Delen wordt gewaardeerd!
Is gember goed voor je calorieverbruik?

Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik. Afvallen gaat een beetje sneller als je bij je maaltijden gember binnenkrijgt. Voedingsonderzoekers van Columbia University publiceerden in Metabolism een humane studie waarin mannen vlak na een met gember verrijkt ontbijt 43 kilocalorie├źn extra verbranden.


De onderzoekers deden een experiment met 10 mannen van achterin de dertig. Ze hadden een BMI van gemiddeld 27, en waren dus iets te zwaar. De onderzoekers gaven de mannen twee keer een ontbijt van muffins en sinaasappelsap. Het ontbijt leverde 595 kilocalorie├źn in de vorm van 85 gram koolhydraten, 25 gram vet en 7 gram eiwit.


De ene keer dronken de mannen een glas warm water bij hun ontbijt, de andere keer een glas warm water waarin de onderzoekers 2 gram gemberpoeder hadden opgelost. Dat poeder was geen extract, zoals je vindt in supplementen. Het kwam uit de fabrieken van McCormick. Het was hetzelfde poeder als je aantreft in de potjes in de supermarkt.


Zes uur na het ontbijt bepaalden de onderzoekers het energieverbruik van de mannen. De figuur hieronder laat zien dat de mannen na hun gember-ontbijt meer energie verbruikten.


Na elke maaltijd stijgt het energieverbruik, maar die toename was 43 kcal hoger nadat de mannen gemberpoeder hadden gebruikt. Op die manier zou je in een jaar 2 kilo kunnen afvallen, volgens een rekensommetje dat je op basis van onderzoek als dit eigenlijk niet mag maken.


Hoe maak je verse gemberthee?
hoe maak je lekkere gezonde gemberthee, goed voor de maag?
Snij kleine stukken van de verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met een liter kokend water, daarna tien minuten laat trekken.
Tip: Drink verse gemberthee na het eten! Gember stimuleert de spijsvertering!
Maak eens gemberthee ter verlichting van een verkoudheid of griep: een theelepel honing per kop toevoegen. Let op: niet geschikt voor baby's onder het jaar!


Wanneer gebruik van gember vermijden?

Mensen die problemen hebben met galstenen kunnen gember beter vermijden. Langdurig gebruik van gember tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Het beste is gember in te nemen tijdens de maaltijd. Niet gember innemen op een lege maag, dit kan brandend maagzuur veroorzaken.
Een kwart tot een volle theelepel gemberpoeder oplossen in water of vruchtensap.
Het gebruik van kleine hoeveelheden is voldoende.


Is het onverstandig om aspirine en gember gelijktijdig te gebruiken? Gember heeft een negatieve invloed op de opname van aspirine en gelijktijdige inname wordt daarom afgeraden. Alleen de werking van aspirine vermindert bij gelijktijdige inname, maar de combinatie is niet gevaarlijk voor de patient.


Gemberpoeder is te gebruiken in diverse gerechten. Doe eens gemberpoeder bij de spruiten en koolsoorten: dit is minder belastend voor de maag!

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: