Delen wordt gewaardeerd!
Wat is diabetes

Vroeger noemde we diabetes suikerziekte. Diabetes is een stofwisselingsziekte. Het hormoon insuline houdt de hoeveelheid glucose (=suiker) in je bloed op peil. Bij diabetes ontstaat er een tekort aan insuline. Het glucosegehalte schommelt. Te hoge of te lage glucosewaarde moet tijdig worden opgemerkt en behandeld, een diabetespatient kan snel ontregeld raken en in een erstiger geval in coma. Diabetespatienten kunnnen via een prik in de vinger het bloedsuikergehalte vaststellen om te kijken hoeveel extra insuline gebruikt moet worden.

Diabetes is niet te genezen maar wel goed mee te leven, mits je een gezonde leefstijl volgt. Als diabetespatient heb je dan ook minder medicijnen nodig en loop je minder kans op hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte.

Diabetes kan allerlei complicaties tot gevolg hebben zoals: problemen met functie van de nieren, beschadigde zenuwen, problemen met de ogen en grotere gevoeligheid voor infecties. Ook is een diabetespatient gevoeliger voor hart en vaatziekten.


Diabetes type 1

Diabetes type 1 jeugddiabetes ontstaat vaak op jonge leeftijd. Het afweersysteem van de diabetespatient heeft de insulineproducerende cellen vernietigd waardoor er geen insuline meer aangemaakt wordt. Als diabetespatient moet je dan dagelijks insuline spuiten en de rest van je leven dien je de bloedsuikerspiegel te controleren.

Hoe we diabetes type 1 kunnen voorkomen is nog niet bekend. Diabetes type 1 kan met erfelijke aanleg te maken hebben.


Diabetes type 2

Diabetes type 2 ontstaat meestal bij mensen met overgewicht. Vroeger kregen alleen oudere mensen diabetes type 2. We noemden het toen ook nog ouderdomsdiabetes. Tegenwoordig krijgen ook jongere mensen diabetes type 2, zelfs kinderen. Diabetes type 2 is de meest voorkomende diabetes.

Diabetes type 2 komt vaak voor bij mensen die al geruime tijd overgewicht, te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol hebben. Wie gezond leeft maakt minder kans om diabetes type 2 te krijgen.

Toch zijn er ook dunne mensen die altijd gezond leven en toch diabetes type 2 krijgen. Niet alle oorzaken van diabetes type 2 zijn bekend, duidelijk is dat het in de familie zit. Diabetes type 2 ontstaat eerder bij mensen die te dik zijn en te weinig bewegen.

Behandeling van diabetes type 2: adviezen over voeding en beweging, tabletten en/of insuline. Voldoende gewichtsafname kan er bij diabetes type 2 toe leiden dat er geen medicijnenen meer nodig zijn.


Verklein risico diabetes type 2 zelf!

Verklein het risico op diabetes type 2 zelf door een juist lichaamsgewicht en een gezonde leefstijl.

Voorkom of verminder overgewicht, zeker in de buikstreek. Beweeg dagelijks minimala een halg uur matig intensief. Eet en drink gezond, beperk alcoholgebruik. Stop met roken!


Vitamine D tekort en diabetes type 2

Mensen met weinig vitamine D in hun lichaam lopen een verhoogd risico op diabetes type 2, zelfs als ze geen overgewicht hebben. Tot die conclusie komen Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Malaga.

De onderzoekers denken dat een vitamine D-tekort en overgewicht mogelijk samenwerken om het risico op diabetes te verhogen. Een gemiddeld persoon kan zijn risico verlagen met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging in de buitenlucht. Het lichaam maakt namelijk vitamine D aan onder invloed van zonlicht.


Glaasje wijn tegen diabetes

Vrouwen die zes weken achter elkaar dagelijks 2 tot 3 glazen wijn drinken, zijn gevoeliger voor insuline dan vrouwen die geen alcohol drinken. Witte wijn zorgt ervoor dat er meer onstekingsremmende adiponectine in het lichaam zit. En deze stof verkleint de kans op diabetes type 2.

De universiteit van Wageningen heeft dit in smaenwerking met TNO ontdekt. Zij volgden 36 vrouwen, zes weken lang. Na die zes weken mochten ze alleen nog maar druivensap drinken. In de zes weken dat ze wijn dronken, bleek ook nog eens dat het LDL-cholesterol was gedaald. Dit is een factor die ook de kans op diabetes type 2 kan verlagen. Te veel alcohol is natuurlijk weer niet goed.


Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes heet vaak ook wel zwangerschapssuiker. Het is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het medische woord voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum.

In het lichaam van een zwangere vrouw verandert veel. Je maakt bijvoorbeeld andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.


Gratis online hulp bij diabetes type 2

Het Maastrichtse UMC heeft een online programma ontwikkeld voor iedereen met diabetes type 2. Dit programma voor diabetes type 2 is eenvoudig en gratis door patiŰnten en hun zorgverleners te gebruiken als ondersteuning bij het omgaan met diabetes.

Het online programma is onlangs bekroond met de Kwaliteitsprijs Diabeteszorg.


Wereld Diabetes Dag

Wereld Diabetes Dag (WDD) 14 november is de belangrijkste wereldwijde bewustwording campagne voor diabetes. Wereld Diabetes Dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ge´ntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen.

Wereld Diabetes Dag vindt elk jaar plaats op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922.
14 november Nederlandstalige website Wereld Diabetes Dag

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: