Delen wordt gewaardeerd!
Groenten en nitraten:
het eten van groenten en fruit verlaagt de bloeddruk
Waar of niet waar: spinazie en andere nitraatrijke groenten zijn ongezond en kun je beter niet eten? Het antwoord is niet waar. Groente is nooit ongezond. Wel kan nitraat als je het in grote hoeveelheden binnen krijgt negatieve effecten op het lichaam hebben. Ons lichaam zet namelijk een deel van het nitraat uit eten en drinken om in nitriet.

Nitriet kan op zijn beurt de beschikbaarheid van zuurstof in het bloed verminderen. Daarom het advies om niet vaker als twee keer in de week nitraatrijke groente te eten zoals spinazie, paksoi, sla, radijs, andijvie, rode bieten en spitskool.

Waar je extra op moet letten is de combinatie van nitraatrijke groente en vis: vis bij de nitriet bevordert de vorming van nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn! De baby is extra gevoelig voor nitraat, dus kinderen onder 1 jaar liever geen nitraatrijke voeding.


Vleesvervanger gemaakt van groenten

27-11-2013 Menco Sandstra en Paul den Dulk hebben door hun eigenwijze aanpak een vleesvervanger gemaakt van groenten.

Ruim vier jaar hebben Den Duylk en Zandstra gewerkt aan vlees, gemaakt uit groenten. En dat is een high-tech wereldprimeur: het heeft de structuur en de bite van rund, kip en spek, maar bestaat volledig uit groenten als wortelen, uien en natuurlijk de juiste peulvruchten voor de noodzakelijke eiwitten. Dit product ProViand is op dit moment alleen verkrijgbaar in de supermarkt die op de kleintjes let!

Geen soja
Sandstra begon samen met voedseltechnoloog Den Dulk met de gedachte geen soja te gebruiken. Consumenten zijn een stuk bewuster en kritischer aan het worden. Aanhangers van duurzame producten laten zowel vlees als soja staan. De nasmaak van soja is ook even wennen. Dan zijn er ook nog mensen met glutenallergie die niet tegen vleesvervangers met tarwe kunnen, en mensen die helemaal geen dierlijke producten op hun bord willen.

Meer duurzaamheid
Een belangrijke reden om een aantal keren per week uw stukje vlees te vervangen door deze groentenvariant is het milieu. Een huishouden dat drie keer per week vlees vervangt door de groentenvariant, bespaart een hoeveelheid CO2 vergelijkbaar met de helft van de jaarlijkse uitstoot van zijn auto.

marktintroductie van ProViand
De marktintroductie van ProViand krijgt vorm: bij Albert Heijn is sinds kort de Wokstukjes, Roerbakreepjes en Maaltijdblokjes van ProViand te verkrijgen.
Een nieuwe generatie vleesalternatieven: gezond, zonder soja, zonder E-nummers en kunstmatige geur- kleur en smaakstoffen en alleen maar gemaakt van lokaal geteelde groenten. Onder het AH-huismerk, maar met de naam van de makers op de verpakking, liggen ze in 650 AH-winkels. Daarmee heeft Albert een wereldprimeur.


Je sperma verbeteren door eten van wortelen.

Uit onderzoek in 2013 aan de Harvard Universiteit blijkt dat wortelen niet alleen goed zijn voor de ogen maar ook de vruchtbaarheid van mannen kunnen verbeteren.

Caroteno´den
Geel en oranje voedsel is rijk aan caroteno´den en een goede bron van vitamine A. Het lichaam zet deze om in antioxidanten en de onderzoekers denken dat hierdoor het sperma 'een boost' krijgt.

Ook zoete aardappel en meloen verbeterden de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma, maar minder goed dan wortelen. Al langer is bekend dat wortelen goed zijn voor de gezondheid van de ogen.


Groenten en fruit die voor gewichtstoename zorgen

Dagelijkse portie          Gewicht erbij na 4 jaar
mais 925 gram
erwtjes 512 gram
aardappelen 335 gram
kool 181 gram
ajuinen 140 gram
perziken 4 gram
pruimen 4 gram
abrikozen 4 gram

Groenten en fruit die voor gewichtsafname zorgen

Dagelijkse portie          Gewicht eraf na 4 jaar
blauwe bessen 625 gram
bloemkool 621 gram
gedroogde pruimen 580 gram
appels 562 gram
peren 562 gram
prinsessenboontjes 435 gram
aardbeien 390 gram
paprika 344 gram
broccoli 335 gram
druiven 317 gram
rozijnen 317 gram
spruitjes 285 gram
spinazie 235 gram
sla 235 gram


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: