Delen wordt gewaardeerd!
Aspirine kan beter voor het slapengaan worden ingenomen dan 's ochtends. Op die manier klonteren de bloedplaatjes in de ochtenduren minder samen en wordt mogelijk de kans op een hart- of herseninfarct verkleind.
Mensen met een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct krijgen vaak preventief een lage dosis aspirine voorgeschreven omdat dat de samenklontering van bloedplaatjes belemmertJe hart en de bloedsomloop

het menselijk hart Je hart is de motor. Het pompt bloed je lichaam rond, dag in, dag uit. Het bloed stroomt door een netwerk van bloedvaten naar alle delen van je lichaam en dan weer terug naar het hart, en ga zo maar door.

Onderweg geeft het bloed overal voedingsstoffen en zuurstof af. En haalt het afvalstoffen op. Samen verzorgen het hart, het bloed en de bloedvaten de bloedsomloop.


Ontstaan hart- en vaatziekten

De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door het dichtslibben van bloedvaten. Hierdoor wordt de bloeddoorstroming door de bloedvaten achter de afsluiting belemmerd en kan er door zuurstofgebrek weefselschade optreden.

Het dichtslibben van de kransslagader, de ader die ervoor zorgt dat het hart zélf (de hartspier dus) doorbloed wordt, veroorzaakt hartproblemen en de hartaanval. De termen hartinfarct en hartaanval betekenen in de volksmond hetzelfde, maar het dichtslibben van de kransslagader is officieel het infarct.

Vervolgens wordt het hart niet meer goed doorbloed en treedt er een hartaanval op.


Symptomen hartinfarct: Beklemmende of drukkende pijn midden op de borstkast die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek. Pijn kan gepaard gaan met zweterig en klam gevoel, misselijkheid, braken en klachten die langer dan 5 minuten aanhouden. Bel bij deze klachten onmiddelijk 112. Beter te vaak dan één keer te laat!!!!Zelfs hartpatiënten die de beste medicijnen krijgen, blijken enorm te profiteren van goede voeding en een gezonde levensstijl
Wat is een bloeddruk?

De bloeddruk is de druk die op het bloed in de bloedvaten staat. De bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door de slagkracht van het hart, de totale hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten.


De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeter kwik (mm Hg) en bestaat uit 2 waarden: de systolische bloeddruk of bovendruk en de diastolische bloeddruk of onderdruk. De systolische bloeddruk is de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt. De diastolische bloeddruk is de druk die ontstaat wanneer het hart zich terug vult met bloed na de hartslag. Een normale bloeddruk in rust is lager dan 140/90. De systolische waarde ligt dus onder 140 mm Hg en de diastolische waarde is lager dan 90 mm Hg.


De bloeddruk kan zeer sterk schommelen gedurende de dag, afhankelijk van stress, fysieke inspanning en tijdstip. Zo is de bloeddruk 's nachts lager. Men heeft vastgesteld dat mensen met hogere waarden (hypertensie) een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Men schat dat er wereldwijd 1 miljard mensen te kampen hebben met hypertensie!


EENVOUDIG EN SPECTACULAIR: Met het DASH Dieet kunnen mensen hun bloeddruk verlagen door het volgen van gezonde recepten met weinig zout. In Amerika is het DASH dieet niet alleen erg populair, het wordt ook regelmatig tot beste dieet uit geroepen, zo ook in 2014 door het landelijke US News.
    DASH Dieet voordelen:
  • Gevarieerd eten
  • Bewezen lagere bloeddruk
  • Géén jojo dieet
  • All-round gezond en lekker eten
  • Slechts één Nederlandstalig boek beschikbaar
Meer info en waar kan ik het boek bestellenVoedingstip:

Eet meer vezels! Voedingsvezels hebben tal van deugden. Ze bevorderen de darmtransit, werken verzadigend, voorkomen sommige kankers en beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes en te hoge cholesterol.


Van voedingsvezels is al lang bekend dat ze goed zijn voor de gezondheid. Ze verhogen het gewicht en het volume van de stoelgang, bevorderen de darmtransit en zijn dan ook geschikt bij de behandeling en preventie van constipatie. Bovendien houden ze de galzouten en de cholesterol vast, waardoor ze nuttig zijn bij een te hoog cholesterolgehalte.


Ten slotte vertragen ze de opname van koolhydraten, waardoor ze gebruikt worden als hulpmiddel bij de behandeling van diabetes. Vezels zitten in verse of gedroogde groenten en fruit, en in volkorengranen.


RISICOFACTOREN roken (rokende vrouwen hebben 25% meer kans op hartziekten dan rokende mannen), verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, diabetes, gebrek aan beweging, erfelijkheid, overgewichtVoorkom hartproblemen: eet je gezond!

Vruchten- en groentesappen, bladgroenten, zonnebloemzaden, waterkers, citrusvruchten, verse noten, walnoten, zaden, groene groenten, rozenbottels, vijgen, uien, knoflook, mierikswortel, boekweit, zilvervliesrijst, tarwekiemen, volkorengranen.


De genoemde voedingsmiddelen bevatten onverzadigde vetzuren, vitaminen, mineralen, ontstekingsremmers, vezels, magnesium en calcium.


Een dag per maand vasten

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een dag per maand vasten helpt om hartproblemen te voorkomen. Hierbij zijn de gegevens gebruikt van mormonen, waarvan velen één dag per maand niet eten. Zij hebben 40 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die niet vasten.
Het gunstige effect wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat lichaamscellen weer gevoeliger worden voor insuline als een dag geen suikers binnenkomen en dus geen insuline wordt aangemaakt.


Poets je tanden (en verklein de kans op een hartaanval)

Dat gebitsverzorging goed is voor je tanden wisten we al. Maar de Amerikaanse Columbia University heeft ontdekt dat tandenpoetsen ook helpt tegen hart- en vaatziekten. Onderzoekers bekeken de bacteriën in de mond van 657 vrijwilligers die nog nooit een beroerte of hartaanval hadden gehad.
Ook bepaalden ze de dikte van de halsslagader, die bloed transporteert van het hart naar de hersenen. De doorsnede van deze ader is een goede maat voor aderverkalking, waarbij cholesterol en andere substanties zich nestelen in de wanden van de slagaders. De bloedstroom kan belemmerd worden, of zelfs gestopt. En? Zagen de onderzoekers een relatie tussen gezonde aders? Jazeker. Hoe meer bacteriën die tandvleesontsteking kunnen veroorzaken, hoe dikker de halsslagader. En dat betekent een grotere kans op een beroerte of hartaanval. De onderzoekers vermoeden dat de bacteriën uit de mond via het bloed door het lichaam reizen, en ontstekingen veroorzaken die de aderen doen dichtslibben.


Hoe we dit alles kunnen voorkomen? Simpel, met de verzorging van de tanden: goed poetsen en flossen.


Top 6 voedingstips voor een gezonder hart

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: