Delen wordt gewaardeerd!
De menselijke huid en bacteriŽn.

Op je huid zitten heel veel bacteriŽn. Al die bacteriŽn samen noemen we de huidflora.
Er zijn goede bacteriŽn, die niet schadelijk en zelfs heel belangrijk voor ons zijn. De huid is een goede plek om te leven voor zowel goede als slechte (ziekmakende) bacteriŽn.


De menselijke huid bevat meer dan duizend soorten bacteriŽn. De meeste bacteriŽn op de menselijke huid zijn niet schadelijk, maar voorkomen dat de huid geÔnfecteerd raakt met micro-organismen van gevaarlijkere soorten.


Het grootste aantal bacteriŽn bevinden zich op vochtige en harige plekken van het lichaam, zoals de oksels. Echter de grootste diversiteit aan micro-organismen bevind zich op droge en gladde stukken huid, zoals de onderarm.


Een gezonde, onbeschadigde huid vormt een ondoordringbare barriŤre voor bacteriŽn en virussen. Een beschadigde huid echter doet deze barriŤrefunctie afnemen, waardoor schadelijke bacteriŽn, virussen, schimmels en parasieten in de huid kunnen dringen. Kolonisatie door schadelijke micro-organismen leidt meestal tot huidinfecties en/of systemische infecties.
Denk maar eens aan ontstoken wondjes of straatvuilvergiftiging.


Van piekeren krijg je rimpels!Relax regelmatig zodat spieren en huid kunnen ontspannen. Houd je huid gezond!

Minder stress goed voor je huid

Niet piekeren maar loslaten. Waarom? Van piekeren krijg je rimpels! Lichaam en geest zijn als gevolg van stress nooit helemaal ontspannen. Stress beÔnvloedt je immuunsysteem waardoor je lichaam gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf en vrije radicalen sneller vrij spel krijgen.

Relax regelmatig zodat spieren en huid kunnen ontspannen. Pauzeer echt als je pauze hebt en blijft niet achter je PC of mobieltje zitten. Maak vaker een wandeling, neem een warm bad met geurolie of breng tijd met vrienden door. Daarom zorg dat je meer relaxt.
Jongeren en psoriasis

Dermatoloog Bing Thio, verbonden aan het Rotterdamse Erasmus MC, vreest dat jongeren zich schamen voor psoriasis en daarom niet naar een arts gaan. Met het opzetten van een website en een onderzoek hoopt hij patiŽnten tussen 15 en 40 jaar beter te kunnen behandelen. Wil je meer weten bezoek dan www.faceup.nl


Wat te doen bij schurft en het voorkomen van schurft

In oktober 2013 is er sprake van een toename van het aantallen gevallen met schurft onder de Groningse studenten. Voorkom schurft:
EpidemieŽn van schurft worden nogal eens gezien in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Een mijt veroorzaakt deze huidaandoening. Het belangrijkste symptoom is jeuk.Een lichte huid kan op twee manieren kleur krijgen: door de zon en door het eten van groente en fruit. De zon zorgt ervoor dat je een bruinere huid krijgt en de in de planten aanwezige carotenoÔden geven je huid een meer gele gloed.

Uit onderzoek van de Universiteit van Leeds blijkt dat door het regelmatig eten van groente en fruit de huid een mooiere kleur en gezondere glans krijgt dan door zonnebaden. Met name het regelmatig eten van zoete aardappelen, meloen, wortelen, tomaten, pompoen, spinazie en broccoli is goed voor de teint.


Zorg zelf voor een gezonde huid

Vermijd stress, roken en alcohol drinken. Stress vernietigt collageen waardoor er daar minder van in het lichaam overblijft. Als we ouder worden maakt het lichaam minder collageen aan. Stress, roken en alcohol verlagen deze hoeveelheid collageen nog meer. Hierdoor wordt de huid slap, gaat er dof uitzien en vormt rimpels, lijntjes en vlekken.


Roken is een slechte gewoonte waardoor de huid er voortijdig oud uit gaat zien. Door het roken van sigaretten komen er allerlei chemische reacties in je lichaam op gang. Hierdoor wordt de huid droog, gerimpeld, en een beetje geel van kleur. De huid voelt aan als leer, een teken dat de huid te snel oud wordt. De huid van kettingrokers gaat al op jonge leeftijd snel achteruit. Daarom is het advies niet te roken zodat de huid gezond blijft.


Om de huid gezond te houden en veroudering tegen te gaan is het belangrijk dat je minstens 8 uur per nacht slaapt. Tijdens de slaap repareert het lichaam beschadigde cellen, weefsels en spieren.


Regelmatig sporten. Hierdoor kan het bloed zuurstof en voedingsstoffen goed vervoeren en elk deel van je lichaam bereiken.


Eet gezond, geen fast food. Fast food is vaak vol met olie en vet. Gezonde voeding bevat proteÔnes, koolhydraten, vezels, vitamines en goede vetten. Om je huid gezond te houden moet je gezond eten.


Gladde huid

Je huid is met 1,5 tot 2 m2 oppervlak het grootste lichaamsorgaan. Een mooie gladde huid is voor veel dames (en heren) enorm belangrijk. Een mooie dame in bikini met harige benen is niet echt aantrekkelijk.


Scheren: een scheermesje werkt gemakkelijk en pijnloos. Gebruik wel scheerschuim om het scheren te vergemakkelijken en wondjes te voorkomen. Nadeel bij scheren is dat de haartjes na enkele dagen weer terugkomen. Scheren gaat makkelijk als de haartjes zacht en soepel zijn. Neem dus eerst een warme douche en gebruk een goede scheergel. Scheer altijd met de haarrichting mee en breng na het scheren een hydraterende gel of crÍme aan.


Laser: de warmte van het laseren zorgt dat het groeivermogen van de haartjes vernietigd wordt. Na 4 tot 5 behandelingen zijn de haren definitief verdwenen.


Harsen: je brengt een dun laagje warme hars aan op het te ontharen huidoppervlak. Vervolgens een strip aanbrengen en deze strip van de huid aftrekken, tegen de haargroeirichting in. Harsen is pijnlijk maar je hebt wel 2 tot 3 weken geen last meer van haartjes. Je krijgt ook geen huidirritatie of pukkeltjes op de huid.


Epileren: Haartjes worden door een kleine machine uit de lichaamshuid getrokken. Tot 3 weken heb je geen last meer van haargroei.

Zie ook Mannen en scheren

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: