Delen wordt gewaardeerd!
Dalen aantal gevallen dementie

Dankzij preventie en betere behandeling van cardiovasculaire ziekten blijkt uit Zweeds onderzoek dat het aantal gevallen van dementie bij zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdsgroepen in de afgelopen 20 jaar is gedaald.


Hoogleraar Chengxuan Qiu van de Aging Research Center zegt: ôWe weten dat hart -en vaatziekten belangrijke risicofactoren zijn voor dementie. Gezondheidschecks en preventie van hart -en vaatziekten zijn in Zweden aanzienlijk verbeterd, en we zien nu wat voor invloed dit heeft op het risico op het ontwikkelen van dementie.


Dementie te voorkomen: kan dat?

Het kan ons allemaal overkomen: mannen, vrouwen, mensen van 80+ en mensen van (jonger dan) 60 jaar, hoog- en laagopgeleiden, mensen die gezond en mensen die ongezond leven.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de mate waarop we zelf de kans op dementie kunnen be´nvloeden:


9 tips om dementie te voorkomen

Medisch dossier maart 2010Nieuw onderzoek toont aan dat dementie tot op zekere hoogte voorkomen kan worden. De groep mensen die in Nederland lijden aan demensie is groeiende. Ouderdom komt met gebreken, luidt het gezegde, maar dat wil niet zeggen dat we lijdzaam moeten toekijken. De volgende simpele stappen helpen om de geest ook bij het ouder worden scherp te houden.Tips voor het omgaan met dementie

Het omgaan met een persoon met dementie kan moeilijk en verwarrend zijn en wordt in de loop der tijd steeds zwaarder. Dementie treft niet alleen degene die de ziekte heeft maar ook zijn naaste omgeving, de partners en andere leden van het gezin. Dementie betekent voor de omgeving vaak een zware belasting. Het kan bij partners en gezinsleden tot allerlei problemen leiden: oververmoeidheid, overspannenheid, depressiviteit, isolement, eenzaamheid en relatieproblemen.


Algemene tips om de omgang met dementie wat begrijpelijker te maken.

Hersenen profiteren van een fysieke training

Sporten is uitermate geschikt voor een strak en fit lijf. Maar wist je dat ook je hersenen profiteren van een flinke fysieke training?

Hersenen schakelen sneller als je af en toe zo intensief beweegt dat de hartslag en ademhaling omhoog gaan. Het is niet nodig om heel vaak of lang achter elkaar te sporten, maar de intensiteit is wel van belang. Dit blijkt uit onderzoek van Maaike Angevaren die vandaag op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit van Leuven.
"Het is bekend dat fysieke activiteit en sport belangrijk zijn voor een gezonde oude dag. Nu blijkt eens te meer dat intensief bewegen ook effecten sorteert op cognitie. Gezond ouder worden kan worden ondersteund door fit te blijven", aldus Angevaren.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: