Delen wordt gewaardeerd!
Waarom eiwitten eten?

Eiwitten zorgen voor de opbouw van cellen, spieren, organen, zenuwstelsel, botten en bloed. Bovendien geven eiwitten je een gevuld gevoel na het eten, waardoor je minder snel honger krijgt. Veel levensmiddelen bevatten eiwit. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken. Andere moeten uit het eten komen.


Eiwitten en voeding
waar haal je gezonde eiwitten vandaan?
Voeding met eiwitten:


Dagelijkse hoeveelheid eiwit

De aanbevolen hoeveelheid eiwit die je dagelijks binnen moet krijgen is 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Weeg je 60 kilo dan betekent dit 48 gram eiwit per dag. Weeg je 80 kilo dan is dit 64 gram eiwit. Ondanks dat veel producten die je dagelijks binnen krijgt eiwit bevat zijn deze eiwitten niet allemaal hetzelfde. De "puurheid" van deze eiwitten wordt uitgedrukt in biologische waarde.

Eiwit uit een kippenei heeft de hoogste biologische waarde en is 96 (op een schaal van 100), bij vlees ligt deze waarde op ongeveer 75.


De behoefte van het lichaam aan aminozuren.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwit. leder mens heeft een bepaalde hoeveelheid aminozuren nodig. Als de dagelijkse voeding minder eiwit bevat, zijn we geneigd meer te eten. Door een hoog aandeel eiwit aan te houden, voorzie je het lichaam in zijn behoefte en heb je minder honger.

Een bijkomende factor is dat door een hoger aandeel eiwit het aandeel koolhydraten vaak lager is, waardoor je lichaam minder insuline aanmaakt. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler, waardoor je minder snel honger krijgt.


Eiwitten en spieropbouw

Bij sporters nemen eiwitten een extra belangrijke rol in, tijdens een intensieve training bestaat namelijk zo'n 10% van de energievoorziening uit eiwitten. Na de training zorgen eiwitten voor herstel van beschadigd weefsel en wordt met behulp van eiwit als bouwstof extra spierweefsel aangemaakt.
Dit proces duurt gemiddeld zo'n 2 à 3 dagen, voor optimaal herstel en spiergroei tijdens deze periode is het dus essentieel om voor voldoende eiwitten te zorgen.


Eiwitten en gezondheid

Eiwitten zijn belangrijk binnen een gezond eetpatroon. In eiwitten zitten immers essentiële vitaminen, vezels. Samen met vetten en koolhydraten vormen ze de bouwstoffen van je lichaam. Als je wilt afvallen is het eten van voldoende eiwitten aan te raden. Eiwitten zorgen voor een verzadigingsgevoel, meer dan koolhydraten doen. Dit wil dus zeggen dat je na een maaltijd waarin voldoende eiwitten zitten minder snel weer de behoefte hebt om te eten.


Eiwitten en dieet
natuurlijke eiwitten

Eiwitrijk dieet
De eiwitrijke diëten zijn tegelijkertijd ook koolhydraatarme diëten. Dat is niet vreemd, want er zijn maar drie hoofdgroepen voedingsmiddelen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Als het percentage eiwitten dat je tot je neemt groter wordt dan wordt het percentage koolhydraten automatisch kleiner. Het Atkins dieet valt onder zowel de koolhydraatarme diëten en de eiwitrijke diëten.

De verhoogde verbranding, door de inname van meer eiwitten. Het lichaam heeft de eigenschap van eiwitten andere eiwitten te maken. Daarnaast kan het lichaam eiwitten niet goed opslaan, zoals bij koolhydraten en vetten wel het geval is. Zodra er eiwitten het lichaam binnenkomen gaat je lichaam er mee aan het werk. Ook het omzetten van eiwitten tot suikers kost relatief veel energie. Al deze processen leiden ertoe dat het lichaam tussen de 25% en 30% van de energie die je met eiwitten binnenkrijgt omzet in warmte. Dat verbrandt je dus meteen. Bij koolhydraten is dat 10% en bij vetten slechts 5%.

Meer eiwit richt zich op het 'beschermen' van de spiermassa tijdens periodes van energietekort. Het aminozuur leucine speelt in dat proces een belangrijke rol. Leucine geeft volgens deskundigen een anabole prikkel aan je spieren. Je moet behoorlijke veel eiwit eten om voldoende leucine binnen te krijgen. Een hoger aandeel eiwit helpt daarom beter om je spiermassa te beschermen.

Je hebt echter ook gewoon koolhydraten nodig als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Een goed dieet moet altijd een uitgebalanceerd dieet zijn. Het is de balans van de verschillende voedingsstoffen en de kwaliteit van je voedsel die uiteindelijk je gewicht en gezondheid bepalen!


Sportsessie en voldoende eiwitten
Na het sporten is het goed om te zorgen dat je aanvullende eiwitten en koolhydraten eet. Zo krijgen je spierende kans om zich te herstellen van een workout.

Enkele eiwitrijke gezonde snacks: Griekse yoghurt met fruit, een appel met pindakaas, aardbei-banaan ijsje, chocolademelk, volkoren crackers met kaas, bruine boterham met hummus (pasta gemaakt van kikkererwten) of een omelet van eiwit (dus zonder de dooiers).