Delen wordt gewaardeerd!
Voedingstip dun haar: eet donkergroene groenten, vlees, amandelen en olijfolie. Vermijd supplementen met hoge dosering vitamine A.

Haarverzorging

Of het nu lang is of kort, dik of dun, steil of krullend: haar is het mooist wanneer het gezond en glanzend is.

Haarverzoring gaat helaas niet vanzelf. Elke dag wordt ons haar blootgesteld aan zon, wind, airco, centrale verwarming en luchtvervuiling. En bovendien wordt het haar keer op keer gewassen, gekamd, gekleurd en geföhnd. Een goede haarverzorging is noodzakelijk om je haar dan toch in topconditie te houden.

De droge warmte- vooral die van centrale verwarming - doet de haarschubben uiteen staan. Je haar wordt hierdoor poreus en kwetsbaar. En niet alleen van de centrale verwarming maar ook door de kou droogt je haar snel uit. Je haar wordt futloos en pluizig.

Voeg na het wassen van je haren wat citroensap of azijn toe aan het laatste spoelwater. Hierdoor zullen de haarschubben zich sluiten en je haar glad en glanzend worden.

Je kunt gespleten haarpunten voorkomen door je haar tweemaal per week te behandelen met kokosolie waar je een beetje citroensap aan toevoegt. Uurtje laten intrekken en daarna uitwassen met een milde shampoo.


Bouwstoffen voor je haar?

Vitaminen

Vitamine A is goed voor een gezonde huid en hoofdhuid. Vitamine A zit vooral in groenten (worteltjes).

Vitamine B en C zijn goed voor de bloedcirculatie, haargroei en haarkleur. Als je voorraad vitamine B en C constant op peil zijn dan zorgt dit voor soepel haar dan minder geneigd is tot splijten. Voorts is vitamine B uitermate geschikt om roos in je haren tegen te gaan. Vitamine B en C komen o.a. voor in groenten, fruit en granen. Haar groeit ongeveer 1 centimeter per maand.


Vocht
Je haar heeft vocht nodig om het soepel te houden. Het is belangrijk om je vochthuishouding constant op peil te houden. Dit kan je bereiken door voldoende te drinken en dus niet alleen te drinken als je dorst hebt. Drink bij voorkeur 1 tot 1,5 liter water per dag.


Mineralen
Mineralen zoals ijzer, zink en koper zijn belangrijk voor het transport van voedingstoffen en zuurstof, zuurstofopname en activiteit van de cellen. Dit is belangrijk om de haargroei en groeicyclus te bevorderen. IJzer zit vooral in groene groenten en zuur en basen
  • rood vlees. Zink in vlees en vis en koper in lever, groenten, zaden en noten.


    Proteïnen
    Je haar bestaat voor een groot deel uit proteïnen. Als je voeding niet genoeg proteïnen bevat kan dat leiden tot dunner haar en een tragere groei cyclus. Eet dus voldoende vis en eieren, peulvruchten, sojaproducten en yoghurt.  • Onderwerpen:

    Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
    Voedingsonderwerp: