Delen wordt gewaardeerd!
Juiste voeding verlaagt cholesterol:

Plantaardige vetstoffen
Gebruik plantaardige vetstoffen zoals margarines, minarines of oliŰn. Ze bevatten geen cholesterol en vooral onverzadigde vetzuren. Hartvriendelijke vetstoffen zijn vlot smeerbaar of vloeibaar, zelfs wanneer ze uit de koelkast komen.


Rode wijn
1 Ó 2 glazen rode wijn per dag. Rode wijn verhoogt de goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Anti oxidanten kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot.


Blauwe bessen
Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan bosbessen. Onderzoekers hebben in blauwe bessen een antioxidant gevonden dat dezelfde eigenschappen heeft als de stof die zorgt voor de gezonde cholesterolverlagende eigenschap van rode wijn.


Groene thee
Groene thee verlaagt slecht cholesterol. Zo blijkt uit onderzoek van de Western University of Health Sciences in het Amerikaanse Pomona. Proefpersonen die groene thee dronken of daarvan capsules namen, bleken 5 Ó 6 punten minder cholesterol te hebben dan personen die nepmiddelen kregen. Het ging om 20 onderzoeken onder 1415 volwassenen. Groene thee in een kopje bleek nog iets effectiever dan in een capsule. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Dietetic Association.


Gember
Uit een studie van 45 dagen onder 85 mensen met een hoog cholesterol blijkt dat dagelijkse inname van 3 gram gemberpoeder zorgt dat het ldl daalt. Het gebruik van gember kan leiden tot significante afnames in LDL cholesterol en triglyceride waarden in het bloed.


Enkele tips om zelf je cholesterol te verlagen:Voedingstip:

Eet meer vezels! Voedingsvezels hebben tal van deugden.
Ze bevorderen de darmtransit, werken verzadigend, voorkomen sommige kankers en beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes en te hoge cholesterol.


Van voedingsvezels is al lang bekend dat ze goed zijn voor de gezondheid.

Voedingsvezels verhogen het gewicht en het volume van de stoelgang, bevorderen de darmtransit en zijn dan ook geschikt bij de behandeling en preventie van constipatie.

Bovendien houden voedingsvezels de galzouten en de cholesterol vast, waardoor ze nuttig zijn bij een te hoog cholesterolgehalte.

Ten slotte vertragen vezels de opname van koolhydraten, waardoor ze gebruikt worden als hulpmiddel bij de behandeling van diabetes.

Vezels zitten in verse of gedroogde groenten en fruit, en in volkorengranen.
Meer Vetten en cholesterol

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: