Delen wordt gewaardeerd!
Werkzame stoffen in gember: een schat aan vitaminen en mineralen op. Gember is rijk aan de vitaminen B en C, bevat b├Ętacaroteen en is een uitstekende bron van kalium. Mineralen als calcium, magnesium, koper, selenium en fosfor. Gember is een specerij en bevat antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en stimuleert het immuunsysteemgember een wonderbaarlijk middel voor allerdaagse kwalen
Is er een middel tegen eierstokkanker?

Dinsdag 18 april 2006 - Gember staat al langer bekend om zijn geneeskrachtige werking. Uit nieuw onderzoek blijkt dat gember ook goed is voor vrouwen die aan eierstokkanker lijden. Onderzoekers aan de universiteit van Michigan hebben ontdekt dat gember kankercellen doodt.


Eveneens blijkt uit hun onderzoek dat de plant kankercellen ervan weerhoudt om immuun te worden voor de behandeling. De uitkomsten bieden nieuwe hoop voor kankerpati├źnten. Dit meldt BBC nieuws.


De onderzoekers gebruikten gemberpoeder dat gelijk is aan het poeder dat in de supermarkt te koop is. Via een oplossing brachten ze het in bij eierstok-kankercellen. In alle testen overleefden de kankercellen het niet. Het is daarnaast ook positief dat bij het gebruik van gember geen vervelende bijeffecten optreden.


Engelse kankerdeskundigen geven echter aan dat gember weliswaar in de toekomst een bestanddeel kan vormen van een nieuw geneesmiddel, maar dat verder onderzoek noodzakelijk is. "Het is niet zo dat mensen nu als de wiederweerga naar de supermarkt moeten rennen om gemberpoeder in te slaan", aldus een van hen.


Wel zijn de uitkomsten van het onderzoek bemoedigend. De wijze waarop de kankercellen stierven in het onderzoek bieden hoop. Normaal gesproken worden de aangetaste cellen na verloop van tijd immuun voor de standaard chemokuur. Met het gebruik van gember gebeurt dit niet.


Glucoseopname in spiercellen

Gember blijkt in staat de glucoseopname in de spiercellen te verhogen. Gemberwortel verhoogt de opname van glucose in de spiercellen, ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Sydney. Het deel van de gember dat deze positieve eigenschap heeft, is gingerol, de chemische verbinding die de scherpe smaak geeft aan de wortelstok van de gemberplant.


Uit het onderzoek blijkt dat de gingerol in staat is de glucoseopname te verhogen door de werking van het eiwit GLUT4. Als dit eiwit zich aan de oppervlakte van de spiercel hecht, laat het glucose toe in de spiercel. Bij mensen met diabetes type 2 is de opname van glucose in spierweefsel verminderd door een tekort aan GLUT4.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: