Delen wordt gewaardeerd!
Hasj en Wiet

Hasj en wiet komen van de hennepplant ofwel cannabisplant. De werkzame stof in cannabis; hasj of wiet is THC. De meeste THC zit in de hars van de vrouwelijke plant. Die hars zit op hele kleine haartjes die je, als je goed kijkt, op bladeren van de bloemtoppen kunt zien zitten.

Wiet krijg je door de bloemtoppen van de plant te drogen en te verkruimelen. Het ziet eruit als grijsgroene thee.

Hasj krijg je door de bloemtoppen te drogen en daarna te zeven. De harsbolletjes vallen dan van de haartjes af. Deze bolletjes worden samengeperst tot plakken die donkerbruin van kleur zijn. De hoeveelheid werkzame stof in hasj en wiet loopt nogal uiteen. Buitenlandse wiet bevat meestal minder THC dan de wiet die in Nederland gekweekt is.

Wiet wordt onder vele namen verkocht zoals Skunk, Orange Bud, White Widow Hasj en wiet worden meestal gerookt. Het wordt dan vermengd met tabak en gerold tot een stickie of joint.

Wiet en hasj worden ook wel puur gerookt.


Wat doet hasj en wiet:

Het effect kan enigszins verschillen. Meestal krijg je een ontspannen, zorgeloos gevoel. Je spieren verslappen waardoor je ledematen zwaar aanvoelen. Het is als of er stenen in zitten (stoned gevoel). Ook kun je van hasj of wiet gaan fantaseren. Je concentratievermogen verandert.

Je kunt je bijvoorbeeld heel goed concentreren of focussen op een detail maar niet langer op het totaal. Je waarneming verandert ook. Je ziet kleuren intenser en je hoort de muziek anders. Logisch nadenken gaat moeilijker.

Onder invloed van hasj en wiet functioneert ook je korte termijn geheugen slechter. Dingen die net gebeurd zijn, vergeet je weer. Je kunt een eetkick en een lachkick krijgen.

Als je hasj of wiet rookt begint het na enkele minuten te werken en na 2 tot 4 uur vermindert het effect weer. Hasj en wiet worden ook wel gegeten in bijvoorbeeld een cake (spacecake). Als je hasj en wiet eet beginnen de effecten pas na drie kwartier tot anderhalf uur. Bij eten zijn de effecten vaak heftiger en duren ook veel langer tot soms wel 10 uur.


Gezondheid en gebruik wiet en hasj:Cannabis helpt mogelijk diabetes voorkomen

Een publicatie in The American Journal of Medicine laat zien dat onderzoek bij 2.000 deelnemers in een periode van 5 jaar aantoont dat regelmatige gebruikers van cannabis na een periode van vasten een lager insulineniveau hadden. De gebruikers van wiet en hasj hadden gemiddeld een slankere taille. Wel wijst het onderzoek er ook op dat het effect in de loop van de tijd verdwijnt.


Uitgebreider onderzoek is noodzakelijk naar de korte en langere termijn effecten van het gebruik van cannabis.


In 21 staten in Amerika wordt cannabis toegestaan voor medische doeleinden. THC is reeds goedgekeurd om de bijwerkingen van chemotherapie, misselijkheid bij kankerpatiŰnten, AIDS-gerelateerde kwalen en andere aandoeningen te behandelen.


Wetenschap en cannabis

Wetenschappers ontdekten dat cannabis waarschijnlijk de veiligste drug ter wereld is. Veel veiliger dan alcohol dat als de meest dodelijke drug werd genoemd.

Bij het onderzoek werd een vergelijking gemaakt tussen een gemiddelde dodelijke dosis alcohol, hero´ne, coca´ne, tabak, xtc, crystal meth en cannabis om te bepalen wat het sterfterisico was. Alcohol blijkt de grootste moordenaar te zijn, gevolgd door hero´ne en coca´ne. Cannabis staat helemaal achteraan het lijstje.

Nuanceren kan nooit kwaad. De studie keek enkel naar de sterftecijfers en niet naar de psychische gevolgen van druggebruik. De studie keek ook niet naar de omstandigheden waarin drugs worden genomen, maar enkel naar de effecten van de drugs zelf. Zo is gematigd alcoholgebruik minder dodelijk dan frequent hero´negebruik. Slechte omstandigheden, zoals vuile naalden of drugs van slechte kwaliteit, zorgen bijvoorbeeld voor veel hero´nedoden, maar die werden niet in de studie opgenomen.


Wat hennep kan doen voor je eiwitinname

Hennep? Misschien niet heel voor de hand liggend, maarů erg interessant. Want als veggie ontdek je vaak nieuwe en lekkere combinaties, en tegelijkertijd ben je heel bewust bezig met de inname van de juiste voedingsstoffen. Zo zijn goede eiwitten vaak wat lastig binnen te krijgen in een dieet met weinig of geen dierlijke eiwitten. Hennep komt dan goed van pas.

Weer die vraag: hennep? Ja, al denk je misschien in eerste instantie aan wiet. Maar daar gaat het hier niet over. We bedoelen het voedzame zusje, zˇnder de hallucinogene THC. Hennep is een fantastische vleesvervanger, dankzij het surplus aan eiwitten en de vergelijkbare verhouding van essentiŰle aminozuren. Goed nieuws voor veggies dus.

Hennep als voedsel is niet nieuw. Het werd hier vanaf de Middeleeuwen veel gegeten. Door het gewone volk tenminste ľ edellieden vonden het te min. Sommige wetenschappers denken dat het volk door de hennep meer weerstand had dan de adel. Want gezond is het. Het bevat alle 21 bekende aminozuren, ook de 8 essentiŰle die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Geen plantaardig product bevat zoveel volledige, bruikbare prote´ne als hennepzaad. Ook zit het boordevol vitamines en mineralen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: