Delen wordt gewaardeerd!
Ethische aspecten

Een bezwaar dat regelmatig wordt opgevoerd, is dat het vervangen van organen nogal onnatuurlijk is. De mens wordt bijkans beschouwd als een machine: als een onderdeel niet meer goed werkt, zetten we er gewoon een nieuwe in. Daar valt echter tegenin te brengen dat dit voor veel medische behandelingen geldt. Het laten inbrengen van een kunstbeen is minstens net zo onnatuurlijk, maar toch zullen mensen het niet zo snel om die reden laten. Maar het vervangen van organen die van levensbelang zijn, is voor sommige mensen een stap te ver. Waar de grens ligt, is een persoonlijke afweging.

Verder is het zo dat orgaandonatie niet zonder gevaar is. De ontvanger loopt het risico dat het nieuwe orgaan verstoten wordt. Om dit te voorkomen wordt het afweersysteem van de patiënt met medicijnen onderdrukt. Dit is echter geen garantie dat het lichaam het getransplanteerde orgaan accepteert. Bovendien is de patiënt hierdoor extra vatbaar voor infecties en ziekten. Toch is dit voor veel mensen die dringend een orgaan nodig hebben een beter alternatief dan niets doen, want dat betekent vaak dat ze een zekere dood tegemoet gaan.


Religieuze aspecten

Ook religieuze aspecten kunnen een rol spelen bij de keuze om wel of geen orgaandonor te worden. Veel godsdienstige stromingen zijn niet tegen orgaandonatie. Het wordt vaak gezien als een uiting van naastenliefde. Maar met name de bijbelse waarde van integriteit van het menselijk lichaam spreekt bij de protestanten juist tégen orgaandonatie. Sommigen vinden dat het op deze manier verlengen van iemands leven gelijk staat aan verzet bieden tegen God's voorzienigheid. Maar ook dit geldt dan in feite ook min of meer voor alle andere medische behandelingen.

Wat ook veel mensen zich afvragen, is of orgaandonatie gevolgen heeft voor het leven na de dood. De Bijbel geeft aan dat de ziel van een mens zetelt in organen als de nieren en het hart. Wat gebeurt er als je die direct na je dood laat verwijderen? Geven we ook onze ziel dan weg aan iemand anders? Voor de een is dit een reden om geen orgaandonor te worden, de ander zegt dat de Bijbel slechts beeldend spreekt over dit soort zaken, en dat ze niet letterlijk moeten worden genomen. Hoe de verschillende godsdiensten tegenover orgaandonatie staan, kun je hier lezen.


Psychologische aspecten
geef elkaar je hart, gun je hart een 2e leven
Door sommige tegenstanders van orgaandonatie wordt aangevoerd dat het niet altijd even helder is wanneer iemand dood is. In Nederland zijn er duidelijke regels opgesteld waarin staat onder welke omstandigheden iemand dood verklaard kan worden. Het belangrijkste criterium is hersendood zijn: sommige organen werken nog, maar de hersenen niet meer. Maar voor veel mensen voelt het niet goed om de organen te verwijderen van iemand die nog ademt en van wie het bloed nog door de aderen stroomt.

Sommige mensen zijn bang dat artsen bewust of onbewust fouten maken. Bijvoorbeeld dat ze te snel 'de stekkers eruit trekken' omdat de patiënt organen heeft die dringend nodig zijn. In werkelijkheid is de kans dat zoiets gebeurt heel erg klein. De regels zijn streng, en er is een aantal barriŔres ingebouwd om zulke praktijken te voorkomen. Zo moet een onafhankelijke neuroloog vaststellen dat een patiŰnt daadwerkelijk overleden is. Pas dan mogen bij een donor de organen verwijderd worden. Angst voor fouten hoeft dus geen reden te zijn om geen donor te worden.

Wat je uiteindelijke beslissing ook is, het is belangrijk om 'm te laten vastleggen. Zodat je deze moeilijke keuze niet aan je nabestaanden hoeft over te laten.


Pleidooi voor kind als donor
donor zijn maakt het verschil
9 december 2007 GRONINGEN - Kinderen onder de 12 jaar worden volgens de wet niet gezien als potentiŰle orgaandonoren, terwijl je met een kinddonor vier tot vijf kinderen aan een nieuw orgaan kunt helpen. Verpleegkundige Marion Siebelink van het UMC Groningen hoopt te promoveren op het onderwerp kinddonatie, zo meldt vakblad voor verpleegkundigen Bijzijn.

Siebelink heeft veertien jaar op een kinder-ic gewerkt en doet vanuit die achtergrond onderzoek naar het kind als donor. "Dat is een gevoelig onderwerp waar veel kanten aan zitten."

De vraag is vooral of kinderen van die leeftijd zelf kunnen beslissen of zij orgaandonor willen zijn of niet. Siebelink legde die vraag voor aan jeugdpeil.nl, een representatief panel van kinderen tussen de 9 en 14 jaar. 67 Procent van de ondervraagde kinderen antwoordde bevestigend op die vraag.

Registratie
Kinderen vanaf 12 jaar mogen zich registreren in het donorregister. Totdat het kind 16 jaar is, kan de ouder de beslissing van het kind 'overrulen'.

Als kinderen van 16 jaar aangeven dat ze geen donor willen zijn, kunnen de ouders daar niets aan veranderen. Bij kinderen van 16 en 17 jaar kunnen de ouders de beslissing van het kind niet meer ongedaan maken.

Wachtlijst
"Kinderen onder de 12 jaar worden niet gezien als potentiŰle donoren, maar wij vinden het wel heel normaal dat kinderen wÚl op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan", zegt Siebelink. Zij wil vooral dat het onderwerp bespreekbaar wordt, bijvoorbeeld door er voorlichting over te geven op basisscholen in groep zeven en acht.

Ook artsen wacht in de optiek van Siebelink een taak. "De arts moet, als een potentiële kinddonor overlijdt, wel de vraag stellen. Uit de literatuur en uit mijn ervaring weet ik dat die vraag niet vaak wordt gesteld."

Belasten
Voor haar onderzoek gaat Siebelink achterhalen hoeveel kinderen tussen 2003 en 2006 zijn overleden, bij hoeveel van die kinderen de donatiekeuze aan de ouders is voorgelegd en hoeveel kinderen donor zijn geworden.

"Je hoort vaak dat arsten de ouders van een stervend of overleden kind niet willen belasten met deze vraag."

Meer tieners orgaandonor

16 oktober 2013 Steeds meer jongeren laten zich registreren als orgaandonor. Mede daardoor telt Nederland inmiddels 3,5 miljoen donoren, ruim een miljoen meer dan 10 jaar geleden. Dat meldt het AD.

Volgens de Transplantatiestichting zijn tieners steeds zelfstandiger en denken ze meer na over grote kwesties. Tien jaar gelden telde het donorregister 38.000 18-jarigen. Vorig jaar registreerden 47.578 jongeren zich als donor. In september dit jaar stond de teller op ruim 46.000.

In diezelfde periode is het aantal jongeren dat de keuze bewust overlaat aan de nabestaanden juist gehalveerd. Ook jongeren van onder de 18 jaar kunnen zich laten registreren bij het donorregister. Hoewel zij niet actief worden benaderd, hebben 17.000 kinderen van 12 tot 18 jaar zich ingeschreven. 90 procent van hen stemt in met transplantatie

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: