Delen wordt gewaardeerd!
EENVOUDIG EN SPECTACULAIR: Met het DASH Dieet kunnen mensen hun bloeddruk verlagen door het volgen van gezonde recepten met weinig zout. In Amerika is het DASH dieet niet alleen erg populair, het wordt ook regelmatig tot beste dieet uit geroepen, zo ook in 2014 door het landelijke US News.
    DASH Dieet voordelen:
  • Gevarieerd eten
  • Bewezen lagere bloeddruk
  • Géén jojo dieet
  • All-round gezond en lekker eten
  • Slechts één Nederlandstalig boek beschikbaar
Meer info en waar kan ik het boek bestellenGoede buur verlaagt risico op hartaanval

20-08-2014 Fijne buren hebben en je verbonden voelen met je wijk, kan helpen om het risico op een hartaanval te verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Michigan.


Doorgeslagen: te veel bewegen niet goed na hartaanval

14-08-2014 Mensen die een hartaanval overleefd hebben, worden vaak aangemoedigd om regelmatig te bewegen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat te veel bewegen ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten.

Over het algemeen zorgde beweging voor een afname in het risico op overlijden aan een hartaanval met ongeveer 65 procent. Mensen die echter meer dan 48 kilometer per week renden of meer dan 77 kilometer per week wandelden verdubbelden hun risico juist .


Minder kans op hartaanval door pure chocolade

2 juni 2012 Chocola blijkt niet zo slecht als gedacht. Wie elke dag een reep pure chocola eet, loopt minder risico op hartaanvallen en beroertes. Het gaat om donkere chocolade met minstens 70 procent cacao.

Dat blijkt uit onderzoek van de Monash University in Australië, gepubliceerd in vaktijdschrift British Medical Journal. Onderzoek onder ruim tweeduizend Australiërs toonde aan dat chocola op elke tienduizend chocolade-eters zeventig dodelijke hartaanvallen kan voorkomen in een periode van tien jaar.


Drink hooguit drie glazen wijn per week

2 juni 2012 Twee glazen wijn per dag is goed voor ons hart... maar verhoogt aanzienlijk het risico op kanker en andere ziekten. Tot dat besluit komen onderzoekers van de Oxford University.

Het team van dokter Melanie Nichols van de Oxford University onderzocht elf doodsoorzaken die te linken zijn aan langdurig alcoholgebruik: hartziekten, hartinfarct, hoge bloeddruk, diabetes, levercirrose, epilepsie en vijf kankers. Op basis van gegevens over 15.000 volwassen Britten, bevelen de onderzoekers nu een alcoholinname aan van 5 gram per dag. Dat komt overeen met een halfvol klein glas wijn of een kwart van een groot glas wijn. Snel gerekend betekent dat per week maximum drie glazen wijn, wit of rood: maakt niet uit.


Voorkom hartziekten door gezonde voeding

Bron: 03.02.10, In Voedingsadvies, by Tina Gezondheideerst.be

Hartziekten komen veel voor en kunnen dodelijk zijn, maar je kan de risico’s verminderen door een gezonde voedingkeuze.
Volgens het centrum ter behandeling en preventie van hart en vaatziekten, is het nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak voor meer dan 600.000 mensen per jaar. Hart en vaatziekten treden op wanneer de plaque vorming op de slagaderwanden gaat toenemen en hierdoor de bloeddoorstroming verhinderen. Vet en cholesterol in uw bloed gaan bijdragen tot de ontwikkeling van deze plaques, daarom zal je voedingspatroon belangrijk zijn als eerste preventief middel.

Belang
Ons dieet is de grootste onderliggende oorzaak voor het ontstaan van hart en vaatziekten. Op de risico lijst van het instituut voor hart, long en bloedvatstoornissen staan zwaarlijvigheid, hoge cholesterol en een verhoogde bloeddruk aangegeven onder de “grote” risico’s voor hart en vaatziekten. Gebruik je veel calorieën, verzadigde vetzuren en natrium, dan heb je al drie risicofactoren die aanleiding kunnen geven tot hart en vaatziekten. Heb je ook nog een familiale voorgeschiedenis voor hart en vaatziekten of diabetes, dan behoor je duidelijk tot de risicogroep en is het nodig om samen met je arts een aangepast dieet te zoeken.

Soorten diëten
Er zijn verschillende soorten diëten die goed zijn voor hart en bloedvaten. Eén daarvan is een vetarm dieet gepromoot door het Amerikaanse hart associatie (AHA), die slechts toelaat dat 25 tot 35 procent van de calorie-inname uit vetten bestaat. Een andere keuze die je kan overwegen is het mediterrane dieet. De dagelijkse inname van vet is hier ongeveer 10 procent hoger dan het AHA dieet maar deze extra 10% zijn afkomstig van gezonde vetten. Het AHA stelde vast dat in Mediterrane landen minder hart en vaatziekten voorkwamen, maar wat obesitas betreft zou je ook hier een dieet met minder vetten kunnen overwegen.

Toegelaten voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen zoals avocado’s, noten en olijfolie of koolzaadolie zijn bronnen van enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte in uw bloed doen dalen. Eiwit afkomstig van magere kip zonder vel en vis, zoals zalm is een belangrijke bron van gezonde omega 3 vetzuren. Volkoren producten zijn een belangrijke bron van vezels en helpen ook de cholesterol verlagen. Laag calorische producten zoals groenten en fruit zorgen voor een goed verzadigingsgevoel waardoor het dieet beter vol te houden is.

Te vermijden voedingsmiddelen
Het gebruik van grote hoeveelheden verzadigde vetten kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Te vermijden voedingsmiddelen zijn: vet vlees, gebakken voedingsmiddelen, snoeperijen, gebak, zuivel uit volle melk en boter. Gezonde keuzes, zoals salades en fruit kunnen toch slecht zijn wanneer zij verdrinken in zware dressings of suikerhoudende stropen. Gebruik geen calorierijke dranken en controleer etiketten op het natriumgehalte, die een hoge bloeddruk kan geven.

Voordelen
Als u een bestaande hartaandoening hebt, kan een gezonde voeding toekomstige problemen voorkomen. De Amerikaanse cardiologische liga onderzocht in 2007 een vetarm dieet zoals dat gepromoot wordt en vergeleek dit met een mediterraan dieet. Ze kwamen tot de conclusie dat personen na een dieet van 4 jaar hun risico op hart en bloedvat aandoeningen met een derde verlaagd hadden in vergelijking met deze die geen dieet volgden. Een dieet is individueel en daarom is het nuttig om uw arts te raadplegen om een lange termijn oplossing te zoeken.


Overlijden door hartaanval gehalveerd

2 mei 2007 EDINBURGH - Het aantal mensen dat in een ziekenhuis overlijdt aan een hartaanval is de afgelopen zes jaar wereldwijd gehalveerd.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waarbij gekeken werd naar 45.000 patiënten in 14 landen die met een hartaanval in het ziekenhuis belandden.

De onderzoekers denken dat de verbeterde behandelmethoden substantieel hebben bijdragen aan de positieve ontwikkeling, zo meldden dinsdag verscheidene Amerikaanse en Europese kranten.

Adviezen
De afgelopen jaren hebben steeds meer ziekenhuizen de behandelmethoden van hartaanvallen gestandaardiseerd in overeenstemming met adviezen van cardiologen.

Volgens deze adviezen krijgen binnenkomende patiënten zo snel mogelijk een combinatie van onder meer bloedverdunners, bètablokkers, cholesterolverlagende medicijnen en ACE-remmers, die de pompfunctie van het hart verbeteren, toegediend. Daarnaast krijgen de meeste patiënten een dotterbehandeling.

Overlijden
De resultaten van het onderzoek verschijnen woensdag in The Journal of the American Medical Association.. Uit de gegevens die verscheidene co-auteurs verzamelden blijkt dat in 2005 4,6 procent van de patiënten die met een hartaanval in het ziekenhuis werden opgenomen daar overleed. In 1999 was dat nog 8,4 procent.

Ook het aantal mensen dat na een hartaanval hartfalen ontwikkelde viel met negen procentpunten naar 11 procent in 2005. Verder nam ook het aantal patiënten die een tweede hartaanval kreeg met de helft af.

Bij het onderzoek werden patiënten gevolgd die tussen juli 1999 en december 2005 werden opgenomen in ziekenhuizen in onder meer de VS, Argentinië, Australië, België, Frankrijk, Polen en Spanje. Zij werden gevolgd tot een half jaar na hun hartaanval.


Depressiviteit verslechtert herstel na hartinfarct

1 mei 2007 TILBURG - Depressieve patiënten herstellen na een hartinfarct minder goed en overlijden sneller dan lotgenoten die lekker in hun vel zitten. Dat toonde Elizabeth Martens aan in onderzoek waarop ze 11 mei promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

Bij een hartinfarct krijgt niet alleen het lichaam, maar ook de geest een forse klap. Bijna de helft van de hartinfarctpatiënten ontwikkelt symptomen van depressie of angst, zo blijkt uit het onderzoek van Martens.

Nazorg
Deze groep maakt drie keer zoveel kans op een nieuw hartinfarct of overlijden dan patiënten zonder deze symptomen. De onderzoekster pleit dan ook voor nazorg voor hartpatiënten waarin medische en psychologische expertise wordt gecombineerd.

Martens volgde vier jaar lang 500 hartinfarctpatiënten in ziekenhuizen in Tilburg, Eindhoven en Geldrop, vanaf hun ziekenhuisopname tot gemiddeld anderhalf jaar daarna.


Beetje koffie mogelijk al schadelijk voor hartpatiënt

4 april 2007 10:22 Laatst gewijzigd: 4 april 2007 10:40 NIJMEGEN - Hartpatiënten krijgen mogelijk binnen afzienbare tijd het advies koffie helemaal te laten staan.

Bekend was al dat zij niet veel koffie mogen drinken, maar nu is uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen gebleken dat twee tot vier kopjes per dag al slecht kunnen zijn voor patiënten met angina pectoris.

Onderzoek waarop internist Niels Riksen deze maand promoveert heeft uitgewezen dat een kleine hoeveelheid cafeïne een bepaald proces in het lichaam stillegt. Dat proces beperkt de schade en omvang van een hartinfarct.

Kans
Mensen met angina pectoris maken meer kans op een hartinfarct, maar zijn tegelijk beschermd tegen zeer ernstige gevolgen daarvan. Nader onderzoek moet uitwijzen of het voor hen inderdaad beter is koffie helemaal te laten staan, zegt Riksen.

Het menselijk lichaam maakt zelf adenosine aan, een stofje dat voor verwijding van de bloedvaten zorgt. Zodra het hart te weinig zuurstof krijgt, zorgt adenosine voor verwijding. Dit beschermende mechanisme heet preconditionering. Cafeïne blijkt nu deze bescherming door preconditionering helemaal uit te schakelen.

Effect
De opwekkende stof zit niet alleen in koffie, maar ook onder andere in cola, thee en energiedrankjes. Riksen onderzocht het effect van cafeïne in de spieren van de menselijke onderarm.

Laboratoriumonderzoek op stukjes hartspier van geopereerde mensen bewezen eveneens dat een kleine hoeveelheid cafeïne al een schadelijke effect heeft, aldus de promovendus


Alcohol helpt hartaanval voorkomen

3 januari 2007
AMSTERDAM - Het drinken van één of twee glazen alcohol per dag biedt mannen met een verhoogde bloeddruk mogelijk bescherming tegen een hartaanval. Dat blijkt uit een nieuwe, langlopende studie van onder meer TNO en de Wageningen Universiteit.

Voor het eerst is onderzocht of er een verband bestaat tussen matige alcoholconsumptie en zogenoemde niet-fatale myocard-infarcten of hartaanvallen. Het aantal hartaanvallen en sterfgevallen door hartaandoeningen bij zowel mannen met hoge bloeddruk die één of twee glazen per dag dronken als bij de geheelonthouders was gelijk, stelden de onderzoekers vast.

Sterfte
Eerdere studies hebben aangetoond dat matige consumptie van alcohol het risico op hart- en vaatziekten en de totale sterfte zou kunnen verlagen. Wie meer dan twee glazen per dag drinkt, heeft echter meer kans op een hoge bloeddruk.

"De richtlijnen zijn niet eenduidig over de vraag of bij verhoogde bloeddruk alcohol mag worden gebruikt", zegt onderzoeksleider Joline Beulens. "Dit onderzoek laat zien dat mensen met hoge bloeddruk die matig drinken misschien hun drinkgewoonten niet hoeven aan te passen."

Formulier
De onderzoekers hebben gegevens censuur van 11.982 mannen met hoge bloeddruk. Sinds 1986 hebben de deelnemers elke vier jaar een enquêteformulier ingevuld en opgegeven hoe vaak ze bier, rode wijn, witte wijn en sterke drank nuttigden.


Blaaspijpje verraadt hartfalen

20 december 2006

NIJMEGEN - Hartfalen is op eenvoudige wijze te ontdekken door patiënten te laten blazen op een afgesloten blaaspijpje. Bij gezonde mensen daalt de bloeddruk door het persen, maar bij patiënten met hartfalen gebeurt dat niet of nauwelijks.

Dat heeft de Nijmeegse cardioloog Jaap Remmen ontdekt. Remmen promoveert donderdag op zijn onderzoek naar hartfalen bij oudere mensen.

In Nederland lijden ongeveer 200.000 mensen aan een verminderde pompfunctie van het hart, wat de dood tot gevolg kan hebben. Maar zeker de helft van hen ziet nooit een cardioloog, omdat de kwaal vaak wordt aangezien voor een andere aandoening.

Huisarts
Hartfalen uit zich in klachten als kortademigheid, snel moe zijn en vocht vasthouden. Vooral oudere mensen hebben last van de aandoening. De meesten van hen zijn onder behandeling van een huisarts, een geriater of een verpleeghuisarts. Die zien de klachten regelmatig aan voor longproblemen of een hoge bloeddruk. Daardoor krijgt de patiënt verkeerde medicijnen, terwijl het hartfalen onbehandeld blijft.

Symptomen
Met het blaaspijpje van Remmen is de aandoening veel eerder en heel eenvoudig vast te stellen. Medicijnen kunnen de symptomen vervolgens flink verminderen. Daardoor verbetert de levensverwachting aanzienlijk.

Nu overlijdt de helft van de patiënten met hartfalen binnen twee jaar, omdat de diagnose veel te laat is gesteld.


Hart- en vaatziekten niet langer doodsoorzaak nummer één

8 december 2006 RIJSWIJK - Hart- en vaatziekten zijn niet langer doodsoorzaak nummer één onder mannen. Vorig jaar overleden meer mannen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. Dit meldde de Nederlandse Hartstichting vrijdag.

Als oorzaken voor het teruglopen van het aantal doden door hart- en vaatfalen noemt de stichting onder meer verbeterde behandelmethoden en meer aandacht voor preventie.
Meer hart- en vaatziekten
Meer cholesterol en preventie

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: