Delen wordt gewaardeerd!
Wat is gember?
Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië. Gember wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica.
Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië en wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica.


De gemberplant is een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte bloemen bloeien. De bladeren van de gemberplant zijn 15 tot 30 cm. lang en 2 tot 2,5 cm. breed. De bloeistengel komt direct uit de wortelstok omhoog. Hij bloeit met een groene toorts met kleine gele bloemen met een rood hart. Ondergronds groeit een vertakte dikke wortelstok, die als voedselopslag dient voor de plant. De wortelstok groeit horizontaal en is geel van binnen. Uit deze wortelstok wordt gember gewonnen.


Koop een stuk gemberwortel. Neem een ruime pot en leg de gemberwortel plat op de potgrond. Aandrukken zodat de wortel voor de helft onder de grond verdwijnen. Op een warme plaats zetten, maar niet in de volle zon. Een kamerplant dus in de winter niet buiten zetten!!


Gember is al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik omwille van zijn medicinale eigenschappen. De gemberplant was ook bekend ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen. Tussen de tiende en de vijftiende eeuw werd het door de Arabieren in Europa geïntroduceerd en nog een hele tijd later door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid Amerika.


Een scherpe specerij met een beetje een scherpe maar ook zoete kruidige smaak. De smaak van gember is vooral afkomstig van de chemische verbindingen gingerol en shogaol. Een aanwezige smaak, maar kan ook subtiel bijdragen aan gerechten. Omdat men in de Middeleeuwen geen peper had, werd er gember gebruikt. In veel Aziatische recepten behoort is het een basisingredi├źnt. Vlees wordt malser omdat verse gember een eiwitsplitsend enzym bevat. De geur van gember is aromatisch. Gember is een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte bloemen bloeien, die vanuit een kruipende, gelede wortel omhooggroeit. Aan de onderkant van de gemberplant wordt uit de wortelstok gember gewonnen.


Verder bevat gember een aantal medicinale stoffen waaronder ginerol, lineol, zingibain, zingibereen, zingiberol en shogaol. Een bron van onder andere magnesium, kalium, vitamine B6 en krachtige antioxidanten.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: