Delen wordt gewaardeerd!
Wat is een champignon?

Een champignon is een paddestoel. Paddestoelen behoren tot de schimmels. Een paddestoel is eigenlijk het zichtbare vruchtlichaam van een schimmel en daarmee slechts een klein gedeelte van die schimmel.
Champignons behoren tot de Saprofyten. Saprofyten zijn sschimmels die leven van afgestorven plantenresten en dood hout. Zij breken het af tot kooldioxide en mineralen overblijven. Een onmisbare schakel in de voedingsketen omdat ze resterende organische stoffen omzetten in anorganische stoffen die op hun beurt voedingsstoffen zijn voor groene planten.


Champignonsoorten
De meest bekende champignon is de witte champignon die in het donker groeit. Dat zorgt ervoor dat de witte champignon mooi wit van kleur is.


Champignons en voedingsstoffen

Champignons zijn een belangrijke bron van bouwstoffen voor het lichaam
Champignons zijn een belangrijke bron van bouwstoffen voor het lichaam zoals vitamine B2, vitamine B3. Deze vitamines helpen je om meer energie uit je voeding te halen. Naast vitaminen bevatten champignons foliumzuur, mineralen zoals kalium en fosfor, vezels en koper. Met 100 gram gebakken champignons krijg je al 30% binnen van de hoeveelheid koper die je dagelijks nodig hebt.


Zijn champignons gezond?

Champignons hebben een slankmakende eigenschap. Champignons bevatten weinig tot geen calorieŽn, zouten en vetten. Wel bevatten champignons een hoog gehalte aan eiwitten en voedingsvezels, waardoor je eerder een verzadigd gevoel hebt en minder snel trek krijgt

Bovendien bevatten champignons veel water, je zult er niet snel dik van worden.


Champignons vleesvervanger?

Champignons bevatten veel voedingsstoffen, maar zijn niet voedzaam. Champignons bestaan voor 90% uit water.

Champignons zijn geen volwaardige vleesvervanger. Door de hoge voedingswaarde zijn champignons wel altijd een waardevolle aanvulling van je maaltijd en een lekkere manier om meer groenten te eten.


Champignons niet rauw eten
Champignons moet je niet rauw eten. Er wordt beweerd dat champignons mogelijk schadelijke stoffen bevatten, waaronder agaritine. Dit is een stof die kankerverwekkend is.
Champignons moet je niet rauw eten. Er wordt beweerd dat champignons mogelijk schadelijke stoffen bevatten, waaronder agaritine. Dit is een stof die kankerverwekkend is. Het is echter niet bewezen dat je daadwerkelijk kanker kunt krijgen van de hoeveelheid die in de champignon aanwezig is. Ten tweede is het aan te raden om de champignon niet rauw te eten, omdat door verhitting de bacteriŽn gedood worden.. Dit is belangrijk omdat de champignons op paardenmest groeien en in paardemest zitten veel bacteriŽn. Het voedingscentrum raadt het rauw eten van champignons ook af.


Champignons eten

Koop witte, droge champignons zonder bruine plekjes. Let erop dat de champignons er mooi gaaf en fris uitzien. Gebruik ze zo snel mogelijk na de aankoop. Champignons schoonborstelen of schoonvegen met een doekje vlak voor de bereiding. Niet in water want de champignons zuigen water op waardoor er wat van de smaak verloren gaat.
Champignons kun je bakken, koken, frituren. Wat dacht je van champignonsoep, champignons in beslag dompelen en dan frituren......mmm lekker. Probeer eens roerei met champignons.
Voeg een beetje tijm toe aan de champignons om de smaak te versterken.

Vaker worden de steeltjes van de hoedjes verwijderd en de hoedjes gevuld met ham, salami, sjalotjes, kaas, tofu.

Champignons aan spiezen: kleine tomaatjes met champignons en een laurierblad ertussen. Bestrijken met olijfolie, wat peper en oregano er op en dan 5 minuten roosteren of op de barbeque.

Bereidingstijden van champignons: koken 5 - 7 minuten, roerbakken 2-4 minuten, magnetron 2 - 3 minuten, frituren 2- 4 minuten, grillen 2- 4 minuten, smoren ca. 10 minuten en stomen ca. 6 minuten.


Champignons tegen de herfstziektes

Het mineraal selenium in champignons doet dienst in de strijd tegen herfstziekten. Studies hebben aangetoond dat lage seleniumwaarden in het lichaam het risico op ernstigere (griep)symptomen verhogen. Ook de vitamines riboflavine en niacine (vitamine B) zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem.


Champignons dieet

In Hollywood noemen ze het champignondieet het M-plan. Volgens artiesten als Kate Perry en Kelly Osbourne vliegen de pondjes eraf bij je buik, billen, dijen en bovenarmen, terwijl je borsten niet kleiner worden. 14 dagen lang bij 1 maaltijd per dag champignons eten. Champignons bevatten veel proteÔne, gezond voor de werking van je darmen, bovendien zorgen deze proteÔne ervoor dat je sneller en langer vol zit.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: