Delen wordt gewaardeerd!
bloedvat aan het dichtslibben met cholesterol
Cholesterol en je lichaam

Cholesterol, een vetstof, wordt voor zeventig procent door ons lichaam zelf aangemaakt. De rest krijgen we binnen via voeding.

Een hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, evenals verhoogde bloeddruk. In het lichaam is LDL-cholesterol, het slechte cholesterol, dat ervoor zorgt dat de vaten dichtslibben.

Slechte cholesterolstoffen zorgen voor overgewicht omdat het lichaam deze vetstoffen niet goed kan afbreken. Doordat de vetophopingen bovendien kunnen verharden (onder andere door ‘kalkaanslag‘) worden de vaten na verloop van tijd ook harder en stugger: dit heet aderverkalking of atherosclerose. Het HDL- cholesterol is het goede cholesterol dat de bloedvaten schoonmaakt.


De hoeveelheid cholesterol in het bloed wordt onder meer beinvloed door wat we eten.

‘Goede‘ cholesterolstoffen zorgen voor de opbouw van de cellen in ons lichaam, en spelen een belangrijke rol in de hormonen. ‘Slechte‘ cholesterolstoffen zorgen voor overgewicht omdat het lichaam deze vetstoffen niet goed kan afbreken. Ze blijven vastzitten in de bloedvaten die hierdoor langzaam dichtslibben, met een hartinfarct of beroerte tot gevolg.


Let op uw cholesterol

Verzadigde vetten in dierlijke producten verhogen het slechte cholesterolgehalte in het bloed. Om het cholesterolgehalte van uw bloed omlaag te brengen, kunt u kiezen voor halfvolle of magere melkproducten, minder vette kaas (20+ of 30+) en mager vlees en magere vleeswaren. Ook koek, gebak en snacks bevatten verzadigde vetten. Neem daar dus niet te veel van.


Onverzadigde vetten verhogen het goede cholesterol (HDL). Deze vetten komen voor in vette vis (haring, zalm, makreel), plantaardige oliŰn, pinda's en noten.

Eet alleen magere vleessoorten als mager rundvlees. Ook kip en kalkoen maar dan wel zonder vel! Alles wat rent (wild), vliegt (gevogelte) of zwemt (vis), mits met mate, is beter dan wat ligt of staat (varken en koe).


Het advies is om 1 Ó 2 maal per week vis te eten, dat is goed voor hart en bloedvaten.

Eet niet te veel cholesterolbevattende voeding zoals roomboter, eidooiers, lever, niertjes, paling en garnalen.

Eet vezelrijke voeding: de onverteerbare vezels zorgen voor een betere darmwerking en helpen mee het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Tip: verzadigde vetten zijn meestal gestold (vast) en onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar (bv olijfolie)


EHC erfelijk hoog cholesterol

Van een veel ernstiger orde is de erfelijke aandoening Erfelijk hoog cholesterol (Ehc). Naar schatting 135.000 Nederlanders hebben deze aandoening, die een verkeerde vetstofwisseling tot gevolg heeft. Hierdoor lopen zij al op jonge leeftijd het risico op hart- en vaatziekten. Een leven lang een -verzadigd- vetarm dieet en pillen slikken is bij deze mensen geboden.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: