Delen wordt gewaardeerd!
Record uitstoot kooldioxide in 2013

19-11-2013 De uitstoot van kooldioxide (CO2) bereikt dit jaar een recordniveau van 36 miljard ton. Dat is de conclusie van het Global Carbon Project in samenwerking met het Tyndall Centrum voor onderzoek naar de klimaatverandering van de Universiteit van East Anglia in Groot-Brittannië.

In vergelijking met vorig jaar stijgt de uitstoot met 2,1 procent. In vergelijking met 1990 is de stijging 61 procent. Dat jaar was het uitgangspunt van het Kyoto Protocol. In dit akkoord, dat in 1997 werd gesloten, is afgesproken dat de uitstoot wordt teruggebracht. De 15 landen die toen deel uitmaakten van de Europese Unie spraken af dat zij in 2012, waarin het protocol afliep, 8 procent minder CO2 zouden uitstoten dan in 1990. Belangrijke landen als de Verenigde Staten deden echter niet mee.

Emissies snel omlaag
Deze weken wordt in Warschau de VN-klimaattop gehouden, waar wordt gesproken over plannen om te voorkomen dat de aarde vanaf 2020 meer dan 2 graden Celsius opwarmt. Volgens Corinne Le Quéré van het Tyndale Centrum moeten de emissies wezenlijk en snel naar beneden, als de regeringen die doelstelling willen halen.

Dinsdag begint ook het nieuwe internetplatform Carbon Atlas, dat laat zien welke landen in 2012 de meeste CO2 uitstootten. China staat op kop met 27 procent van de totale emissies, gevolgd door de Verenigde Staten met 14 procent.


Cosmetica maakt ons ziek en dik

13 april 2012 Een Zweedse studie toont aan dat mensen die een kleine hoeveelheid ftalaten in hun bloed hebben twee keer meer kans lopen om diabetes te krijgen. Dit bestanddeel wordt vaak toegevoegd aan verpakking van eten en cosmetica.

Deze schuldige stof zit in vershoudfolie, maar ook in cosmetica zoals zelfbruinende crème en parfums. Onderzoekers analyseerden gegevens van 1.000 mensen ouder dan 70 jaar, daarvan ontwikkelden 114 deelnemers diabetes. De vorsers hielden rekening met andere factoren die met deze ziekte in verband staan zoals obesitas, roken en een hoge cholesterol. Ze ontdekten dat mensen met een verhoogd niveau van ftalaten in hun bloed meer risico liepen om diabetes te krijgen.

Dikmakers Professor Monica Lind: 'Er is nog meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen, maar dit ondersteunt de hypothese dat bepaalde chemische stoffen in het milieu kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes. Een eerder onderzoek toonde al aan dat pesticiden en gelijkwaardige stoffen het risico op obesitas en osteoporose verhogen. Ze maken mensen dik en nu ontdekten we dat ze tot diabetes kunnen leiden.'

Opname 'Iedereen komt met ftalaten in aanraking, je inhaleert ze wanneer je haarlak gebruikt of ze komen via luchtverfrissers in je lichaam terecht. Voeding kan hier ook mee 'besmet' zijn, doordat er ftalaten in de verpakking zitten. Maar je treft het ook aan in make-up, parfum, zelfbruinende en gezichtscrèmes. Zo komen ze via de huid in het lichaam en je bloed terecht', aldus Lind.


Draadloos internet lijkt sperma te beschadigen

29-11-2011 Een paar druppels sperma onder een laptop plaatsen, deze aansluiten op internet, downloaden en kijken wat er gebeurt. Dat deden Argentijnse wetenschappers. Vier uur later was het sperma zo goed als vernietigd. Wat de relevantie hiervan is, wat betreft de invloed van elektromagnetische apparatuur op de vruchtbaarheid van de man, geeft genoeg stof tot discussie onder wetenschappers die zich hiermee bezighouden.

Het rapport van het experiment is gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift Fertility and Sterility. Argentijnse wetenschappers beschrijven hoe ze spermamonsters van 29 gezonde mannen letterlijk blootstellen aan wifi en wat de gevolgen ervan zijn.

Na vier uur kon een kwart van de zaadcellen niet meer rondzwemmen, vergeleken met veertien procent van de spermamonsters die onder dezelfde temperatuur waren opgeslagen uit de buurt van laptops. Negen procent van het “wifisperma” vertoonde DNA-schade, drie keer meer dan het andere sperma.

Elektromagnetische straling
De dader? Elektromagnetische straling die tijdens draadloze communicatie vrijkomt, zegt Conrado Avendano één van de Argentijnse onderzoekers. “Onze gegevens suggereren dat het gebruik van een laptop die draadloos met het internet is verbonden en in de buurt van mannelijke voortplantingsorganen gepositioneerd is, de kwaliteit van menselijk sperma kan verminderen,” schrijven ze in hun rapport.

“Op dit moment weten we niet of dit effect wordt veroorzaakt door alle laptops die verbonden zijn met internet via wifi of welke condities dit effect verhogen.”

Een aparte test met een laptop die aan was, maar niet draadloos verbonden met het internet vertoonde een te verwaarlozen hoeveelheid elektromagnetische straling.

Zwakker sperma De bevindingen wakkeren zorgen aan van enkele andere onderzoeksteams. Al eerder werd in een laboratorium aangetoond dat de straling van mobiele telefoons sperma zwakker maakt. En vorig jaar beschreven urologen dat met de laptop zitten op schoot de temperatuur in de scrotum van een man kan doen oplopen tot temperaturen die schadelijk zijn voor sperma.

Al met al lijken hitte en straling van de huidige elektronische apparaten weinig goed te doen voor de mannelijke voortplantingsorganen.

Biologische relevantie Echter, volgens Robert Oates, voorzitter van de Amerikaanse Society for Male Reproduction and Urology, is dat nog onduidelijk. Oates vertelde aan de afdeling gezondheid van het persbureau Reuters dat hij niet gelooft dat laptops een belangrijke dreiging vormen voor de mannelijke reproductieve gezondheid.

“Dit is niet real life biologie, dit is een volledig kunstmatige omgeving,” zegt hij over de nieuwe studie. “Het is wetenschappelijk interessant, maar voor mij heeft het geen menselijke biologische relevantie.”

Hij voegde er aan toe dat tot nu toe geen enkele studie is gedaan naar wat laptopgebruik voor invloed heeft op zwangerschapsresultaten.

Levensstijl Volgens de Amerikaanse Vereniging voor Urologie heeft bijna een op de zes koppels in de Verenigde Staten moeite met het verwekken van een baby, en bij ongeveer de helft hiervan ligt het probleem bij de man.

Terwijl de invloed van moderne technologie nog een onduidelijke kwestie blijft, is die van levensstijl een bewezen invloedsfactor op de kwaliteit van sperma. Eerder deze maand verscheen in Fertility and sterility een onderzoek die aantoonde dat mannen die een dieet volgen van fruit en granen, weinig rood vlees, alcohol en koffie, een grotere kans hebben om hun partner zwanger te maken via een IVF-behandeling.

Oates stemt met de uitkomst van het onderzoek in: “Je moet jezelf gezond houden, dus slank blijven, gezonde voeding, sporten, geen drugs en niet roken.”

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: