Delen wordt gewaardeerd!
Onlangs in de krant: 3 jaar langer leven door 5 porties fruit en groenten per dag. Daarom lekker als tussendoortje: komkommer, tomaat, wortel of radijs. De mini-varianten groenten zijn handig voor in de broodtrommel!Zijn rauwe groenten altijd beter?

Rauwkost is gezond, maar alleen maar rauwkost eten, is af te raden. Sommige voedingsstoffen zijn beter beschikbaar voor opname in gekookte groenten doordat de celwandstructuur dan is opengebroken.

Dat geldt bijvoorbeeld voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten.

Om meer voedingsstoffen uit rauwe groenten op te nemen helpt goed kauwen. Door kauwen wordt de celwand ook gedeeltelijk kapot gemaakt en kunnen verteringsenzymen uit het darmsap beter inwerken.

Voor de opname van vetoplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine E, lycopeen en andere caroteno´den, is een kleine hoeveelheid vet nodig. Groenten worden vaak gegeten als onderdeel van de warme maaltijd waarin doorgaans voldoende vet aanwezig is.

Een ander voordeel van gekookte groenten in vergelijking met rauwkost is dat je er gemakkelijk meer van kan eten. Een grotere portie groenten betekent ook de aanbreng van meer voedingsstoffen.

Soms is het gehalte aan voedingsstoffen per 100 gram bereide groenten zelfs hoger dan in dezelfde hoeveelheid rauwkost. Dat is het geval wanneer er tijdens de bereiding in verhouding veel vocht (gewicht) verloren is gegaan en relatief weinig voedingsstoffen.

Het eten van mango's helpt bij obesitas. Uit onderzoek door wetenschappers van de Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) blijkt dat mango's helpen bij het reguleren van het bloedsuiker niveau bij mensen die aan obesitas leiden.


Paarse groenten en fruit

Uit onderzoek blijkt: paarse groenten en fruit bevatten nog meer antioxidanten bevatten dan groene bladgroenten.

Paarse groenten en fruit zijn aubergines, vijgen, bosvruchten en pruimen. Verder zijn paarse groenten en fruit ook goed voor je stoelgangm je urinewegen en neit te vergeten je hart- en bloedvaten.


Groenten zo klaarmaken dat de goede eigenschappen bewaard blijven

Wat is de beste manier om groenten klaar te maken en zeker te weten dat de gezondheidsbevorderende eigenschappen bewaard blijven, zoals de antioxidanten? Om die vraag te beantwoorden bereidde een onderzoeksteam twintig soorten groenten op zes verschillende manieren en mat daarna het gehalte antioxidanten.
Elke groente werd klaargemaakt door koken, in de hogedrukpan, in de magnetron, door bakken, frituren en grillen. Het bleek dat bloemkool de meeste van zijn anti-oxidanten en voedingswaarde verliest door koken of bereiding in de magnetron, erwten door koken en courgettes door koken en frituren. Sperziebonen, bieten en knoflook behielden hun antioxidanten na de meeste manieren van klaarmaken. Sperziebonen, selderij en wortels kregen zelfs meer antioxidanten door koken.


Versheid van groenten:

Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of uit de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe.

Vaak moeten groenten en fruit een lange weg afleggen van producent tot consument. Boodschappen doen wordt door velen als tijdrovend beschouwd. Een eenmalig bezoek aan de supermarkt moet vaak volstaan om het gezin voor de rest van de week van het nodige proviand te voorzien.

Dit betekent dat groenten en fruit gedurende enkele dagen moeten worden bewaard en dat gaat onvermijdelijk gepaard met verlies aan kwaliteit en vitaminen. Let daarom op de versheid van de producten bij aankoop.

Bewaar groenten niet langer dan 2 Ó 3 dagen! Lukt het niet om regelmatig boodschappen te doen? Gebruik dan de eerste dagen na aankoop eerst de verse groenten en daarna de blik-, pot - of diepgevroren groenten. De grondstoffen die worden gebruikt bij de industriële productie van diepvriesgroenten zijn doorgaans zeer vers. Verlepte groenten zullen vaak minder vitaminen bevatten dan hun industrieel ingevroren soortgenoten.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: