Delen wordt gewaardeerd!
De vierde keer de Donorweek

De vierde keer de Donorweek is van maandag 14 oktober 2013. Bekende Nederlanders gaan mee actie ondernemen om het aantal donoren te vergroten. Dit doen zij o.a. door live acties en video boodschappen op Youtube te zetten. OOk gemeenten en ziekenhuizen gaan zich voor het doel meer geregistreerde donors inzetten.


Donor worden of niet
donor worden dat doe je voor elkaar
Door je organen beschikbaar te stellen voor transplantatie kun je levens redden. Toch heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking geen donorcodicil. Hoewel de voordelen voor zich spreken, roept orgaandonatie ook een boel ethische vragen op. We zetten een aantal voor- en nadelen op een rij.

Het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is met een nieuwe reclamecampagne gestart,
Uit de pers: 26 maart 2007 Start grote wervingsactie voor donoren Er is belangrijke post onderweg Met de nieuwe publiekscampagne ĹIk ben donorgeregistreerd. En jij?' en een persoonlijk gerichte mailing naar één miljoen niet-geregistreerden hoopt...

Nederlanders die nog geen donorcodicil hebben ingevuld, worden opgeroepen om een formulier op te halen bij het postkantoor. Volgens het NIGZ gaat het om de grootste wervingsactie sinds de invoering van het Donorregister in 1998. Er is nog steeds een tekort aan geschikte organen en de wachtlijsten zijn erg lang. Toch hebben ruim zeven miljoen Nederlanders hun wens nog niet kenbaar gemaakt. Wat zijn de vragen waarmee zij zoal worstelen?


Donorcodicil
donorcodicil: Als je achttien jaar of ouder bent, krijg je een donorcodicil thuisgestuurd
Als je achttien jaar of ouder bent, krijg je een donorcodicil thuisgestuurd. Daarin kun je aangeven of je je organen en weefsels na je overlijden wel of niet beschikbaar stelt voor transplantatie. Ook kun je aangeven of je die beslissing aan nabestaanden of een specifiek persoon wilt overlaten. Als je het formulier niet invult, dan zal de uiteindelijke beslissing bij je familie worden neergelegd wanneer je komt te overlijden.

Uit recent onderzoek blijkt echter dat in de helft van alle gevallen nabestaanden niet van elkaar weten wat er met elkaars organen en weefsels moet gebeuren, terwijl ze dat wel belangrijk vinden. Snel een beslissing hierover moeten maken als een van je naasten net is overleden, is voor veel mensen ontzettend moelijk. Het is dus raadzaam om een donorcodicil in te vullen, of er in elk geval eens goed met elkaar over te praten. Op de site donorvoorlichting.nl vind je meer informatie.

Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend dat ze na hun dood hun organen afstaan aan anderen: als je er zelf niets meer aan hebt en er het leven van een medemens mee kunt redden, is het een goede daad. Maar voor anderen ligt het niet zo gemakkelijk. Zij worstelen bijvoorbeeld met etische, religieuze of psychologische bezwaren.


Bloeddonor zijn draagt bij aan je gezondheid

Voor je eigen gezondheid is het zeer zinvol om bloeddonor te worden. Finse wetenschappers hebben vastgesteld dat met het doneren van bloed het risico op hartaandoeningen en kanker vermindert. als je tussen 43 en 61 jaar oud bent en elke zes maanden bloed doneert loop je een veel lager risico op een hartaanval dan leeftijdgenoten die hun bloed niet afstaan. Dat lagere risico kan op lopen tot maar liefst 88 procent.


Door twee keer per jaar bloed af te nemen ontstaan dalende ijzerniveaus in je bloed. Deze dalende ijzerniveaus hebben volgens het Fins onderzoek een positieve invloed op de gezondheid zoals langer leven en minder kans op het krijgen van kanker.


Een andere positieve kleine bijwerking van het twee keer per jaar bloed geven is het gewichtsverlies. In de 48 uur na de donatie probeert het lichaam het bloedvolume te herstellen waarbij je gemiddeld 650 calorieŰn verbrand. Daarom wordt bloeddonor.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: