Delen wordt gewaardeerd!
Wat is jicht?

Jicht wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur in je bloed en veroorzaakt reumatische aandoeningen.
Heb je te kampen met hevige pijn aan gezwollen gewrichten?
Heb je meer en meer last met het normaal functioneren van gewrichten?
Zijn deze soms fel verhit en rood gekleurd?

Waarschijnlijk heb je jicht, een aandoening die veel voorkomt maar waarbij een juiste diagnose meestal moeilijk te stellen is.

De ziekte jicht wordt teveel onderschat. Wie ermee wordt geconfronteerd, doorstaat soms hevige pijnen. Jichtaanvallen verstoren in belangrijke mate je kwaliteit van leven.

Jicht is een van de vele reumatische aandoeningen, die wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur in je bloed. Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purine, een afvalstof dat op zijn beurt dan weer ontstaat als gevolg van de afbraak van lichaamseigen eiwitten.


Jicht en slecht werkende nieren

Urinezuur op zich is van geen enkele invloed op je gezondheid. Dat wordt het wÚl wanneer je nieren niet meer naar behoren werken. Het zijn je nieren die het teveel aan urinezuur afscheiden. Wanneer je nieren onvoldoende werken, wordt dit urinezuur opgeslagen in je lichaam. Dat resulteert uiteindelijk in ernstige gewrichtsontstekingen.


Jicht voorkomen

Een teveel aan urinezuur is hoofdverantwoordelijk voor het ontstaan van jicht, maar dit is lang niet de enigste reden. Andere oorzaken van jicht zijn overgewicht, onvoldoende drinken, overmatig alcoholgebruik, het eten van purinerijke voeding, acute infecties, koorts, ernstig gewichtsverlies in korte tijd, het gebruik van plasbevorderende geneesmiddelen

Dankzij een vlugge en juiste diagnose kan jicht niet alleen goed behandeld worden. Met preventie kan je de ziekte zelfs voorkomen.


Urinezuur verlagen met jicht dieet

Het strikt volgen van een dieet is de beste preventie tegen jicht. Het volstaat gedurende vier weken per jaar een dieet te volgen, om jicht te voorkomen.
Vet, suiker en alcohol zijn dan verboden. Bier is de grootste boosdoener. Het bevat immers naast alcohol ook purine.


Groenten, fruit en veel drinken

Groenten, fruit en veel drinken, minstens drie liter per dag, staan centraal in het jicht dieet.
Vetrijke voeding en dierlijke eiwitten kunnen jicht verergeren.
125 gram vis of vlees per dag is het maximum dat in dit dieet is toegelaten. Het purinegehalte in onze voeding ligt op maximum 200 mg per dag.

Vlees, vis en alcohol en dan vooral orgaanvlees als lever, hart, hersenen, nieren en zwezerik maar ook eend, kip, konijn en vleesextracten als vleesjus en vleestabletten, zijn eveneens taboe. Ansjovis, haring, sardines, makreel, mosselen, kabeljauw en spiering, alle gistproducten en gistextracten, asperges, bloemkool, sperziebonen, spinazie, paddestoelen, peulvruchten en volkorenprodcuten komen in het jicht dieet evenmin op het menu.

Plantaardige voeding, met uitzondering van eiwitrijke sojabonen, zijn wÚl toegestaan. Dat is ook het geval met allerlei bladgroenten, fruit, melk, kaas, eieren, confituur, brood, pasta, granen, deegwaren en rijst.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: