Delen wordt gewaardeerd!
Regelmatig gember eten kan migraine voorkomen. Als je al migraine hebt, kan gember de pijn verlichten.Hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. De een in mindere mate en verhelpt dit met een asperine en wat rusten. De ander heeft er vaak last van, zodanig dat je niet meer goed kunt functioneren. Zelfonderzoek is dan noodzakelijk.


Hoofdpijn: zomerpijn

Veel mensen krijgen in de zomer hoofdpijn door de warmte. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het gebrek aan vocht.

Veel water drinken en af en toe de koelte opzoeken is verstandig als je deze hoofdpijn wilt voorkomen.

Zie ook het artikel Water schenkt vitaliteit, kracht en emotioneel evenwicht. Hoe gezond is kraanwater?


Hoofdpijn: spanningspijn

Stress of spanning is een andere belangrijke oorzaak voor hoofdpijn. Dit komt eigenlijk ook het meeste voor.


Het gevoel als of er een strakke band om je hoofd zit. Een doffe stabiele pijn in je slapen, voorhoofd, hals of achterhoofd.


Manuele therapie werkt goed bij chronische spierspanningshoofdpijn. Niet alleen de frequentie van hoofdpijn neemt af maar ook verbetert het dagelijks functioneren van deze patiŰnten en treedt minder arbeidsverzuim op. Onderzoek van de laatste jaren laat zien dat spieren en gewrichten een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en onderhouden van chronische hoofdpijn.


Zie ook Alles over stress: gezonde, ongezonde, klachten, signalen, opgebrand
Anitstress: hulpmiddelen en tips voorkomen van stress


Oorzaken spanningshoofdpijn
Voorkomen spanningshoofdpijn

Neem je leefomgeving eens goed onder de loep!

Zie ook het artikel ontspannen (anti-stress)
Doe meer >ontspanningsoefeningen


Dagboekje bijhouden

Voor degene die regelmatig of bijna altijd hoofdpijn heeft: Om goed inzicht te krijgen in je hoofdpijnaanvallen is het raadzaam een dagboekje bij te houden.


Schrijf daarin wanneer (tijdstip, dag) je hoofdpijn krijgt, wat je vooraf hebt gedaan, wat je hebt gegeten, hoelang de hoofdpijn duurde, of je gelijktijdig ook andere klachten hebt bijvoorbeeld misselijkheid, duiziligheid of overgeven.


Mocht je verdere specialistische hulp nodig hebben is dit dagboekje ook handig om de dokter een inzicht te geven in je hoofdpijnklachten


Middelenafhankelijke hoofdpijn

Als je meer dan 15 keer per dag hoofdpijn hebt en je bestrijd dit met teveel geneesmiddelen (meer dan in de bijsluiter staat aangegeven) bestaat de kans dat je lijdt aan middelenafhankelijke hoofdpijn. Verstandig advies: raadpleeg een huisarts.


Migraine en muziek

Uit onderzoek blijkt dat de juiste muziek de aanmaak van 'happy' hormonen als dopamine stimuleren en daarbij verlichting brengen voor je hoofdpijn.

De rustgevende kracht van dopamine heeft een grote invloed op de manier waarop je lichaam omgaat met pijn. Door muziek te luisteren waar je oprecht van geniet, zet je de natuurlijke kraantjes dopamine open, wat je migraine kan verzachten.

Stel nu je eigen pijnstillende playlist samen.


Hoofdpijn voorkomen door oorzaken te wetenLotgenoten hoofdpijn

Bij de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijn Patienten kun je terecht voor meer informatie. Aanmelden kan op www.hoofdpijnpatienten.nl
gratis hoofdpijnzelftest
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: