Delen wordt gewaardeerd!
Bereiding van gember

Het is de moeite waard gember te verwerken in je gerechten. Breek een stuk verse gember af, schil en rasp met een zeer fijne rasp van bamboe of metaal. De fijngeraspte gemberwortel kun je toevoegen aan marinades, vinaigrettes, sauzen, vlees, gevogelte, bouillon of soepen.
Ook jam of gebak kun je kruiden met gember. Gember past uitstekend bij bananen en appelen.


De smaak van gember blijft het best behouden als je de gember tegen het einde van de kooktijd toevoegt. Als je gember meekookt of meebakt, wordt de smaak minder sterk.


Andere mogelijkheden om gember in te verwerken:


Gemberpoeder is te gebruiken in diverse gerechten. Doe eens gemberpoeder bij de spruiten en koolsoorten: dit is minder belastend voor de maag!
Producten met gember

Kant en klare producten met gember die je in de winkel kunt kopen:
gember in azijn, Gari, sushi ginger
Gari is gember in azijn en behoort tot de tsukemono, de pickles. Traditioneel wordt het na de sushi gegeten. Gari is een goede manier om grote hoeveelheden gember te verwerken. Gari is een recept uit de japanse keuken, en is roze van kleur. Snij de 200 mg gember in dunne plakjes en bestrooi met een beetje zout. kook 300 ml azijn met 100 mg suiker. Wacht tot het kookt, bedek de gemberschijfjes met de azijn. Laat het 1 dag staan, daarna is het eetbaar, het potje kan 1 maand open blijven.


gember dipsausje
Meng 250 ml halvanaise met een etlepel zeer fijn gesneden gember of gerapte gember. voeg te: stukje rode peper, gesnipperde knoflook teen. Een eetlepel citroensap. Voeg eventueel yoghurt toe.


Badzout
Om badzout met gember te maken heb je nodig een kommetje, een eetlepel en een rasp. De volgende ingrediënten zijn voor 1 bad om direct te gebruiken, niet bewaren. 3 eetlepels vers geraspte gember; ½ eetlepel kaneelpoeder en ¼ kopje zeezout (grove korrels). Eventueel kun je nog 5 druppels etherische sinaasappelolie voor nog meer ontspanning en heerlijke geuren toevoegen (= niet noodzakelijk. Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Voeg het badzout direct toe aan je warme bad. Meng het badzout met je handen door heel het bad. Stap daarna in bad en blijf ongeveer 15 minuten ontspannen liggen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: