Delen wordt gewaardeerd!
Wat is de kracht van groene thee?

Volgens de bewoordingen in de voorvaderlijke geschriften van de Chinese geneeskunde is thee verfrissend met een bitterzoete smaak. Thee werkt in op de meridianen van het hart, de longen en de maag.

Thee is aangewezen om dorst te lessen en te verfrissen, de Shen (geest) op te wekken, slijm op te lossen, de spijsvertering en de afvoer van urine te vergemakkelijken. Thee zal aldus aangewend worden bij hoofdpijn, wazig zicht, loomheid, slechte spijsvertering, dysenterie en stagnatie van het slijm.

De groene thee, die door de Aziaten sinds 2500 voor Christus wordt gebruikt, is een plant van de familie van de camelia. De thee wordt groen genoemd omdat hij is samengesteld uit bladeren van identieke planten (het is geen mengeling) die niet verwerkt zijn ( groene of natuurlijke thee).

Het blad wordt geplukt terwijl het nog jong is en meteen gestoomd en gedroogd. Indien men het blad laat fermenteren, krijgt men zwarte thee. Groene thee is zeer rijk aan tannines ; zijn voornaamste bestanddelen zijn theophylline en theobromine, en hij bevat eveneens hoge concentraties cafeïne, theïne en vitamine C.

Deze drank, die in alle Japanse gezinnen onze koolzuurhoudende dranken vervangt, heeft talrijke positieve eigenschappen ! Groene thee is eerst en vooral een natuurlijk stimulerend middel : hij heeft een tonische en opwekkende werking (in de aard van wat koffie doet). groene thee

Uitkijken dus, want die stimulerende werking kan ook slaapstoornissen veroorzaken! Studies hebben ook aangetoond dat thee anti-oxiderend werkt, en dus nuttig is in de strijd tegen arteriosclerose en de preventie van cardiovasculaire ziekten. Groene thee vangt de vrije radicalen op en deze eigenschap wordt trouwens courant aangewend in de cosmetica om huidveroudering tegen te gaan.


Groene thee stimuleert het functioneren van de nieren (diuretische eigenschappen), en wordt ook aangewend in vermageringsdiëten omdat hij het metabolisme van de opgeslagen vetten vergemakkelijkt, wat nuttig is voor vetverlies in het hele lichaam (zwaarlijvigheid) of lokaal vetverlies (cellulitis).
Het drinken van groene thee verkleint de kans op longkankerHet drinken van groene thee verkleint de kans op longkankerHet drinken van groene thee verkleint de kans op longkanker

Groene thee beïnvloedt het glucose- en cholesterolgehalte in het bloed, wat zijn nut heeft bij de preventie van hart- en vaatziekten.
Groene thee verlaagt slecht cholesterol. Zo blijkt uit onderzoek van de Western University of Health Sciences in het Amerikaanse Pomona. Proefpersonen die groene thee dronken of daarvan capsules namen, bleken 5 Ó 6 punten minder cholesterol te hebben dan personen die nepmiddelen kregen. Het ging om 20 onderzoeken onder 1415 volwassenen. Groene thee in een kopje bleek nog iets effectiever dan in een capsule. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Dietetic Association.


Daarenboven is aangetoond dat de vorming en de groei van bepaalde tumoren in dieren wordt geremd door de antioxiderende polyfenolen die in thee zitten. Recente epidemiologische studies lijken dit effect te bevestigen voor de Aziatische bevolkingsgroepen : bepaalde kankertypes komen minder vaak voor in de landen, waar veel groene thee gedronken wordt, dan in het Westen.

Op dit ogenblik lopen een aantal bijkomende studies die deze observatie al dan niet zullen bevestigen.


Groene thee bevat een bioactieve stof die de schadelijke effecten van lood neutraliseert. Deze bioactieve stof wordt aangeduid als epigallocatechine-3-gallaat afkorting EGCG.Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: