Delen wordt gewaardeerd!
Ons bloedvaten stelsel is een heel mooi systeem in ons lichaam. De bloedvaten zorgen dat de voedingstoffen overal in ons lichaam terechtkomen. Tevens is het bloedvatenstelsel een transportmiddel voor zuurstof. Zeer belangrijk dus om de kwaliteit van onze bloedvaten gezond te houden. Eet geen transvetten, wees gematigd met verzadigd vet en snelle koolhydraten.Wat is een hartaanval?

De zuurstof voorziening van het hart geschied via een netwerk van kleine slagaders en aders, deze noemen we ook wel de kransslagaders.

Door bepaalde invloeden kunnen deze vaten zich vernauwen en dichtslibben. Dit noemt men slagaderverkalking of atherosclerose. De vaatwand verzwakt en er ontstaan scheurtjes en wondjes in de binnenbekleding, die gedicht worden met bloedstolsels.

Als ten gevolge van het dichtslibben of losraken van bloedstolsels geen zuurstofrijk bloed meer in een deel van de hartspier komt zal een gedeelte hartweefsel afsterven. Dit proces noemt men de hartaanval of hartinfarct. Afhankelijk van het deel hartweefsel dat afstreft spreken we van een lichte of een zware hartaanval of hartinfarct.

Ook de vaatziekte arteriosclerose, die de aderen vernauwt, is een bekende veroorzaker van hartinfarcten.
Het spierweefsel van het hart krijgt onvoldoende zuurstof doordat er een kransslagader verstopt is geraakt.

Wanneer deze situatie te lang voortduurt, sterft het spierweefsel af en verandert het in bindweefsel. Het heeft dan niet meer de kracht om samen te trekken, zodat het hart aan pompkracht verliest.

De plek waar de kransslagader is afgesloten, bepaalt voor een groot deel hoe ernstig de gevolgen zullen zijn.

Over het algemeen geldt:


Symptomen hartinfarct: Beklemmende of drukkende pijn midden op de borstkast die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek. Pijn kan gepaard gaan met zweterig en klam gevoel, misselijkheid, braken en klachten die langer dan 5 minuten aanhouden. Bel bij deze klachten onmiddelijk 112. Beter te vaak dan één keer te laat!!!!Voorkomen van hart en vaatziekten:

Als je gezond eet, regelmatig beweegt, zo ontspannen mogelijk leeft, stopt met roken en niet te veel alcohol drinkt, kunt u het risico op hart- en vaatziekten in belangrijke mate verminderen. Sport is één van de beste manieren om een hartaanval te voorkomen. Het sterkt niet alleen je hart en longen, het helpt je ook een gezond gewicht te behouden. Slechts 30 minuten per dag wandelen, verlaagt al je cholesterol, bloeddruk en je risico op een hartaanval. Als je niet regelmatig sport, begin dan met een rustig tempo. Start met dagelijks 10 minuten intensief te bewegen en bouw zo je uithoudingsvermogen op.


Ontstaan hart- en vaatziekten

De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door het dichtslibben van bloedvaten. Hierdoor wordt de bloeddoorstroming door de bloedvaten achter de afsluiting belemmerd en kan er door zuurstofgebrek weefselschade optreden.

Het dichtslibben van de kransslagader, de ader die ervoor zorgt dat het hart zélf (de hartspier dus) doorbloed wordt, veroorzaakt hartproblemen en de hartaanval. De termen hartinfarct en hartaanval betekenen in de volksmond hetzelfde, maar het dichtslibben van de kransslagader is officieel het infarct.


Vervolgens wordt het hart niet meer goed doorbloed en treedt er een hartaanval op.


Hart- en vaatziekten in cijfers

Hart- en vaatziekten zijn anno 2005 doodsoorzaak nummer één in Nederland.


45.000 mensen overlijden per jaar aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Ruim 14.000 mensen overlijden aan een hartaanval (hartinfarct). Nog eens 11.000 mensen overlijden aan een beroerte en de rest door andere hart- en vaatziekten.


Mannen hebben drie tot vier keer zoveel kans op een hartaanval als vrouwen. Naar mate we ouder worden, neemt de kans op een hartaanval toe.Er zijn verschillende factoren die de kans op een hartaanval vergroten. De meeste van deze factoren zijn door de mens zelf in de hand te houden en te beïnvloeden.


Overgewicht en roken vergroten bijvoorbeeld de kans op een hartaanval sterk, maar daar kan vrijwel iedereen zelf iets aan doen.


Ook gezond leven en regelmatig bewegen of sporten is iets waar de mens zelf invloed op heeft.


Kijk eens op www.voorkomhartaanval.nl voor uitgebreide informatie en een zelftest.


EENVOUDIG EN SPECTACULAIR: Met het DASH Dieet kunnen mensen hun bloeddruk verlagen door het volgen van gezonde recepten met weinig zout. In Amerika is het DASH dieet niet alleen erg populair, het wordt ook regelmatig tot beste dieet uit geroepen, zo ook in 2014 door het landelijke US News.
    DASH Dieet voordelen:
  • Gevarieerd eten
  • Bewezen lagere bloeddruk
  • Géén jojo dieet
  • All-round gezond en lekker eten
  • Slechts één Nederlandstalig boek beschikbaar
Meer info en waar kan ik het boek bestellen


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: