Delen wordt gewaardeerd!
Onlangs in de krant: 3 jaar langer leven door 5 porties fruit en groenten per dag. Daarom lekker als tussendoortje: komkommer, tomaat, wortel of radijs. De mini-varianten groenten zijn handig voor in de broodtrommel!Groenten en fruit eten is gezond:
het eten van groenten en fruit verlaagt het risico op hart en vaatziekten
Naast sterke aanwijzingen voor een gunstige relatie tussen het eten van groenten en fruit en de preventie van sommige kankers is er veel eenduidig bewijs dat groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlagen en de bloeddruk verbeteren.

Groenten en fruit verkleinen mogelijk ook de kans op bepaalde oogziekten (bijvoorbeeld staar en macula-degeneratie) en aandoeningen van de luchtwegen (COPD). Tenslotte helpen groenten en fruit een gezond gewicht te behouden.

Groenten en fruit leveren immers in verhouding tot hun volume weinig calorieën en veel vitaminen, antioxidanten. Vanwege de voedingsvezels geven groenten en fruit een verzadigd gevoel wat de kans op te veel eten, en dus ook op overgewicht, verkleint. peulvruchten zijn gezond, bevatten weinig vet. Peulvruchten bevatten gezonde vezels


Waarom groente wassen?

Je zult denken dat het noodzakelijk is om groenten voor de consumptie allereerst te wassen. En dan niet om de voor de hand liggende reden dat er nog bestrijdingsmiddelen op kunnen zitten. Volgens onderzoek is dit te verwaarlozen, temeer daar deze middelen ook door de schil kan dringen. Maar wat dacht je van de vele handen, al dan niet schoon, die deze groenten gepasseerd zijn? En het zand cq. grond dat er nog tussenzit. Daarom vooraf even wassen!

Trouwens tijdens het koken, bakken en frituren gaat ook nog een zeer groot deel van de eventueel aanwezige chemicaliŰn verloren, te vergelijken met vitamines. Niet gerust: kiers voor biologische groentes en fruit.


Gezonde voeding blijft voor velen een lastig verhaal

Slechts 1 op de 7 jongeren van 12 tot 20 jaar eet genoeg fruit. Bij de 20-jarigen is het al niet beter: 1 op de 6. Jongeren en jongvolwassenen tussen de 12 en de 30 jaar worden geacht dagelijks 200 gram groente te eten. Zo zie je maar dat van de pubers ongeveer 1 op de 5 de dagelijks 200 gram groente eet.
Uit onderzoek blijkt verder dat ouderen beter scoren: een magere 45 procent eet 2 stuks fruit per dag. Vrouwen (30 procent) eten vaker voldoende vruchten dan mannen (22 procent). Extra opvallend is dat allochtonen over het algemeen gezonder eten dan autochtonen

Positieve bijdrage van ouders kan helpen bij het eten van meer groenten en fruit: geef zelf het voorbeeld, ga met z'n allen samen aan tafel eten, laat kinderen ook meekoken, maak eens een appel warm, of geef de kinderen een keer gedroogd fruit, verwerk groente in een pastasaus, maak van fruit een lekker fris sapje.


Veel groenten en fruit, minder aardappelen

Eet véél Groente en Fruit, maar laat aardappelen zoveel mogelijk staan. Voeding met veel groente en fruit verlaagt beroerte, beschermt je tegen allerlei soorten van kanker en vermindert de kans op grijze staar en maculadegeneratie.

Eet minder aardappelen vanwege hun grote effect op de bloedsuiker- en insulinespiegels.


Peulvruchten

Peulvruchten zijn een primaire bron van prote´nen en andere essentiŰle voedingsstoffen. Peulvruchten zijn onder andere erwten, linzen, pinda's en tuinbonen.

Wist je dat in de Verenigde naties 2016 is uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Peulvrucht!


Gekookte groenten:
Groenten en fruit eten in plaats van vette snacks draagt bij aan het voorkomen van diverse vormen van kanker
Groenten staan bekend als een belangrijke bron van vitaminen. Bij het koken van groenten gaat tussen de twintig en vijftig procent van de hoeveelheid vitaminen verloren.

Daarom is het aan te raden groenten niet langer te verhitten dan nodig en regelmatig voor rauwkost te kiezen. Kook groenten in slechts een beetje water en voorkom dat te veel voedingsstoffen in het kookvocht achterblijven.

Tip: gebruik het kookvocht voor de aanmaak van sauzen!
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: