Delen wordt gewaardeerd!
Gezond en lekker tussendoortje: Een bakje yoghurt kun je makkelijk tussendoor maken. Giet wat yoghurt in een bakje of beker, doe er wat aardbeien, druiven, frambozen of ander fruit wat je lekker vindt bij in en je bent klaar om te gaan!Wat is de framboos?
ook frambozen aan een frambozenstruik zien er niet alleen gezond uit maar zijn ook gezond
Frambozen groeien aan een frambozenstruik. Frambozenvruchten zijn heel teer, zacht en super gezond. De framboos bestaat uit vele vruchtjes en is een verzamelsteenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de framboos makkelijk los van de bloembodem. Het plukken van frambozen is zeer arbeidsintensief. Frambozen komen in diverse kleuren voor zoals geel, oranje en zwart. De bekendste framboos is de roodkleurige.

De botanische naam is Rubus Idaeus. De frambozenstruiken groeien in heel Europa in de natuur. Het liefst op open plaatsen in het bos of langs de bosrand. De stengels van de frambozenstruik kunnen wel 2 meter lang worden.

Frambozenstruiken groeien en bloeien onder zonlichtverstrooiend plastic of in de kas. Het kweken van frambozenstruiken vraagt veel aandacht en verzorging. De framboos kan zich zelf bestuiven, maar insectenbestuiving, met name door bijen en hommels, bevordert de vruchtzetting.

De framboos is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De eerste frambozen zouden onze verre voorgangers van de berggod van de berg Ida (vandaar de naam: braam van de Ida) hebben gekregen.

De zomerframboos kun je plukken van eind mei tot en met eind juni, de herfstframboos van augustus tot de eerste nachtvorst. Frambozen worden zowel vers gegeten als verwerkt in frambozenjam, vruchten op siroop, bavarois, drinksap, puree, ijssaus en in alcoholische dranken. De bladeren van de framboos kun je na het plukken drogen op een droge en luchtige plaats. De gedroogde bladeren worden gebruikt om thee van te trekken.


Framboos en gezondheid

De framboos bevat onder meer een geneeskrachtige stof te bevatten, die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Waarschijnlijk komt de stof ook voor in sommige geneeskrachtige Chinese kruiden, aldus onderzoekers.

Frambozen bevatten 25 to 35 caloriŽn per 100 gram en passen zodoende in een vermageringsdieet.

De framboos staat stijf van de vitamine C, draagt bij aan een gezonde huid, kan hooikoorts, eczeem en anti stress
 • astma verlichten en zou zelfs preventief weken tegen kanker. Frambozen stimuleren de doorbloeding. lekker gezonde framboos

  Frambozen bevatten vele malen meer anti-oxidanten dan bijvoorbeeld tomaten, broccoli en appels.

  Verder draagt de framboos bij aan een gezond seksleven, is libidoverhogend voor man en vrouw. Voor de zwangere vrouw zijn frambozen gezond vanwege het hoge foliumzuurgehalte.

  Ongeveer de helft van de anti-oxidantwerking van frambozen wordt veroorzaakt door ellagitannines. Anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.


  Hoge verkoopprijs frambozen

  Frambozen zijn nog steeds duur. De frambozenstruik vergt veel onderhoud, stelt hoge eisen aan de grond, is gevoelig voor vraat van kevers, voor schimmelinfecties en voor meeldauw.

  De hogere prijs van een bakje frambozen t.o.v. ander klein fruit wordt ook veroorzaakt door het arbeidsintensieve plukken. Het is wel werkfruit. Als je vierenhalve kilo per uur plukt, ben je een goede plukker.

  Onderzoek naar hoe de opbrengst van de frambozenteelt hoger kan heeft prioriteit, net als onderzoek naar een beter smakende framboos. Smaak en prijs zijn nog steeds de belangrijkste drijfveren van de consument om iets te kopen.


  Recepten met frambozen


  Zomersalade met kaas en frambozen
  IngrediŽnten: 1 kleine rode ui, 75 g rucola,100 ml honing-mosterddressing, 125 g witte kaasblokjes, 150 g frambozen
  Bereiden:Pel en halveer de ui, snijd de helften in flinterdunne ringen. Verdeel de rucola en de rode ui over een grote platte schaal en sprenkel de dressing erover. Verkruimel de kaas boven de salade en verdeel de frambozen erover. Serveer de salade meteen, zo blijft de rucola knapperig.  Salade met frambozen en spinazie
  IngrediŽnten voor 6 porties: 60g gehakte geroosterde walnoten, 1 zak (500 gr) spinazie in beetgrote stukken trekken, 60 gr gedroogde frambozen, 70 gr gorgonzola verbrokkeld, 2 tomaten in stukjes, 1 avocado schillen en pit verwijderen en in stukjes snijden, 1/2 rode ui in dunne plakjes
  Vinaigrette: 2 eetlepels rode frambozenjam (met zaad), 2 eertlepels rode wijnazijn, 5 eetlepels walnootolie, zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.  Frambozensorbet maken  Framboos-banaan-watermeloenshake
  IngrediŽnten 150 g frambozen, 2 bananen,1 kg watermeloen, 4 druppels balsamico-azijn
  VoorbereidenFrambozen wassen en in zeef laten uitlekken. Bananen pellen en in plakjes snijden. In diepvriesdoos frambozen en banaan in ca. 12 uur in diepvries laten bevriezen.
  Bereiden: Watermeloen schillen, pitten verwijderen en ca. 800 g vruchtvlees in blokjes snijden. Rest van watermeloen in 4 mooie dunne plakken snijden. Watermeloen, banaan, frambozen en balsamico-azijn in keukenmachine tot schuimige drank pureren. Shake over glazen verdelen. Plakken watermeloen insnijden en aan rand van glazen steken. Rietjes in shakes steken.

 • Onderwerpen:

  Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
  Voedingsonderwerp: