risico van de drie eenheden zou zelfs zo groot zijn als bij het roken van een heel pakje sigaretten per dag.

Het onderzoek komt van de Amerikaanse wetenschapper Arthur Klatsky. Hij volgde gedurende zeven jaar 70.000 vrouwen met de meest uiteenlopende etnische achtergrond. 3.000 van hen ontwikkelden borstkanker. Zij die dagelijks ťťn of twee glaasjes tot zich namen, liepen een verhoogd risico van tien procent. Drie drankjes of meer gaf aanleiding tot een dertig procent grotere gevarenzone. Bovendien bleken alle soorten alcoholhoudende drank de kans op borstkanker in gelijke mate te vergroten.

Oncologen wijzen er wel op dat factoren als erfelijkheid, overgewicht en leeftijd een belangrijkere rol spelen dan alcohol. "Er zijn al meer studies geweest die de link tussen drinken en kankerrisico aantonen," zegt de Limburgse oncoloog Jaak Janssens, ook aanwezig in Barcelona. "Uit eentje bleek dat een of twee consumpties per dag minder gevaarlijk zijn dan helemaal geen."


Betere genezing borstkanker door extra bestraling na ingreep

7 augustus 2007 AMSTERDAM - BortkankerpatiŽnten hebben betere kans op genezing als ze na operatie met een extra dosis worden bestraald. Dat concluderen onderzoekers in het augustusnummer van het tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Onderzoeksleider Harry Bartelink van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam baseert zich op gegevens van 5000 borstkankerpatiŽnten die tien jaar zijn gevolgd. Voor het onderzoek werkte het NKI samen met 32 andere Europese instituten.

Bij patiënten die na een borstbesparende operatie met een extra dosis werden bestraald constateerden de onderzoekers 40 procent minder kans op terugkeer van de tumor.

De grootste winst werd bij jonge vrouwen met borstkanker waargenomen. Acht van de tien patiŽnten waren na tien jaar nog in leven.

Aanpassing
De uitkomsten van dit onderzoek hebben inmiddels geleid tot wereldwijde aanpassing van de behandelingsschema bij vrouwen, laat Bartelink weten.

In een nieuw Nederlands samenwerkingsverband is Bartelink, hoogleraar radiotherapie, met een grote studie begonnen waarmee hij de behandelingsresultaten van jonge vrouwen met borstkanker nog verder hoopt te verbeteren. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe met moderne moleculaire biologische technieken de gevoeligheid voor bestraling beter kan worden voorspeld.

Operatie
In Nederland krijgt ongeveer een op de negen vrouwen borstkanker. Daarmee is het het meest voorkomende type kanker bij vrouwen. Ongeveer 80 procent van de vrouwen ondergaat borstbesparende operatie.


Dubbele controle geeft meer kans op ontdekken borstkanker

24 juli 2007 EINDHOVEN - Als, behalve twee radiologen, ook nog twee laboranten de borstfoto's van vrouwen bestuderen, is de kans groter dat borstkanker wordt ontdekt.

Dat blijkt uit een onderzoek van radioloog Lucien Duijm van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven dat dinsdag is gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.

Volgens de onderzoeker worden er 6,8 procent meer gevallen van borstkanker ontdekt als de dubbele controle plaatsvindt.


Pilgebruik kan kans op borstkanker verhogen

18 juli 2007 AMSTERDAM - Langdurig pilgebruik kan de kans op borstkanker bij vrouwen met een genetische afwijking verhogen. Volgens de onderzoekers Matti Rookus en Richard Brohet kunnen er echter nog geen harde conclusies voor de praktijk worden verbonden aan hun studie.

De wetenschappers, verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam, stellen dat deze week in the Journal of Clinical Oncology.

Vrouwen die draagster zijn van een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen hebben sterk verhoogde kans op borst- en eierstokkanker.

Risico
Het onderzoek wijst uit dat jarenlang pilgebruik, vooral voor de eerste zwangerschap, het risico op borstkanker zou verhogen. In de studie is aan 1600 vrouwen met de betreffende genmutatie gevraagd een vragenlijst over hun vroegere pilgebruik in te vullen.

Bij 850 vrouwen was borstkanker vastgesteld. Voor BRCA1 draagsters die 'de pil' minstens vier jaar voor hun eerste zwangerschap hadden gebruikt was het risico op borstkanker anderhalf keer zo groot als voor niet-gebruikers.

Voor BRCA2 draagsters was het risico voor deze groep pilgebruiksters 2,5 keer zo groot.

Herinneren
Rookus zegt dat voor het trekken van definitieve conclusies meer onderzoek nodig is. Een betrekkelijk klein aantal vrouwen is onderzocht, sommige borstkankerdiagnoses waren al lang geleden gesteld. Ook het pilgebruik vond soms lang geleden plaats en was dus moeilijk te herinneren.

Beschermen
Tegen eierstokkanker, een vorm van kanker die naast borstkanker bij draagsters met het gemuteerde gen veel voorkomt, lijkt 'de pil' echter juist te beschermen. Daarom is geopperd dat zij 'de pil' preventief zouden moeten gebruiken.

Effecten
Bij pilgebruik, uitsluitend om eierstokkanker te voorkomen, moet het echter absoluut zeker zijn dat het middel geen ongewenste effecten heeft.

De onderzoekers wijzen erop dat deze zekerheid niet meer kan worden gegeven en dat hiermee het gebruik van de pil als preventiemiddel onder druk staat.


Dieet en beweging helpen tegen sterfte borstkanker

9 juni 2007 WASHINGTON - Vrouwen die veel groente en fruit eten en ook matige lichaamsbeweging nemen, hebben een veel kleinere kans om te overlijden bij terugkomende borstkanker. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van CaliforniŽ-San Diego.

De studie werd uitgevoerd onder 1490 Amerikaanse vrouwen van gemiddeld 50 jaar, die tussen 1991 en 2000 de diagnose borstkanker kregen en overleefden.

In de vijf tot 11 jaar waarin de onderzoekers de vrouwen volgden, bleek dat de ex-patiŽntes die zowel minimaal vijf stuks fruit of porties groente per dag aten en tegelijkertijd zeker dertig minuten per dag wandelden, 50 procent minder kans hadden te overlijden in het geval dat de kanker terugkwam. Alleen gezond eten of enkel voldoende bewegen leverde niet dezelfde daling.

Terugkeer
Uit de studie blijkt dat ook vrouwen met ernstig overgewicht die matig bewogen en gezond aten minder kans hadden op terugkeer van de ziekte met de dood als gevolg.

Algemeen werd eerder aangenomen dat vrouwen met overgewicht sterk moesten afvallen om te profiteren van de voordelen van goede voeding en beweging.


Groep onderzoekers ontdekt nieuwe borstkankergenen

28 mei 2007 ROTTERDAM - Een internationaal team van onderzoekers heeft vijf genen ontdekt die een rol spelen bij het veroorzaken van borstkanker. Ze deden onderzoek bij 25.000 vrouwen die de kwaal hadden.

De vijf genen werden eerder niet als 'serieuze kandidaten' gezien bij de veroorzaking van borstkanker, aldus het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ook het Leids Universitair Medisch Centrum nam aan het wereldwijde onderzoek deel.

"De risico's zijn per afzonderlijke genvariant laag, maar een samenspel van meerdere genvarianten bij één individu kan de risico's verder verhogen.
De bevindingen verhogen in sterke mate het inzicht in het ontstaan van borstkanker bij een deel van de patiënten", aldus een woordvoerder maandag.

Genvariant
Met behulp van de gevonden genvarianten kan een verklaring worden gevonden voor het familiair voorkomen van borstkanker in veel families.

Maar eerst moet een diagnostische test worden ontwikkeld waarin deze en eerder ontdekte genvarianten worden getest.

Risicofactor
Een belangrijke risicofactor voor het krijgen van borstkanker is erfelijke belasting. Een gezonde vrouw die één of meer verwanten in de eerste graad heeft (moeder, zus of dochter) die aan borstkanker lijden, heeft zelf twee tot drie keer zoveel kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker.

Dankzij de ontdekking kan borstkanker in een eerder stadium worden getraceerd en effectiever worden bestreden.

De resultaten van het onderzoek staan in het wetenschappelijke blad Nature.


Borstkanker sneller op te sporen

11 mei 2007 Antwerpen - Bioloog Gabriël Devriendt van researchfirma Pures heeft samen met het Algemeen Medisch Laboratorium in Antwerpen een test op de markt gebracht die de kans op borstkanker meet. Die "Elisatest" is veel nauwkeuriger dan de tests die tot nu toe bestonden.

Een op de negen Vlaamse vrouwen krijgt voor haar 75ste borstkanker; drie op de vier overleven de ziekte.
"Er kan veel meer voorkomen worden dan de meeste mensen denken", zegt Gabriël Devriendt. Hij heeft samen met het Algemeen Medisch Laboratorium in Antwerpen een urinetest op de markt gebracht die de verhouding tussen goede en slechte oestrogenen meet - vergelijkbaar met het onderscheid tussen goede en slechte cholesterol, en die zo een belangrijk risico van borstkanker blootlegt.


Zeventien potentiële borstkankergenen ontdekt

3 mei 2007 AMSTERDAM - Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam hebben zeventien nieuwe genen gevonden die zeer waarschijnlijk een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Het is voor het eerst dat er zoveel borstkankergenen in een keer in kaart zijn gebracht. Onderzoekers Vassiliki Theodorou en projectleider John Hilkens zochten naar de kankergenen in een muismodel.

Nieuwe mogelijkheden
Onderzoek naar het ontstaan van mammatumoren in muizen geeft meer inzicht in het ontstaan van humane borstkanker en op termijn wellicht nieuwe mogelijkheden voor therapie.


Therapie halveert kans op terugkeer tumor

5 april 2007 AMSTERDAM - Aanvullende behandeling na een borstsparende operatie halveert de kans op terugkeer van een tumor bij jonge vrouwen. Chemo- of hormonale therapie zou die kans kunnen beperken.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Tien jaar na een borstsparende operatie keerde de tumor terug bij ruim twintig procent van de vrouwen die geen aanvullende behandeling kregen. Bij tien procent van de vrouwen die wel aanvullend werden behandeld keerde de tumor terug.

Operatie
Onderzocht werden 758 vrouwen van 40 jaar of jonger die tussen 1988 en 2002 een borstsparende operatie ondergingen. Die bestond uit het verwijderen van de tumor, aangevuld met bestraling.

Een borstsparende operatie is bij borstkanker in een vroeg stadium een alternatief voor amputatie. In eerdere studies zijn voor beide behandelingsvormen bij tumoren tot vijf centimeter vergelijkbare resultaten gemeten.

Voordelen
Volgens Adri Voogd, die het Maastrichtse onderzoek begeleidde, heeft een borstsparende behandeling onder meer voordelen voor het seksueel functioneren. Bij jonge vrouwen is de kans op terugkeer van de tumor echter nog steeds twintig procent. Daarom wordt bij de helft van de jonge vrouwen met een tumor een borst geamputeerd.

Van de jonge vrouwen die wel een borstsparende operatie ondergaan, krijgt dertig procent geen chemotherapie omdat de tumor klein of goedaardig is. Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat iedere patiŽnt van 40 jaar of jonger aanvullend moet worden behandeld na een borstsparende behandeling.


Doorbraak in strijd tegen borstkanker

15 februari 2007 LEIDEN - Een combinatie van twee medicijnen geeft vrouwen met borstkanker een grotere kans om te genezen.

Volgens een publicatie in het Brits medisch tijdschrift The Lancet lopen vrouwen die een zogenoemde aromatoseremmer krijgen in combinatie met het medicijn tamoxifen minder risico te overlijden of op terugkeer van de tumor dan vrouwen die alleen tamoxifen gebruiken.

Bescheiden
Hoogleraar Cock van de Velde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkte mee aan het onderzoek. "De verhoogde kans op genezing is bescheiden maar duidelijk", zei hij donderdag.

Acht op de tien vrouwen met borstkanker, vooral vrouwen na de overgang, komen in aanmerking voor de gecombineerde behandeling. Jaarlijks wordt bij 11.000 vrouwen borstkanker geconstateerd.

Volgens de studie werkt de combinatie als de patiŽnte eerst twee tot drie jaar tamoxifen en daarna de aromatoseremmer (in het onderzoek exemestaan, merknaam Aromasin) krijgt toegediend.

Overstappers hebben 15 tot 17 procent minder kans op overlijden binnen vijf jaar en 25 procent minder kans op terugkeer van de tumor.


Strijken en dweilen helpt tegen borstkanker

29 december 2006
LONDEN - Vrouwen die de kans om borstkanker te krijgen willen verkleinen, zouden vaker de stofzuiger, strijkbout of afwaskwast ter hand moeten nemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat huishoudelijke taken het risico op borstkanker aanmerkelijk verkleinen, meldde de Britse krant The Times vrijdag.

Vrouwen die in de vruchtbare leeftijd zijn, hebben 30 procent minder kans op de ziekte als ze vijf keer per week 30 tot 45 minuten schrobben en poetsen. Vrouwen die de overgang achter de rug hebben, zouden het risico met 20 procent zien afnemen.

De onderzoekers voor het Britse kankerinstituut bestudeerden de gegevens van meer dan 200.000 vrouwen uit negen Europese landen. In de ruim zes jaar dat de vrouwen werden gevolgd, kregen bijna 3500 van hen borstkanker.

Beweging
De onderzoekers wijzen erop dat alle vormen van beweging die niet met het werk te maken hebben, tegen de kankersoort helpt. Huishoudelijk werk zou echter het meeste effect sorteren.


Stop hormoontherapie leidt tot minder borstkanker

15 december 2006
SAN ANTONIO - Het aantal gevallen van borstkanker in de Verenigde Staten is sinds 2003 scherp gedaald. De daling wordt mogelijk veroorzaakt doordat vrouwen massaal afstapten van het gebruik van hormonen om de gevolgen van de overgang te verzachten.

In 2002 werd bekend dat hormoontherapie de kans op borstkanker bij vrouwen boven de vijftig sterk deed stijgen.

Uit een studie van de Universiteit van Texas blijkt dat in 2003 het aantal nieuw ontdekte gevallen van borstkanker onder Amerikaanse vrouwen met 7,2 procent was afgenomen in vergelijking met 2002. Dat betekende dat bij circa 14.000 minder vrouwen de ziekte werd vastgesteld.

Oestrogeen
De grootste daling (12 procent) deed zich voor bij vrouwen tussen de 50 en 69 jaar. In die groep werd vooral minder borstkanker dat gevoelig is voor het hormoon oestrogeen vastgesteld. Oestrogeen is een van de stoffen in de hormoontherapie. Dit meldde vrijdag de Britse krant The Times.

Onderzoekers
De onderzoekers waarschuwen er overigens voor dat het oorzakelijk verband tussen het afzweren van hormoontherapie en de daling in het aantal gevallen van borstkanker niet wetenschappelijk is aangetoond. Het gaat om een statistisch onderzoek en het verband is slechts indirect.

Hormoongevoelig
Oudere Amerikaanse cijfers tonen wel aan dat tussen 2002 en 2003 zeker de helft van de vrouwen die hormonen slikten om de ongemakken van de menopauze te verlichten, de therapie stopzetten. Gebruikte 30 procent van de Amerikaanse vrouwen boven de vijftig in 2002 nog hormonen, een jaar later was dat nog maar 15 procent. Hormoongevoelige vormen van tumoren in de borst hebben de hormoon nodig om te groeien.

Meer info borstkanker Meer info overgang


Rood vlees verhoogt kans op borstkanker

14 november 2006
WASHINGTON - Jongere vrouwen (tot 45 jaar) die dagelijks rood vlees consumeren hebben een grotere kans op het krijgen van borstkanker. Dat blijkt volgens The Washington Post van dinsdag uit een onderzoek van de Harvard-universiteit onder meer dan 90.000 Amerikaanse vrouwen. Het onderzoek richtte zich op een veel voorkomende vorm van borstkanker, waarbij de tumoren gevoelig zijn voor de hormonen oestrogeen of progesteron.

De onderzoekers benadrukken dat er nog veel nader onderzoek nodig is, maar dat nu al geadviseerd kan worden om de consumptie van rood vlees te beperken. Dit vlees is ook al eerder in verband gebracht met de ontwikkeling van darmkanker.

Wat er nu precies aan de hand is met rood vlees is niet echt duidelijk. Mogelijk komen er bij de bereiding ervan kankerverwekkende stoffen vrij of komen groeihormonen in het rundvlees vrij in het menselijk lichaam.

Het gebruik van groeihormonen bij de runderteelt is in ons land en in de rest van de Europese Unie verboden. In de Verenigde Staten is dat niet het geval.

Deskundigen wijzen erop dat alleen op basis van dit onderzoek geen definitieve conclusies getrokken mogen worden. De uitkomsten onderstrepen wel eerdere onderzoeken die stellen dat een gezonde levensstijl al in de jonge jaren blijvend van grote invloed kan zijn op de gezondheid in latere jaren.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: