Delen wordt gewaardeerd!
Candida (schimmelinfectie)

Candida is een gistcel die een schimmelinfectie kan veroorzaken. Deze gistcel ontstaat door een verstoring in de balans van de gist-huishouding in het lichaam. Door verminderde weerstand kan de gistcel zich gaan vermenigvuldigen en verschillende klachten veroorzaken.
Vrouw en schimmelinfectie

Een zeer veel voorkomende schimmelinfectie is de vaginale candida infectie. In de schede wordt een zuur milieu in stand gehouden, waarin de meest ziekteverwekkers geen kans van overleven hebben. Dit zure milieu, een door het lichaam opgeworpen barrière, kan worden aangetast door het gebruik van (intiem) sprays, verschillende soorten zeep, het gebruik van antibiotica en de pil. Ziekteverwekkers krijgen hierdoor de kans een ontsteking te veroorzaken.

De Candida albicans bevindt zich vaker op de schaamlippen en in het gebied tussen schede en anus, dan in de vagina zelf. De klachten hiervan zijn, soms een vreselijke jeuk of een branderige pijn aan de schaamlippen en vagina met een gelig-groene afscheiding.

De schaamlippen kunnen rood en gezwollen zijn. Ook houdt de candida zich veelvuldig op in de plasbuis en de blaas. Plassen kan dan een branderige pijn veroorzaken en moet men vaak plassen met kleine beetjes tegelijk.

Vaak zijn er echter geen klachten met plassen, maar alleen onverklaarbaar vaak een schimmelinfectie van de vagina. Dit komt doordat deze steeds weer vanuit de plasbuis wordt besmet.

Candida kan dus van binnen uit ontstaan, maar ook overgedragen worden op de partner. De partner krijgt de schimmelinfectie dan wel in de vorm van een geslachtsziekte (SOA).


Man en schimmelinfectie

Bij de man leidt candida tot klachten als jeuk, rode puntjes op de eikel of een schilferige, droge eikel.

Ook geeft de eikel een vreemde vieze geur af. Behandeling van schimmelinfecties aan de eikel is hetzelfde als bij de vrouw. Vrijen alleen met condoom om besmetting te voorkomen!

Een aantal factoren beinvloeden de groei van schimmels bij de man: antibiotica, alcoholgebruik, medicijnen, hooikoorts, allergische reactie op penicilline gebruik, voeding zoals veel meelproducten en veel zoete etenswaren, irratie door chemische stoffen.

Tips om candida infecties te verminderen
Voeding bij schimmelinfectie


Zie ook gember wondermiddel

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: