Delen wordt gewaardeerd!
Tegen Ebola helpt alleen strenge hygiŽne

12 april 2014 Het enige wat een Ebola-epidemie, zoals die momenteel in het Afrikaanse Guinee razendsnel om zich heen grijpt, tot staan kan brengen is een combinatie van zeep, schoon water, quarantaine en andere beschermende maatregelen, zoals mondkapjes.

Dieren en mensen kunnen besmet raken als ze in aanraking komen met besmet bloed, speeksel, zweet, moedermelk en uitwerpselen.

Iedereen met een Ebola-besmetting moet in quarantaine, hoe uitzichtloos de toestand ook is, en hoe graag de patiŽnt ook thuis bij zijn of haar familie wil blijven. Omdat Ebola zich ook door de lucht kan verspreiden, moeten hulpverleners, maar bijvoorbeeld ook grafdelvers, beschermende kleding dragen (mondkappen, handschoenen).

Het Ebola-virus doet zijn naargeestige werk door microscopisch kleine gaatjes te maken in het endotheel van de bloedvaten, hetgeen onvermijdelijk leidt tot lekkage. In kort tijdsbestek worden de gaten groter, en neemt de lekkage naar rato toe. De gevolgen zijn gruwelijk: patiŽnten worden koortsig, krijgen hevige pijnen en hallucinaties,


Serious Request 2013: schoon drinkwater

21 december 2013 De radio 3FM benefietactie 2013 Serious Request staat dit jaar in het teken van schoon drinkwater. Het motto is: elk jaar sterven ruim 800.000 kinderen aan diarree, elke dag 2.200 kindereen. Dat zijn ruim 70 volle schoolklassen per dag. Let's clean it up.

Een stille ramp die wereldwijd elk jaar ruim 800.000 slachtoffers maakt en het gevolg is van gebrek aan schoon drinkwater, zeep en toiletten.

Aandacht voor hygiŽne: het Rode Kruis helpt met haar vrijwilligers met het uitgeven van stukken zeep, met behulp van tekeningen en het uitvoeren van sketches om de hygiŽnische omstandigheden te verbeteren. Verder helpt hert Rode Kruis met het verstrekken van ORS, een geneesmiddel dat uitdroging helpt voorkomen. Getrainde Rode Kruis vrijwilligers geven ouders en kinderen informatie over hygiŽne en over de juiste behandeling van zieke kinderen met diarree.


Smartphone arts bron van ziekenhuisinfecties

27 november 2013 De smartphones van artsen zijn een bron van ziekenhuisinfecties. Een mobieltje dat in de spreekkamer ligt, kan de ziekenhuisbacterie MRSA bevatten of andere ziekteverwekkers verspreiden. Dat blijkt uit een vandaag in Medisch Contact gepubliceerde literatuurstudie.


Vlamingen en hygiŽne

20 november 2013 Uit een enquŤte onder 3000 Vlamingen blijkt dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen tevreden is over de eigen hygiŽne.

Toch stoort meer dan 26% zich vaak aan de lichaamsgeur van anderen, 15% vindt dat de persoonlijke hygiŽne van de partner beter kan.

Meer onderzoekgegeven:


1 op 4 vindt hygiŽne werkplek ondermaats

November 2013 Een kwart van de werknemers vindt de hygiŽne op zijn werkplek bedroevend. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van Initial, leverancier van facilitaire diensten aan bedrijven en instellingen. 25,1 procent van de ondervraagde werknemers vindt zijn werkplek allesbehalve hygiŽnisch. De studie toont aan dat veel werknemers echter bereid zijn om een steentje bij te dragen aan een betere hygiŽne. 36,4 procent is van mening dat men zelf verantwoordelijk is om de werkplek zo proper mogelijk te houden.

38,4 procent van de ondervraagden geeft toe niet altijd zijn handen te wassen na een toiletbezoek. 14,9 procent neemt zijn mobiele telefoon mee naar het toilet om te surfen op het internet. 21,2 procent van de mannen geeft toe zijn gsm te gebruiken op het toilet, terwijl slechts 10,7 procent van de vrouwen dit doet.


Sportschool bezoeken kan je ziek maken

12 deember 2012 Een bezoekje aan de fitness lijkt gezond, maar dat is niet altijd het geval. Door de slechte hygiŽne van de andere bezoekers heb je namelijk meer kans op een verkoudheid, de griep of een schimmelinfectie.

Bijna drie op de vier mensen die ondervraagd werden in een enquÍte zeiden dat ze al getuige waren van de 'slechte fitnessetiquette' van andere bezoekers. Vooral hygiŽnische maatregelen, zoals het niet afvegen van bezweet fitnessmateriaal, blijken een groot probleem te zijn.

Maar ook zelf maken de fitnessbezoekers niet altijd een verstandige hygiŽnische keuze, want 18 procent gaat toch sporten als hij verkouden is, hoest en niest. Daarnaast bekende bijna een derde te sporten zonder sokken, terwijl 16 procent zijn fitnesskleren niet wast tussen twee workouts


Handen wassen kan 140 miljoen besparen

10 november 2012 Besparen in de zorg is minder moeilijk dan je denkt. Zelfs met heel simpele handelingen, zoals handen wassen, kan jaarlijks maar liefst 140 miljoen euro bespaard worden! Het is alom bekend dat de handhygiŽne in het ziekenhuis te wensen overlaat. Hierdoor ontstaan veel infecties bij patiŽnten, wat jaarlijks zoín 140 miljoen euro kost.

Dat kan vrij eenvoudig bespaard worden door beter en vaker de handen te wassen, stelt het samenwerkingsverband HygiŽne Hills, dat oplossingen probeert te vinden voor dagelijkse problemen in de zorg.

Het bestrijden van ziekenhuisinfecties kost jaarlijks zoín 400 miljoen. Circa 15 tot 30% van de ziekenhuisinfecties kunnen voorkomen worden door betere handhygiŽne. Volgens Willo Eurlings, die als innovatiemanager bij Syntens verbonden is aan HygiŽne Hills, doen medewerkers echt wel hun best om zorg te dragen voor een goede handhygiŽne.

ĎMaar door de toegenomen werk- en tijdsdruk in de zorg schiet het handen wassen er vaak bij in. Met desastreuze gevolgen. Infecties leiden tot heel veel meer kosten, voor de ziekenhuizen maar ook voor de maatschappij. Met de steeds verder oplopende zorgkosten en de opkomst van resistente micro-organismen is de situatie extra zorgwekkend.í

De zorg heeft strikte protocollen en richtlijnen die exact aangeven op welke momenten een verpleegkundige of arts de handen moet wassen. In de praktijk blijkt echter dat van de 5 vastgestelde momenten waarop de handen moeten worden gewassen, dat slechts ťťn keer gebeurt.


Niet iedereen neemt het zo nauw met hygiŽne

20 juni 2012 Miljoenen mensen nemen het niet zo nauw met hygiŽne. Zo wast slechts de helft van de volwassenen zijn handen met zeep na een toiletbezoek. Dat wordt vooral toegeschreven aan het drukke leven. 27 procent wil op het werk bijvoorbeeld zo snel mogelijk terug naar zijn bureau, waardoor er geen tijd is om de handen netjes te wassen en te drogen.
Verder bleek ook dat 58 procent van de mannen regelmatig 's ochtends de douche overslaat en ongewassen naar het werk vertrekt. Eťn kwart zei daarover dat ze wat extra slaap veel belangrijker vinden dan hygiŽne, terwijl ťťn op drie er simpelweg niks om geeft
"Natuurlijk willen we allemaal liever blijven liggen in ons bed, maar het overslaan van een ochtendlijke wasbeurt is zowel anti-sociaal voor de mensen die met ons moeten werken als ongezond. Een douche maakt je niet alleen wakker, maar regelmatig wassen houdt ook de overdracht van bacteriŽn tegen", zegt professor John Oxford van de Universiteit van Londen.

Toilet Bovendien blijft het niet alleen bij een gebrek aan persoonlijke hygiŽne, maar worden ook heel wat huishoudelijke klusjes het slachtoffer van onze hectische levensstijl. Dat blijkt uit een rondvraag van Dettol HABIT bij zo'n 2.000 volwassenen.
Eťn op twintig ondervraagden gaf toe dat het al een maand geleden was dat ze hun toilet schoongemaakt hadden. Bij 10 procent was dat al twee weken geleden. Een kwart sliep dan weer al een maand in hetzelfde beddengoed.


Mannen zijn smeriger dan vrouwen.

31 mei 2012 Een recente studie toont namelijk aan dat de kantoren met vooral mannen veel meer bacteriŽn bevatten dan degene waar meer vrouwen werken.
Wetenschappers analyseerden 450 DNA-stalen uit 90 kantoren. Ze identificeerden meer dan 500 soorten bacteriŽn, die vooral afkomstig waren van de menselijke huid, neus, oren en ingewanden. Andere bacteriŽn werden het kantoor binnengebracht via schoenen of kleren.

Stoelen en telefoons hadden de hoogste concentratie bacteriŽn, terwijl desktops en toetsenborden er minder hadden.'Maar wat vooral opviel is dat de kantoren met vooral mannen duidelijk meer besmet waren', zegt onderzoeksleider dr. Scott Kelly van de San Diego State University.
'Dat kan verklaard worden door het verschil in hygiŽne tussen mannen en vrouwen', meent hij. Zo worden mannen gezien als het slordige geslacht, omdat ze bijvoorbeeld minder vaak hun handen wassen en hun tanden poetsen.

'Eerder onderzoek toonde inderdaad aan dat de handen van mannen smeriger zijn dan die van vrouwen', bevestigt dr. Val Curtis van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. 'Mannen nemen het niet zo nauw met hygiŽne. Bovendien zweten ze ook meer, wat de bacteriŽn aantrekt', voegt ze toe.


Wc niet de vieste plek op kantoor, wat dan wel?

www.elsevier.nl23 mei 2012 Bij het woord 'vies' is de wc de eerste plaats waar veel werknemers aan zullen denken. Dit is echter niet de plek op kantoor met de meeste bacteriŽn. De winnaar? Het kraantje in de kantine.
Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Kimberley-Clark, producent van onder meer tissues, zeep en papieren handoekjes.

Vijfduizend monsters
HygiŽne-experts van het bedrijf verzamelden ongeveer vijfduizend monsters van de werkplekken van meer dan drieduizend werknemers van kantoren uit verschillende sectoren. Charles Gerba, professor microbiologie aan de University of Arizona, was betrokken bij het onderzoek.

Onderzocht werd hoe hoog het niveau van een bepaald soort molecuul was, het zogeheten Adenosinetrifosfaat (ATP). Dit is aanwezig in dierlijke, plantaardige en bacteriŽle cellen evenals in gisten en schimmels. Als dit niveau boven de honderd uitkomt, is iets een beetje vies. Als het niveau verder stijgt, tot boven de driehonderd, is een plek officieel heel erg smerig.

Vieze kantine
De kantine in een kantoor blijkt de meeste bacteriŽn te bevatten. Vooral plekken die veel worden aangeraakt, zoals de kraan en de deur van de magnetron. De toetsenborden bij computers waren in 27 procent van de gevallen aan een grote schoonmaak toe, 26 procent van de koelkasten was erg vies.


Kinderen van hoogopgeleide ouders hebben meer allergie

zaterdag 05 mei 2012 Onderzoek bij 1.000 kinderen in Antwerpen. Er was al de theorie dat te veel hygiŽne kinderen meer vatbaar maakt voor allergie. Daar komt nu nog een hypothese bij: kinderen van hoogopgeleide ouders maken meer kans op zo'n aandoening. Het is een van de opmerkelijke conclusies die Sandra Dom trekt in haar doctoraal proefschrift aan de Universiteit Antwerpen.

Dom volgde 1.128 kinderen in de provincie Antwerpen. Ze werden tussen 1997 en 2001 geselecteerd in de gynaecologische praktijken. De ouders werd gevraagd mee te doen aan het onderzoek. Ze werden gevolgd van voor de geboorte tot de leeftijd van tien jaar.

Kinderen in een omgeving met een hogere sociaaleconomische status, afgemeten aan het opleidingsniveau van de ouders, bleken op eenjarige leeftijd meer eczeem en piepende ademhaling te vertonen. Dat laatste is nog geen astma, want daarvoor is ťťn jaar een te jonge leeftijd voor diagnose, maar wel een Ďvoorbode' ervan. Er werd gecorrigeerd op blootstelling aan tabaksrook en gebruik van antibiotica.

De verklaring voor dat verschil zoekt Dom in de levensomstandigheden.

ĎDie kunnen het immuunsysteem beÔnvloeden. Als je op jonge leeftijd vaker bent blootgesteld aan infecties, zal je immuunsysteem zich aanpassen en wordt de kans op astma en allergieŽn kleiner.'

Is er een link met de hygiŽnehypothese? Dom blijft voorzichtig.

ĎMaar het is wel zo dat er in lage sociaaleconomische milieus meer kinderen zijn, die ook meer infecties aan elkaar doorgeven. Die gezinnen hebben ook meer huisdieren, nog een bron van infecties. Ik wil daar meteen aan toevoegen dat sommige infecties niet beschermend werken en kwalijke gevolgen kunnen hebben.'

Kinderen die geen aanleg hebben voor allergieŽn maar toch een piepende ademhaling vertonen, komen wel vaker voor bij lager geschoolde ouders. ĎDaar spelen blootstelling aan tabaksrook en een lager geboortegewicht een rol, die alle twee meer voorkomen bij lagere sociaaleconomische klassen.'

Borstvoeding had volgens de studie geen grote invloed op het voorkomen van allergieŽn. Wanneer ouders aanleg hebben voor allergie, werkt borstvoeding wel beschermend tegen eczeem.

Te laat beginnen met vaste voeding bleek ook niet zo'n goed effect te hebben, wat ook ingaat tegen gangbare ideeŽn.


Stinkende mensen grootste vliegergernis

13 aril 2012 Slechte hygiŽne van medepassagiers is de grootste ergernis van vliegreizigers, aldus een onderzoek van reisvergelijker Skyscanner. Onaangename lichaamsgeur wordt vervelender gevonden dan huilende babyís en brede passagiers.

Uit het onderzoek van Skyscanner blijkt dat passagiers zich het meeste storen aan medevliegers zonder deodorant. Brede passagiers die, door hun gewicht en grootte, ook de stoel naast zich deels vullen, staan op nummer twee in de ergernissenlijst.

Volgens Dave Boyte van Skyscanner moeten de onderzoeksresultaten mensen aan het denken zetten. "Reizigers moeten beseffen dat het belangrijk is om verzorgd voor de dag te komen op het vliegtuig, zeker als het gaat om een langeafstandsvlucht. Een goede persoonlijke hygiŽne is het allerbelangrijkste en zeker niet te veel alcohol consumeren voor of tijdens een vliegreis."


Computermuis vuiler dan wc-bril

6 april 2012 De gemiddelde computermuis is drie keer vuiler dan een toiletbril. Dat leert een onderzoek van het Britse Initial Washroom Hygiene, dat stalen nam van 158 voorwerpen op kantoor. Op vier van de tien bureaus troffen de onderzoekers een bacterie aan die gevaarlijk is voor de gezondheid.

De bureaus van mannen zijn minder hygiŽnisch dan die van vrouwen. Vooral de computermuis van de heren blijkt erg smerig, in vergelijking met die van de vrouwen. Er schuilen 40 procent meer bacteriŽn op. Het toetsenbord is de tweede grootste bacteriehaard op kantoor, de derde en vierde plaatsen zijn voor telefoons en stoelen.

Vooral het tijdsgebrek zou leiden tot een smerige werkplek. Veel werknemers eten aan hun bureau, waardoor kruimels en andere etensresten achterblijven en dan vooral op muizen en toetsenborden. Omdat die toestellen maar zelden worden schoongemaakt, zijn ze zelfs smeriger dan toiletbrillen.

Andere verrassend onhygiŽnische plekken zijn autosturen, het keukenaanrecht, winkelkarretjes en liftknoppen.


1 op de 6 gsm's serieus besmet door zeer slechte toilethygiŽne

18 okotber 2011 1 op de 6 gsm-toestellen is besmet met de gevaarlijke E.coli-bacterie en op een kwart van de toestellen zitten stafylokokken die resistent zijn tegen antibiotica. De oorzaak is een gebrekkige toilethygiŽne. Dat blijkt uit een Brits onderzoek bij 390 mensen in twaalf steden.

De E.coli-bacterie zit in uitwerpselen. Gsm's raken hiermee bevuild omdat veel mensen hun handen niet wassen na een bezoek aan het toilet. De onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine raden aan om dat wel te doen en om je gsm regelmatig te poetsen met een antibacteriŽle gel.

De voorbije zomer nog stierven tientallen mensen in Duitsland door een uitbraak van deze bacterie. Eerst werden komkommers aangewezen als bron van de besmetting, later bleek dat groentenscheuten, gekweekt in biobedrijven die bemesten met natuurlijke mest, de oorzaak waren. De zogenoemde EHEC-bacterie, die daarvoor verantwoordelijk was, is een stam van de E.coli-bacterie.


Veel werkplekken zeer onhygiŽnisch

13 oktober 2011 AMSTERDAM Ė Extreem veel Ierse werkplekken blijken zeer onhygiŽnisch. Vieze bureaus bevatten veel ziektekiemen die zich snel kunnen verspreiden onder medewerkers op kantoor.

ďAdvocaten en accountants zijn de meest onhygiŽnische werknemers op kantoorĒ, zo stelt Viking, een leverancier van kantoorartikelen. Het bedrijf onderzocht honderden kantoren in Ierland op hygiŽne, zo schrijft Independent.

Op bijna tweederde van de toetsenborden werden bacteriŽn gevonden, bij sommigen werd er zelfs schimmel aangetroffen. Ook telefoons en bureaus bleken vol ziektekiemen te zitten, zo bleek na het analyseren van uitstrijkjes, ingezonden door honderden kantoormedewerkers.

Technische medewerkers, advocaten en accountants bleken de meest onhygiŽnische werkplekken te hebben; maatschappelijk werkers bleken het meeste schimmelende voedsel op hun bureau te hebben.

Lunch achter pc: Ruim de helft van de kantoormedewerkers was zich niet bewust van het feit dat er zoveel bacteriŽn op hun toetsenborden, telefoons en beeldschermen zaten. Viking zegt het 'onthutsend' te vinden dat tweederde van de kantoormedewerkers die hun lunch achter hun bureau opeet, het bureau naderhand niet schoonmaakt.


Kleding koud wassen is ongezond

13 december 2009 Milieuactivisten raden aan zo vaak mogelijk koud te wassen, om de natuur te sparen, maar nu beweert een Nederlandse hoogleraar dat dit ongezond is.
Op lage temperaturen wassen doodt niet alle bacteriŽn en micro-organismen omdat die pas vernietigd worden bij temperaturen hoger dan 60 graden. Dit zou vooral schadelijk zijn voor baby's en personen met een lage weerstand. Zij moeten dan ook best op 60 graden wassen.


Zoenen gezonder dan hand schudden

13 jan 2008 AMSTERDAM - Zoenen is hygiënischer dan handenschudden. Via de mond worden veel minder bacteriën overgebracht.
Griep, buikgriep en verkoudheid worden heel snel overgebracht via een hand, zo blijkt uit onderzoek.

In Engeland heerst een epidemie en zijn drie miljoen mensen ziek. Volgens de Daily Telegraph hebben de meesten wat opgelopen na een handdruk.

Op handen zitten ook veel meer bacteriën die we oplopen omdat we van alles aanraken, zegt professor Sally Bloomfield van de London School of Hygiene. 'Als je verkouden bent, zoen je liever niet omdat je bang bent de ander te besmetten. Maar je kan dan beter geen hand schudden'.

Een Franse 'luchtzoen' is nog het beste.. Maar wel aan de rechterkant beginnen, want dat is een vriendelijker gebaar.


Contactlenscomplicaties vaak door slechte hygiëne

16 oktober 2007 UTRECHT - Nonchalant, onhygiënisch gebruik en slecht onderhoud van contactlenzen vormen de belangrijkste oorzaak van de meeste problemen bij dragers. Oogartsen concluderen dat uit de resultaten van een meldpunt dat nu een jaar bestaat.

In het eerste jaar kwamen 57 meldingen binnen van ernstige complicaties door contactlensgebruik. Door het beperkte aantal deelnemers laten de cijfers echter niet alle problemen zien. De initiatiefnemers schatten dat jaarlijks in zeker driehonderd gevallen ernstige problemen optreden.

Onderhoud
Bij 70 procent gaat het om een hoornvliesontsteking veroorzaakt door een bepaalde bacterie. De infectie komt rechtstreeks voort uit onjuist gebruik en onderhoud van contactlenzen.

Medeoprichter Cor van Mil van het meldpunt noemde dinsdag het lang dragen van (zachte) contactlenzen in droge of rokerige ruimtes of tijdens de slaap als voorbeeld.

Zichtverlies
Patiënten krijgen bij een hoornvliesontsteking meestal te maken met een ziekenhuisopname, blijvend zichtverlies en mogelijk arbeidsongeschiktheid. In 10 procent van de gevallen is een kostbare hoornvliestransplantatie nodig.

De problemen komen vooral voor bij zachte contactlenzen die geen prikkels geven bij vervuiling of droogte. Tien procent van dragers die met complicaties te maken kregen, hadden hun lenzen gekocht via zogenoemde branchevreemde kanalen zoals internet, supermarkt of drogist.

Het cijfermateriaal is te mager om harde conclusies te trekken over de gevaren van ongecontroleerde verkoop, aldus Van Mil.

Meldpunt
Nederland telt ongeveer 1,6 miljoen contactlensdragers. Het meldpunt is een initiatief van de Algemene Vereniging van Contactlensspecialisten, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en de Optometristen Vereniging Nederland.

De resultaten vormen voor de oogartsen aanleiding om volgend jaar een grote campagne te houden om de juiste gebruiksvoorschriften te communiceren en regelmatige controle aan te prijzen.


Waterstofperoxide wapen tegen MRSA-bacterie

25 juli 2007 AMSTERDAM - Het vernevelen van waterstofperoxide is een snel en effectief wapen tegen de ziekenhuisbacterie MRSA. Zeer fijne nevel kan bacteriŽn en zelfs resistente sporen doden, blijkt uit onderzoek van TNO.

Op dit moment kost het ontsmetten van ruimten een paar dagen. Met het nieuwe systeem met waterstofperoxide kan dat in vier uur.

Jaarlijks vinden in Nederland tientallen MRSA-uitbraken plaats in ziekenhuizen. De materiŽle schade bedraagt volgens TNO miljoenen euro's per jaar. Een MRSA- besmetting is gevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand.

Voor ziekenhuizen is de bacterie daarom een bedreiging. Mensen die kwetsbaar zijn, kunnen nog zieker worden en zelfs doodgaan. Probleem daarbij is dat de bacterie resistent is tegen de gangbare antibiotica in ziekenhuizen, zoals penicilline.

TNO stelt dat de nieuwe manier van ontsmetten niet alleen in ziekenhuizen kan worden toegepast, maar bijvoorbeeld ook in verzorgingstehuizen, vliegtuigen en schepen.


Neuspeuteren populair maar gevaarlijk

22 maart 2007 HARDERWIJK - Meer dan negentig procent van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus. Dat je ziek kunt worden van neuspeuteren weet bijna niemand. Dat blijkt donderdag uit het nationale hygiëneonderzoek van het tijdschrift gezondNU.

GezondNU onderzocht pinautomaten op de Staphylococcus-bacterie, die infecties kan veroorzaken en verantwoordelijk is voor de beruchte MRSA-ziekenhuisinfecties. Een op de tien automaten bleek besmet.


Magnetron maakt keuken gezonder

24 januari 2007
LONDEN - Na twee minuten in de magnetron is 99 procent van de bacteriën in vaatdoeken, schuursponsjes en theedoeken dood. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Florida, meldde de krant The Times woensdag.

Op sommige voorwerpen in de keuken zitten soms tweehonderd keer meer ziektekiemen dan op een wc-bril. Daarom verdient het aanbeveling vaatdoeken en dergelijke om de dag in de magnetron te steriliseren, aldus de onderzoekers.

De magnetron kan bacteriën als salmonella en coli makkelijk om zeep helpen. Daardoor kunnen de microgolven helpen bij het terugdringen van de jaarlijks miljoenen infecties van het maagdarmkanaal, alleen al in Engeland.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: